131019098
26 Nisan 2024, Cuma

ÇANAKKALE ZAFERİ 100 YAŞINDA

19 Mart 2015, Perşembe 09:53

     


Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Aliağa’da gün boyuçeşitli törenler düzenlendi.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma GünüProgramı Aliağa’da dün Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan çelenk sunma töreniyle başladı. Etkinlikler, Tüpraş Halk Eğitim Merkezi'nde Barbaros Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program ile devam etti. Alp Oğuz Anadolu Lisesi’nde yağlı buğday çorbası ve üzüm hoşafından oluşan ‘Çanakkale Savaşı asker tayını” ikramı yapıldı.

ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK SUNULDU

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma Günü Programı dünCumhuriyet Meydanı’nda, Aliağa İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü tarafından Barbaros Anadolu Lisesi koordinatörlüğüyle düzenlenen çelenk sunma töreniyle başladı.Törene Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Garnizon Komutanı Albay Bora Meriç, Aliağa Belediye Başkan Vekili Rahmi Keskinoğlu, Parti İlçe Başkanları, İlçe Protokolü ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Çelenklerin Atatürk Anıtı’na bırakıldığı törende Kaymakamlık çelengini Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Garnizon Komutanlığı çelengi Garnizon Komutanı Albay Bora Meriç, Aliağa Belediye Başkanlığı çelengi ise Aliağa Belediye Başkan Vekili Rahmi Keskinoğlu tarafından sunuldu. Ardından tören, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale Şehitleri’ni anmak adına gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu.

“BİR DESTANDIR ÇANAKKALE” ORATORYOSU SAHNELENDİ

Anma töreni kapsamında program, Tüpraş Halk Eğitim Merkezi'nde devam etti. Barbaros Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programda açılış konuşmasını Barbaros Anadolu Lisesi Müdürü Habip Bilgiç yaptı. Bilgiç, '' Dönmeyi düşünmeden gidenleri tarihin yazdığı en şerefli asil kahramanları anmak üzere buradayız'' dedi.

Açılış konuşmasının ardından Çanakkale Zaferi'ni anlatan kısa bir film gösterimi gerçekleştirildi. Daha sonra Barbaros Anadolu Lisesi öğrencilerinin rol aldığı ve Çanakkale Savaşı döneminin anlatıldığı “Bir Destandır Çanakkale” adlı oratoryo sahnelendi.

KAYMAKAM YILMAZ, ''ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA KURTULUŞ SAVAŞI YAŞAMAK ZORUNDA BIRAKMASIN'

Programın sonunda kürsüde söz alan Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, '' Türk Milleti'ne hizmet eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bu millet hiçbir zaman kendisine saldırılmadıkça canına namusuna, inancına, dinine kastedilmedikçe kimseye bir zarar vermemiştir. Kendisini savunmak zorunda olduğu için savaşmıştır. Türk Milleti her ne zaman bir saldırıya maruz kaldıysa da bu öncelikle Müslüman bir toplum olduğu için gerçekleşmiştir. Ancak Türk Tarihi kahramanlıklarla doludur. Saldırıları toplum olarak kenetlenip bertaraf etmiştir'' Dedi. Yılmaz, Mehmet Akif Ersoy'un ''Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözlerini,Allah bu millete bir daha Kurtuluş Savaşı yaşamak zorunda bırakmasın''şeklinde uyarlayarak konuşmasına son verdi.

ŞEHİTLER BUĞDAY ÇORBASI İLE ANILDI

Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Alp Oğuz Anadolu Lisesi’nde de bir program hazırlandı. Çanakkale Savaşı koşullarında askerlerin cephede içtiği, buğdayın duru suya atılıp pişirilmesiyle hazırlanan yağlı buğday çorbası hazırlandı. Etkinlikte öğrencilere buğday çorbasının yanında kuru üzüm hoşafı ve kara ekmek tayını ikram edildi.

Alp Oğuz Anadolu Lisesi Konferans salonunda gösterilen ‘Çanakkale Belgeseli’nin ardından Yayın ve İletişim Kulübü öğrencileri tarafından sergilenen dinletide Çanakkale Türküsü seslendirildi. Türkü eşliğinde okunan Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ‘Çanakkale Yeni Türkiye’nin Ön Sözüdür’ şiiri izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. (Tarık Demir-Emel Oturak)







 
Son Eklenen Haberler