131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

HEM KAÇAK DÖKÜYOR, HEM SÖZÜNDE DURMUYOR...

21 Kasım 2016, Pazartesi 06:32

     


Aliağa’nın pek çok yerinde olduğu gibi köyleri de hafriyatın verdiği zararla karşı karşıya.

Aliağa’nın Samurlu Köyü’nde, tarlasını hafriyat dökümü için sözleşme ile kiralayan Mustafa Çetin, verilen sözlerin yerine getirilmemesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Samurlu Köyü Kocaçukur Mevkii’nde bulunan 51 ve 54 parseller için Aser Çevre Hizmetleri Petrokimya San. Ve Tic. Ltd. Şti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak ‘hafriyat toprağı sahası’ belgesi aldı. Buna göre 2 Mart 2014 tarihinde 150 bin metreküp ve 3 Ağustos 2014 tarihinde ise 293 bin 508 metreküp olmak üzere alınan izinlerle, toplamı 28 bin 329 metrekarelik alana STAR Rafinerisi inşaatında çalışan taşeron firmalar tarafından hafriyat dökülmeye başlandı. Parsel sahipleriyle, plan kote üzerinde belirtilen seviyede hafriyat dökümü gerçekleştirmek üzere 17 bin 500’er lira ödeme yapmak üzere sözleşme imzalandı. Aser Çevre Hizmetleri Petrokimya Ltd. Şti. adına Metin Karataş’ın arsa sahipleri Mustafa Çetin ve Ali Eser ile imzaladığı protokole göre; belirlenen kot seviyesine kadar döküm gerçekleştikten sonra arazi tesfiye edilerek tarıma elverişli hale getirilecek ve bu şekilde teslim edilecekti.

STAR Rafinerisi projesi ve Liman İnşaat projesi tamamlanıncaya kadar yürürlükte kalacak şekilde imza altına alınan sözleşmenin maddelerinin yerine getirilmemesi halinde taraflara 100’er bin lira cezai şart koşulu da aynı sözleşme ile kabul edilirken, karşılıklı olarak doğan hakların başka şahıs ya da kuruluşa devredilemeyeceği de belirtiliyor.

‘MİLLİ SERVET MAHVOLDU.’

Taraflardan 51 no’lu parsel sahibi Mustafa Çetin, hafriyat dökümü esnasında bölgeye çalışan firmaların sadece kendi tarlasına değil, yandaki hazine arazisi ve köy tarlasına da döküm yapıldığını, bunun için yetkilileri uyarmalarına rağmen herhangi bir şey yapılmadığını belirterek “Benim tarlamdaki zeytin ağaçlarının pek çoğu yarıya kadar hafriyata gömüldü. Civardaki tarlalarda da İlçe Ziraat’ten gelerek tespit yaptılar ve bölgedeki arazi sahiplerinin gördüğü zararı teker teker tutanakla belirlediler. Buna rağmen zararımız karşılanmadı. Zeytin ağaçlarının hepsi mahvoldu. Milli servet bunlar. Aser yetkilisi Metin Karataş, hafriyat bittikten sonra tarlamı tarım yapmaya elverişli hale getirip öyle teslim edecekti bana. Bu taahhüdünü yerine getirmedi. Ayrıca bize sözlü olarak tarlanın etrafının tel örgü ile çevrileceği ve tesfiye sonrası arazinin zeytin dikilerek ağaçlandırılacağı sözü verilmişti, bunu da yapmadılar.” Dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunan Çetin, ifade tutanağında şunları söyledi:

“Tarlama Metin Karataş isimli şahıs aracılığıyla Aser Çevre Hizmetleri Petro Kimya Ltd. Şti ile Star Rafinerisi hafriyat sahasından çıkan toprakların dökülmesi konusunda anlaşma yaptık. Ancak tarlanın tarım yapmaya elverişli duruma getirileceğini sözleşme ile taahhüt eden firma, taahhüdünü yerine getirmemiştir. Ayrıca Metin Karataş sözlü olarak bana tel örgü ile çevireceği tarlaya zeytin dikilmek suretiyle ağaçlandıracağını da sözlü olarak söylemesine rağmen kendisi hiçbir şey yapmadı. Tesfiye işini bütün başvurularıma rağmen bu güne kadar yapmayarak beni kandırdığından, Metin Karataş ve Aser Çevre Hizmetleri şirketinden şikayetçiyim.”

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler