131019098
26 Nisan 2024, Cuma

MERA ALANLARI İMARA MI AÇILACAK?

22 Kasım 2017, Çarşamba 06:26

     


TBMM’de “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın ikinci bölümü geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Tasarıda Mera ve Kıyı Kanunlarında da değişiklikler yapılması öngörülüyor. Meralık alanların imara açılması ve ot bedelinin kaldırılması ile ilgili değişiklik hakkında konuşan Aliağa Ziraat Odası Başkanı Ferudun Durmaz ise, bunun zaten azalan küçükbaş hayvancılığın son bulması demek olacağını vurguladı.

TBMM’de görüşülen Torba Yasa çerçevesinde Mera ve Kıyı Kanunlarında değişiklik yapılması planlanıyor. Yapılacak değişikliklerle birlikte mera alanlarının sanayiye açılması ve daha önce sanayi alanlarına dönüştürülen mera alanlarında sanayi bölgelerinin genişletilmesinin önünün açılmış olacağına dair tartışmalar sürerken; konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Aliağa Ziraat Odası Başkanı Ferudun Durmaz, meralık alanların imara açılması yönünde çıkarılacak yasaların kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Durmaz “Biz bu alanların imara açılmasına karşıyız. Tarımsal işletmeler üzerine koyun ağılı, mandıra gibi işletmeler kurulmasına itirazımız yoktu. Türkiye’de zaten 3/1’e düşmüş olan mera alanlarının bir de bu yolla imara açılması hayvancılığın bitirilmesi demektir.” dedi.

“Meraların imara açılması hayvancılığın bitmesidir”

“Aliağa’da zaten küçükbaş hayvancılığın azalmasının nedeni öncelikli olarak mera alanlarının ıslahının yapılmaması, ikinci neden ise Aliağa’da gelişen sanayi ile gençlerin atalarından kalma çobanlık mesleğini sürdürmek yerine daha çok şehir merkezlerine yerleşmesinden kaynaklanıyor.” diyen Ferudun Durmaz tarımda da benzer şekilde geriye gidiş olduğunu, kimi bölgelerde meralık alanların daralırken kimi bölgelerde de aynı şekilde durduğunu ancak bu alanlarında ıslah edilmesi gerektiğini vurguladı. Durmaz, “Örneğin Şakran’a yapılan cezaevi nedeniyle 3000 dönümlük arazi mera vasfından çıkarıldı. Şu anda geriye kalan yerler mera olarak kullanılmaya devam ediyor. Aliağa’da küçükbaş hayvancılığın en yüksek olduğu yerler Bahçedere ve Çaltılıdere köyü iken, bugün buralarda azalan nüfus ve verimsizleşen meralar dolayısıyla hayvancılık neredeyse bitmiş durumdadır. Çaltılıdere’de yıllık 2000 civarı hayvan yaylım alanda karnını doldururken, artık taş ocakları nedeniyle mera ve bunun sonucunda Çaltılıdere’de hayvancılık da bitti.” dedi.

Aliağa genelindeki mera alanlarının ‘Geven Çalısı’ ile kaplı olduğunu, bu alanların ıslah edilmesi gerektiğini belirten Durmaz “İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde projeler üretilerek, belli alanlarda süt verimini arttırıcı otlar ekilerek, hayvancılığın geliştirilmesi sağlanabilir. Geçtiğimiz yıl İBB ile bunu yapmak istedik. Özellikle Bahçedere havzasında toprak kalmamış. Tüm alanlar erozyon, bakımsızlık ve taş ocakları nedeniyle taşlık araziye dönüşmüş durumda olduğu için projemizi gerçekleştiremedik. Aliağa’da büyükbaş üretiminde yapılan çiftlikler ile birlikte artış olurken, küçükbaş hayvancılık saydığımız nedenlerden dolayı bitmek üzere.” açıklamalarında bulundu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler