131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

AŞIRI SICAKLAR SOKAK HAYVANLARINI ZORLUYOR

23 Haziran 2016, Perşembe 06:43

     


Kış aylarında soğuk hava nedeniyle donma tehlikesi yaşayan sokak hayvanları yaz aylarında ise aşırı sıcak hava ve susuzluk nedeniyle zor günler geçiriyor.

İzmir'de son günlerde etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle insanlar bunaltıcı günler yaşıyor. Aşırı sıcaklar insanlar kadar sokak hayvanları da olumsuz etkiliyor. Sıcaklığın zaman zaman 40 dereceyi aştığı kent meydanlarında bazı hayvanlar havuzda serinliyor. Kapı önleri ve parklara su ve yiyecek bırakılarak hatırlanan sokak hayvanları, kavurucu sıcaklar nedeniyle vatandaşların hassasiyetine daha fazla ihtiyaç duyuyor.

BİR KAP SU ONLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Sokaklarda hayatlarını sürdürmeye çalışan sokak hayvanlarının, sıcakların başlamasıyla birlikte yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Aliağa Hayvanlarını Koruyanlar Derneği (ASKOD) Başkanı Kübra Kütükoğlu, "Duyarlı birkaç vatandaşın kıyı köşelere bıraktıkları su kapları bu sıcak havalarda sokak hayvanlarının ihtiyacını karşılayamıyor. Susadıklarını dile getiremeyen hayvanları çaresizliğe terk etmemek adına, tüm duyarlı halkımızdan sokakların uygun yerlerine bir kap temiz su koymalarını ve her gün bu suları tazelemelerini rica ediyoruz" dedi.

Suyun canlılar için yaşamsal önemine vurgu yapan Kütükoğlu, "Özellikle aşırı sıcakları yaşadığımız şu günlerde birçok sokak hayvanı su bulamadığı için ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyor. Su, hayvanın hem sağlığı hem de temizliğine devam edebilmesi için gerekli. Tükürüğü ile kendini temizleyecek kadar su içememiş olan bir kedi kendini temizlemekten uzak durur. Oysa ki kediler antiseptik madde içeren tükürüğü ile kendilerini temizleyerek aslında mikroplara karşı vücutlarını devamlı olarak korurlar. Sokak kedileri için büyük hazır pet su kaplarından birini keserek bir su kabı yapabilirsiniz. Daha sonra su kabını, çöplükler ya da arabaların sıkça park ettiği alanların dışında, sokağın uygun bir yerine koyabilirsiniz. Su kabının her gün taze su ile dolu olmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada su kabının kirli ya da pis olması halinde kabı temizlemeyi ya da yeni bir kap ile değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.Unutmayalım ki sadece insanlar değil bütün canlılar suya ihtiyaç duyarlar" dedi. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler