131019098
19 Mart 2024, Salı

“ZEYTİNLİ PARK ZEYTİNSİZ KALMAYACAK”

18 Kasım 2015, Çarşamba 06:58

     


Zeytinli Parkı Koruma ve Yaşatma Hareketi bileşenleri, içerisinden yol geçeceği iddiasıyla ilçenin en büyük ve en yeşil parkı konumundaki Zeytinli Park’taki zeytin ağaçlarının Aliağa Belediyesi tarafından kesilmesine tepki gösterdi.

CHP Aliağa İlçe Başkanlığı, ÖDP Aliağa İlçe Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi, Emekli-Sen Şubesi, Büro Emekçileri Sendikası Şubesi, Alevi Kültür Dernekleri Şubesi, Birleşik Haziran Hareketi gibi siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Zeytinli Parkı Koruma ve Yaşatma Hareketi Zeytinli Park'ta basın açıklaması yaptı. Geçtiğimiz günlerde Aliağa Belediyesi tarafından içerisinden yol geçirileceği iddiasıyla köklerine yakın bir şekilde budanan zeytin ağaçlarının önünde yapılan basın açıklamasında ilk konuşmayı Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu konuştu yaptı.

“ZEYTİNLİ PARK VE KENT HAKLARI UNUTTURULMAK İSTENİYOR”

Bu yaşanan olayın bölgede bir ilk olmadığını vurgulayan Karaçorlu, “Şu an burada yüzbinlerce insanı temsil eden kişiler bulunuyor. Zeytinli Park'ımızı zeytinsiz bırakmak, yeşil alan özelliğinden arındırmak, Aliağa'nın tüm kesimlerinin dolaşıp piknik yapabildiği, kitap okuyup farklı etkinliklerde bulunduğu böyle bir alanı toplumun elinden alma girişimi ne yazık ki ağaçlarımızın sökülmesiyle son bulundurulmak isteniyor. Aliağa'ya Zeytinli Park ve kent hakları unutturulmak isteniyor. Bu ilk değil, bundan önce de Arkeoloji Müzesi yıkılmak istendi. Fakat duyarlı girişimlerimizle yıkım durduruldu. Şimdi de halka açılması bekleniyor. Bu süreç yani altı ya da daha fazla ağacın budanmasıyla başlayan ve sonrada yol geçirilmesiyle devam edecek olan süreci belediye ilan etti. Bundan önceki belediye yönetimleri de dahil olmak üzere bu belediye de rant elde etmek için geçmişte yasallaşan planı ortadan kaldırmadılar. Hangi akıl Aliağa'da tek olan bir parkın içinden yol geçirmeyi düşünebilir, ya da planda var diye derhal betonlaştırmaya çevirebilir. Senaryoyu düşünün. Bu yolun yapılmasından sonra buraya yeni yapılaşma izinleri verilecek ve Zeytinli Park bir yeşil alan olma özelliğini kaybedecek. Tıpkı Sevgi Yolunda yaptıkları gibi, hiç gereği yokken döşedikleri beton ve plastik kaplamalar. Aliağa Belediyesini planlama değerlerine, yönetim ilkelerine ve çağdaş yönetim anlayışına uygun bir temelde yol haritasını belirlemeye davet ediyoruz. Eğer bunları yapmıyorsa Anayasa ilkeleri gereği görevi bırakmaya davet ediyoruz” dedi.

“KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ise konuşmasında Zeytinli Park’ta yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Durmaz, “Buradaki ağaçların budanmakta olduğu bilgisi bize geldi. Sebebini öğrenmek için buraya geldiğimizde parkın içinden yol geçirilmek istendiğini öğrendik. Belediye meclis üyelerimiz vasıtasıyla derhal belediye yönetimi ile iletişime geçtik. Yetkililer bu konudan haberleri olmadığı yönünde bilgi verdiler. Budama işlemi yapıldığını görüp biraz araştırınca buradan yol geçirileceğini öğrendik. Konu hakkında gerek Aliağa gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı bildirimde bulunduk. Aliağa Belediyesi’ne itiraz dilekçesi verdik. Her ne kadar bu yol planlarda işli olmasa bile buna ihtiyaç olmadığını, çünkü bir kaç metre aşağıdan Sebastiana Logana Caddesinin geçtiğini, kentin simgesi niteliğindeki bir parktan geçirilecek olan yolun parkı bütünüyle ortadan kaldıracağını, bunun için yapılacak işlem ve harcanacak parada bir kamu yararı olmadığını, tam tersi asıl kamu yararının parka dokunulmamasında olduğunu anlattık. Ayrıca yol 17 metreden geniş olduğu için Aliağa Belediyesinin yetki alanı dışındadır, burada öyle bir işlem yapamazsınız dedik. Aliağa, Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde olduğu için bunu yapacaksa da İzmir Büyükşehir Belediyesi yapar diye de hatırlatma da bulunduk. Büyükşehir Belediyesi de gönderdiğimiz yazıyı onaylayarak bunu teyit etti. Zeytinli Park yeşil kalsın, Aliağa'nın Zeytinli Parkı olmaya devam etsin. Biz bunu istiyoruz. Aliağa Halkı adına bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“GEREKİRSE AĞAÇLARIN ETRAFINDA OTURUP KESİLMESİNE ENGEL OLACAĞIZ”

Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe de, Emekli-Sen üyeleri olarak bu ağaçlara en çok kendilerinin ihtiyacı olduğunu, onların da kendileri gibi emektar olduğunu dile getirdi. Çevreyi sevmeyen hiç bir insanın bu kente hizmet veremeyeceğini söyleyen Yeşiltepe, “Ben geçmişte belediye meclis üyesi olarak buranın isim babalığını da yapmış biriyim. Şimdi bu ağaçları etnik ayrıma tabi tutuyorlar adeta. Bizim emekli arkadaşlarımız buraya gelip bu ağaçların altında oturuyorlar. Onlarla beraber olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Bizi bunlardan mı kopartmaya çalışıyorlar. Buraya Büyükşehir Belediyesi karışabilir ancak. Biz buradan yol geçirilmesine asla izin vermeyeceğiz, ne olursa olsun. Çünkü bu ağaçlar Aliağa'dan bile eskiler. Bunların dilleri olsa size kim bilir neler anlatırlardı. Bu ağaçları kesmenin insan kesmekten hiç bir farkı yok. Emekli-Sen olarak gerekirse tüm emekliler ağaçların etrafında oturup onların kesilmesine engel olacağız” ifadelerini kullandı.

“ZEYTİNLİ PARK’I RANT ALANI YAPTIRMAYACAĞIZ”

Birleşik Haziran Hareketi adına bir konuşma yapan İsmail Hakkı Ortaköy ise, “Kentlerin değerleri yeşil alanlardır, tarihi miraslarıdır. Bir kentin değeri hiç bir zaman için belediye başkanının iki dudağı arasında olamaz. Geleceğimiz hiç bir zaman için belli insanların iki dudağı arasına hapsedilemez. O nedenden dolayı, biz Aliağa'da yaşayan insanlar olarak, burada şimdi hayatta olmayan arkadaşlarımızın her birinin emekleri olduğunu bilerek, hem kaybettiklerimize saygı, hem de şehrin değerlerine sahip çıkmak adına buna karşı çıkıyor ve her zaman burada olacağımızı ilan ediyoruz. Kyme Antik Kentini, Arkeoloji Müzesini, Zeytinli Park’ı kesinlikle rant alanı yaptırmayacağız. Ekolojik mücadele temel hedeflerimizden birisidir. Bu doğrultu da ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

“BURADA BİR TARİH YATIYOR”

Basın açıklamasında son konuşmayı Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Öztürk gerçekleştirdi. ADD olarak tüm konuşmacılara harfiyen katıldıklarını belirten Öztürk, “Biz Kemalist ve Cumhuriyetçiler olarak her türlü insani değere sahip olduğumuz gibi tabiat ve doğa gibi miraslarımıza da sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz. Burada bir tarih yatıyor, burada anılar ve paylaşılan ortak bir geçmiş var. Hep beraber bunlara sahip çıkmaz zorundayız. ADD olarak tüm üyelerimizle birlikte burada olacağımıza ve Zeytinli Park’ı yaşatma mücadelesine devam etme sözü veriyorum. Bu ve benzeri ne kadar yanlış olay varsa takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Zeytinli Parkı Koruma ve Yaşatma Hareketi bileşenleri konunun takipçisi olacaklarını belirterek dağıldı.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler