131019098
26 Nisan 2024, Cuma

KÖY ENSTİTÜLERİNİN 76. YILI ÇITAK’TA KUTLANDI

26 Nisan 2016, Salı 06:48

     


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi, Köy Enstitülerinin 76’ıncı kuruluş yıl dönümünü bu yıl Çıtak Mahallesi'nde kutladı.

Köy Meydanında düzenlenen etkinliğe, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi Başkanı Erol Ertürk, CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, ADD üyeleri, parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ERTÜRK, “BUGÜN BİZİM İÇİN EĞİTİM BAYRAMIDIR”

Etkinlikte günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi Başkanı Erol Ertürk, “1935’lerde temelleri atılmış, 17 Nisan 1940 tarihinde kabul edilen Köy Enstitüleri Kanunu ile yasal temele oturtulmuş Köy Enstitülerini çağdaş, demokratik eğitim kurumları yapan, dönemin aydınlanma ve modernleşme özlemine hitap etmesidir. Köy Enstitüsü sistemi, her insanı, cins, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin bir değer kabul etmiştir. Köy Enstitüleri aydınlanmacı toplum kalkınma projesiydi. Ülkemizde yetmiş yıldır uygulanan yanlış eğitim politikalarının sonucu; eğitim bugün, sorun çözme özelliğini yitirmiş ne yazık ki kendisi çözülmesi gereken en önemli sorun haline gelmiştir. Bugün, eğitim alanı, özelleştirme ve dinselleştirme politikalarıyla, çağdaş eğitim hedefinden saptırılmış yüzünü Osmanlı dönemindeki medrese eğitimine çevirmiştir. Eğitimde büyük bir karmaşanın yaşandığı günümüzde köy enstitülerine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Köy enstitülerinin kuruluşu olan bugün bizim için eğitim bayramıdır” şeklinde konuştu.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

Köy enstitüleri üzerine söyleşilerin yapıldığı etkinlikte ayrıca müzik ve şiir dinletileri sunuldu. Emekli Öğretmen ve Yazar Cevat Yıldırım, Köy Enstitüleri'nin tarihçesini anlatarak dönemin önemli olaylarından kesitler paylaştı. Mahalli Şairler Bahri Ar ve Hüseyin Fidan'ın da şiirler okuduğu etkinlikte; Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi ve Köylülerin ortaklaşa hazırladığı yemekler katılan misafirlere ikram edildi. Ayrıca köylüler ürettikleri ürünleri etkinlik alanında satma fırsatı buldu.

Köy meydanında Aliağa Atatürk İlkokulu öğrencilerinin Folklor gösterileri yaptığı kutlama programında Aliağalı sanatçılar Cengiz Onur, Serkan Ali Özçekiç ve Özgecan Kızıldağ'dan oluşan müzik grubunun dinletisi katılımcılara keyifli saatler yaşattı. Etkinlik, Tiyatrocu Utku Erişik tarafından sahnelenen ‘Atatürk, Cumhuriyet ve Kadın’ konulu tek kişilik oyunla son buldu.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler