131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

KYME ARKEOLOJİ MÜZESİ VE KAZIEVİ'NE YIKIM TEPKİSİ

25 Şubat 2015, Çarşamba 10:00

     


1995 yılında İtalya Catania Üniversitesi ile Aliağa Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında yapılan ve 1999 yılından bu yana Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi olarak kullanılan bina yıkılma tehdidi ile karşı karşıya. Kyme Antik Kenti’nden çıkan ve binada restore edilmek için bekleyen 3 bine yakın arkeolojik eser, Aliağa Belediyesi Misafirhanesi’nin sığınağına taşındı.

Duruma tepki gösteren Aliağa Arkeoloji Müzesi'ni Koruma ve Yaşatma Hareketi aktivistleri konuyla ilgili Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi önünde basın açıklaması yaptı. Grup, "Müzemizi istiyoruz, Arkeoloji müzemiz korunmalı, yaşatılmalı ve halka açılmalıdır" pankartı açarak Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi`nin belediye tarafından sağlam olmadığı gerekçesiyle alınan yıkılma kararına tepki gösterdi.

Aktivistler,  “Aliağa’nın tek bacasız sanayisi olan ‘Kyme Antik Kenti’ müze binasıyla birlikte tarih, yok edilmek isteniyor” derken, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ise binanın yıkım riski taşıdığını dile getirdi.

KARAÇORLU, "ARKEOLOJİK KAZI MÜZELERİ TOPLUMUN BELLEĞİDİR"

Basına yapılan açıklamada konuşan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, "Arkeolojik kazı müzeleri bir toplumun ve yeryüzünün belleğidir. Bu belleklerden bir tanesi akıl almaz bir şekilde yok edilmek isteniyor. Bu yok edilişi durdurmak ve belleğimizi yeniden hayata geçirmek için buradayız. Kyme Antik Kenti, dünyanın kültürel mirasıdır. Üç bin yıllık bir antik kent ve bu antik kentin hemen yanı başındaki yeni dönem yerleşimi, yani Kyme Antik Kenti'nin evladı olan Aliağa'da. Kyme Antik Kenti'nin sandığı parçalanmak isteniyor. 1999 yılında kaba inşaatıyla teslim edilen, birçok işlemi tamamen bitirilmiş olup çok kısa süreli bir emek sonrası Aliağa'ya kazandırılacak olan bir müze bugün hala kazandırılmıyor ve iki defa da yıkılmaya teşebbüsle karşılaşıyor. 23 Şubat'tan itibaren burada yıkımın gündeme gelebileceği belirtilmiştir. Müzemiz, binanın dayanıklı olmadığı iddiasıyla yıkılmak isteniyor. Bu binanın dayanıksızlığı da yalandır, yanlıştır. Ismarlama raporlarla alınmıştır. Bakanlık yanıltılarak alınmıştır" dedi.

"BU MÜZEYE ALİAĞA'NIN İHTİYACI VAR"

İddia edilen binanın dayanıksızlığı konusu kendi içerisinde çelişki taşımaktadır diyen Karaçorlu,  "Müzede çok önemli bir servet olacak çalışma eserleri var. Burada kütüphaneler, laboratuvar, sergi salonları var. Yani, burası dumansız bir fabrika. Belediye başkanının geçtiğimiz günlerde basın açıklamasında "Biz Aliağa'da dumansız bir fabrika kurmak istiyoruz. Kyme Antik Kenti’nin bu anlamda öneminden faydalanacağız" demiştir. Bu basın açıklamasını yaptığı günün hemen ardından buranın yıkılması için girişimler hızlandırılmıştır. Yani Aliağa'nın ilk ve tek dumansız bacası olan fabrika şu an yıkılmak isteniyor. Kültür merkezlerini, toplumun bilinçlenmesi, yerli yabancı konuklarımızın burada birikimlerde bulunmasını, gençlere yeni iş gücü sağlayacak olan bu fabrika, Aliağa belediye başkanlığı tarafından yıkılmak isteniyor. Eğer bu binada bir dayanıklılık sorunu varsa, o zaman bu binayı güçlendirmektir. Çünkü bu müzeye Aliağa'nın ihtiyacı var. Bu bina eğer yıkılacak gibiyse de yıkıp yeniden yapmak gerekecektir. Çözüm budur" şeklinde konuştu.

BAŞKAN SERKAN ACAR, “BİNA YIKIM RİSKİ TAŞIYOR”

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ise gazetemize yaptığı açıklamada; "Müzeler Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı'yla bu konuda istişareler yaptık. Kendileri de gelip bu konuda incelemeler yaptı. Biz geldiğimizde bununla ilgili Valilik bir yazı yollamıştı. Bu yazı binanın bakımsızlığı ve bir takım riskler arz ettiğiyle ilgiliydi. O dönemde gerekli incelemeler yapıldı. Hatta yazıda eğer gerekli tedbirler alınmazsa müzenin devralınacağına ilişkin de bir yazı gelmişti. Bunun üzerine yaptığımız incelemelerde maalesef müzemizin yıkım riski taşıdığı, bu nedenle gerekli tedbirlerin alınması ve yıkılması gerektiği yönünde bir rapor çıktı. Bu rapora istinaden biz de malzemeleri Müzeler Genel Müdürlüğü'nün gözetiminde, kendilerinin de uygun gördüğü bir alana taşınması noktasında mutabık kaldık. Belediye olarak bu tarihi eserlerin zarar görmemesi adına bu tedbiri aldık. Bu da tamamen Kültür Bakanlığı ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün bilgisi dâhilinde yapılıyor. Şu an için tarihi eserler taşınıyor. Risk taşıyan binanın da yıkımı gerçekleştirilecek.  Yıkımdan sonrası için şu an herhangi bir proje geliştirilmiş değil. Süreç içerisinde onunla ilgili de beyanatta bulunuruz" dedi.

MÜZE VE KAZI EVİ NASIL YAPILMIŞTI?

Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi 1995 yılında; dönemin Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü ve İtalya Catania Üniversitesi'nden dönemin Kyme Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr.SebastianLagona ile birlikte tasarlanmıştı. Aliağa Belediye Başkanlığı açık hava arkeoloji müzesi amaçlı olarak belirlenen alanın Maliye Bakanlığı'ndan tahsisi istenmiş, daha önceden Kültür Bakanlığı'na tahsisli arazinin, Kültür Bakanlığına ait tahsisi iptal edilerek, arazi Maliye Bakanlığınca Aliağa Belediye Başkanlığı'na "müze amaçlı" tahsisi yapılmıştı.

 Haber: Emel OTURAK






 
Son Eklenen Haberler