131019098
19 Mart 2024, Salı

PETKİM ŞİKAYET ETTİ, BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

25 Şubat 2017, Cumartesi 07:07

     


PETKİM, tereftalik asit ithalatında İspanya, Belçika ve Kore’deki şirketlerin damping yaptıkları iddiasıyla Ekonomi Bakanlığına şikayette bulundu. Petkim’in başvurusu üzerine Ekonomi Bakanlığı soruşturma açılmasına karar verdi.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre yapılan inceleme sonucunda İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, şu tespitlerde bulundu: “İncelenen dönemde hem bu ülkelerden yapılan ithalat artmış hem de toplam ithalat içindeki ve Türk pazarındaki payı artmış. PETKİM’in, üretim ve yurt içi satışlarını arttırmış olmasına rağmen, üretimdeki artışı yaşanan fiyat baskısı nedeniyle iç piyasa satış fiyatlarına yansıtamamış, buna bağlı olarak da stok miktarları ve stok çevrim hızı gibi ekonomik göstergelerinde dalgalanmalar, satış fiyatlarında bozulmalar yaşanmıştır." Başvuru konusu üründen kâr edilemediği vurgulanan incelemede "Yaşanan fiyat baskısı ve kârlılıkta görülen olumsuz durum nedeniyle PETKİM, kapasitesine rağmen üretimini istenilen seviyelere yükseltememiş ve kapasitesinin altında faaliyet göstermiştir. Bu üç ülkeden yapılan ithalatında, PETKİM üzerinde maddi zarara yol açtığı değerlendirilmiştir.” denildi.

İTİRAZI OLAN BAŞVURABİLECEK

Kurul, bu inceleme ve tespitin ardından Kore Cumhuriyeti, Belçika ve İspanya menşeli tereftalik asit ithalatına damping soruşturması açılmasına karar verdi. Soruşturma çerçevesinde bu ürün üreticilerine, ithalatçılarına ve bu ülkelerin Ankara’daki büyükelçiliklerine bildirimde bulunulacak. Taraflar, kendilerine gönderilen soru formunu posta süresi dahil, 37 gün içinde yanıtlayıp, bakanlığa iletecekler.

GEÇİCİ ÖNLEM ALINABİLECEK

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, damping soruşturması resmen başladı. Soruşturma sırasında bu üç ülkeden yapılacak tereftalik asit ithalatında geçici önlem alınabilecek. Kesin önlem ise geriye dönük de uygulanabilecek. Olası önlemler, ithalatı başlamış işlemler için de geçerli olacak.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler