131019098
26 Nisan 2024, Cuma

‘YENİ BİR TEHLİKELİ YATIRIM İSTEMİYORUZ’

23 Eylül 2017, Cumartesi 06:59

     


Termik santral cüruflarının depolandığı alana atık yakma tesisi yapılması ve Aliağa- Yeni Foça arasındaki Yeniköy merasında bio enerji santrali kurulmasına ilişkin projelerde bilirkişi incelemesi yapıldı.

Aliağa – Yeni Foça arasındaki Gölyüzü mevkiinde, cüruf atık alanına atık yakma tesisi yapılması ve Yeniköy merasına bio gaz tesisi kurulmasına ilişkin projelerde bilirkişi incelemeleri gerçekleştirildi. Yenifoça Forum, Foça Forum ve Aliağa Çevre Platformu ile projelerden etkilenecek olan Ilıpınar, Yeniköy ile Kozbeyli'den incelemelere katılan çevreciler, bölgede yeni bir kirli yatırım projesi istemediklerini dile getirdiler.

‘KANSEROJEN BİR HAVA KİRLİLİĞİNE YOL AÇACAK’

Bilirkişi incelemesinde yer alan FOÇEP sözcüsü Bahadır Doğutürk, projenin tehlikesiz gibi gösterilerek, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlaması dışında tutulmaya çalışıldığını belirtti. Doğutürk, ''Ortada içler acısı bir durum var. Zaten kanserojen etkisi bilinen cüruf atık alanına bir de ÇED raporları dışında kalacak yeni bir tehlikeli madde yakma tesisi kurulmak isteniyor. Burada ciddi büyüklükte, Güzelbahçe'den bile görünen bir yangın çıktı. Yanan plastik madde tehlikelidir. Kim bilir daha önce hangi tehlikeli maddeler bu şekilde imha edildi. İçeride yangın çıkan yer olarak çok küçük bir yeri gösterdiler. Atık yakma tesisi projesinde zehirli gazları tutacak bir baca filtre sistemi konulmamış. Anlaşılan, ÇED iznine gerek duyulmayacak bir proje sunulmuş. Ama onay alındıktan sonra burada son derece tehlikeli maddelerin yakılması söz konusu olabilecek. Bu hem kanserojen bir hava kirliliğine yol açacak, hem de orman yangını riski oluşturabilecek. Cüruf atık alanı yeterince tehlikeli, burada yeni bir tehlikeli yatırıma yer yok.'' dedi.

‘BURASI MERA ARAZİSİ’

Çevreciler, Yeniköy'de mera arazisine kurulacak Biyogaz enerji santraline de karşı çıktılar. Çevrecilerden Ercan Yüksektepe, bio gaz tesisine karşı olmadıklarını ancak yer seçiminin yanlış olduğunu ifade ederek, ''Burası bir mera arazisidir. 6 megawat için 70 dönüm yer isteniyor. Bu kadar büyük bir yerin mera olmaktan çıkarılarak amaç dışı inşaatlar için kullanılacağı kaygısındayız.'' diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler