131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

ENGELLİLERDEN SUÇ DUYURUSU

25 Temmuz 2015, Cumartesi 11:18

     


Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyeleri, engellilerin hayata katılımını kolaylaştıracak düzenlemeleri yapmadıkları gerekçesiyle İzmir Büyük Şehir Belediyesi ve İzmir’deki 9 belediye hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu adına Başkan Adem Kuyumcu tarafından sunulan dilekçede, İzmir Büyükşehir, Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Konak, Narlıdere belediye başkanlıkları ile fen işleri, park bahçeler, toplu ulaşım, imar, ruhsat müdürlükleri yer aldı.

"YETKİLİLER, KANUNİ GÖREVLERİNİ İHMAL EDİYOR"

Kanun ile güvence altına alınan erişilebilirlik hakkının, umuma açık alanların engelliler tarafından kullanılabilir hale getirilmesi olduğunun belirtildiği dilekçede, engellilerin başka birine muhtaç olmadan hayatın her alanına eşit katılımının anayasal ve kanuni hak olduğu kaydedildi. Dilekçede, eski yolları düzeltmeyen belediyelerin 2005'ten bu yana yaptıkları yaya yolu ve kamu binalarının da engellerle dolu olduğu iddia edilerek, az sayıdaki düzenlemenin yanlış ya da göstermelik yapıldığı, bu yaklaşımın engellileri eve hapsettiği ve istisnalar dışında gerekenlerin yerine getirilmediği öne sürüldü. Kanunları uygulamakla yükümlü kamu kurumları görevlilerinin yasal düzenlemelere rağmen yapmaları gereken görevlerini ihmal ettikleri savunulan dilekçede söz konusu belediyeler hakkında soruşturma açılması talep edildi.

KANUN NE DİYOR?

Dilekçede yer alan resmi rakamlara göre, Türkiye’de akülü ve tekerlekli sandalye kullanan görme engelli, işitme engelli ve 75 yaş üzeri kişiler olmak üzere erişilebilirlik düzenlemelerine ihtiyacı olan 10 milyona yakın vatandaş var. Temmuz 2005’te çıkan 5378 sayılı engelliler kanunu erişilebilirlik maddelerinde TSE standartlarını uygulama zorunluluğu getirilmişti. Kanun yayınlandıktan sonra yapılacak tüm mimari yapılar ve çevreleri engelsiz erişilebilir evrensel tasarım ilkelerine göre yapılacaktı. Tüm toplu taşıma araçları erişilebilir olacaktı. Temmuz 2005'te hazırlanan kanunun 10 yıllık süresi dolmuş bulunuyor. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler