131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

ÖĞRETMENLER İNSANCA YAŞAM İSTİYOR

24 Kasım 2017, Cuma 06:19

     


24 Kasım Öğretmenler Günü kutlanırken, Eğitim-Sen Aliağa Şubesi, ülkemizde uygulanan eğitim politikalarından, öğretmen ücretlerine, KHK’lar sonucu yaşanan ihraçlardan, eğitimde performans uygulamasına kadar birçok konuda yaşadıkları sorunları ve bunlara karşı taleplerini Aliağa Ekspres’e açıkladı.

Eğitim-Sen Aliağa Şube Temsilcisi Alp Kuyumcu, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde eğitimde yaşanan sıkıntılara, eğitim emekçilerinin taleplerine değindiği açıklamasında, “24 Kasım Öğretmenler Günü, 12 Eylül döneminin bir ürünü olarak, gerçek öğretmenler günü olan 5 Ekim'i gölgelemektedir. Ancak yine de bugün, Eğitim-Sen olarak toplumun bireylerinin temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda; eşit, demokratik, laik, bilimsel, parasız, kamusal ve nitelikli eğitim görmesi noktasındaki mücadelemizi artırmak ve bu konudaki misyonumuzu kararlı bir biçimde ileri taşımak azmindeyiz.” dedi.

’40 bin 260 öğretmen ve akademisyen ihraç edildi’

Yaşanan ihraçlara dikkat çeken Kuyumcu, öğretmenlerin iş güvencesi olmadan çalıştıkları bir ortamda mesleklerini yerine getirmekte zorlanacaklarına atıfta bulunarak, “Sanki 15 Temmuz Darbe girişimini öğretmenler, akademisyenler planlayarak yürütmüş gibi, haksız ve hukuksuz olarak ihraç edilen 113 bin 440 kamu görevlisinden 40 bin 260’ı, yani % 36’sı MEB ve yükseköğretim kurumlarından oldu. Hükümet çıkardığı bir KHK maddesiyle, yıllardır arzuladığı ama bir türlü yaşama geçiremediği sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını da yaşama geçirdi. Darbeden bu yana atanan 38 bin sözleşmeli öğretmene, “hükümet memuru” gibi hareket etmezlerse işten atılma yolu açıldı.” açıklamalarında bulundu.

‘Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkı engellenmemeli!’

Öğretmenlerin taleplerini de ifade eden Alp Kuyumcu, “Başta insanca yaşayacak ücret talebimiz olmak üzere, eğitim emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı ekonomik mağduriyetler giderilmeli, son 15 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. 2014 yılı enflasyon farkları bir seferde ödenmeli, ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, vergi dilimi uygulaması sabitlenerek ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmelidir. Sözleşmeli/ücretli öğretmenlik gibi her türlü güvencesiz istihdam uygulamalarına esnek, kuralsız ve angarya çalışmaya son verilmelidir. Hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmelidir. Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, gerçek bir toplusözleşme düzenin yaratılması sağlanmalıdır.” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler