131019098
26 Nisan 2024, Cuma

BELEDİYE BÜTÇE AÇIĞINI EMLAK VERGİSİYLE Mİ KAPAYACAK?

26 Mayıs 2017, Cuma 06:57

     


Kanunen her dört yılda bir toplanan Emlak Vergisi Takdir Komisyonu, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Karataş başkanlığında toplandı. Önümüzdeki bütçe yılından itibaren geçerli olacak vergi değerinin tespiti için toplanan komisyon, hararetli tartışmalara sahne olurken, belediyenin önerdiği yüzde 500’lere varan değer artışı kurum temsilcileri ve muhtarların büyük bölümü tarafından kabul görmedi. Aralarında Vergi Dairesi, Tapu Sicil Müdürlüğü, Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölgesi temsilcileri ve muhtarların da bulunduğu komisyonda Aliağa Belediyesi mevcut değerin 5 katına kadar artırılması yönünde kararı imzalatmaya çalışırken, diğer komisyon üyeleri bu oranı fahiş bularak imzalamadı.

ALİAĞA HALKININ CEBİNDEN ÇIKACAK

2014 seçimleriyle köyden mahalleye dönüşmüş bazı bölge muhtarlarının konuya vakıf olmadıkları için önce onay verdikleri ancak bir bölümünün daha sonra imzalarını geri çekmek istedikleri de gelen bilgiler arasında. Belediyenin talebi kabul görürse, bölgede her türlü ev, arsa ve tapulu arazi sahibi vatandaş, cebinden halihazırda ödediğinin beş katı fazla vergi harcı ödeme durumu ile karşı karşıya kalacak. Mayıs ayı sonuna kadar karara bağlanması gereken yeni emlak vergi değerlerinin ardından, dört yıl boyunca her yıl, bir önceki yılın tespit edilen değerleme oranının yarısı nispetinde artış gerçekleştirilecek.

GELİR KAYBI BU ŞEKİLDE Mİ DENGELENECEK?

Edinilen bilgilere göre, Aliağa Belediyesi’nin, özellikle köy statüsünden mahalleye dönüştürülen bölgelerden kaynaklanan vergi kaybını bu şekilde telafi etmek için yüksek oranda artışa gitmek istediği ve bu sayede belediye gelirlerindeki kaybı dengelemeye çalıştığı belirtilirken, kararı imzalamayan kurum yetkilileri ve muhtarların yüksek vergi oranlarının vatandaşın ekonomik gücünü aşması halinde tahsil edilen vergi miktarında büyük düşüşler yaşanacağını söyledikleri öğrenildi.

Özellikle Organize sanayi bölgelerinde, ağır yatırım şartlarına ilaveten getirilecek yüksek emlak vergisi oranlarının yatırımcıyı bölgeden kaçıracağı da vurgulandı.

KOMİSYON YENİDEN TOPLANACAK

Komisyon üyelerinin yeni tespit edilecek emlak vergi oranlarının bazı özel bölgeler haricinde en fazla yüzde 20-25 olması gerektiğini ve oranların yeniden belirlenerek tespit edilmesini talep etmeleri üzerine; Aliağa Belediyesi tespit edilen vergi artış oranlarını yeniden değerlendirerek komisyona getirmek üzere oturumları sonlandırdı.

DAVA YOLU AÇIK

Anayasanın hak arama hürriyetini düzenleyen 36. Maddesinin birinci fıkrasına gore vatandaşların karara itiraz hakkı bulunmakta. Buna gore, mükellefler verginin tebliğinden itibaren İdari Yargılama Usulü Kanunu hükümleri doğrultusunda vergi mahkemeleri nezdinde dava açabilirler. Mükelleflerin açacağı dava sadece mükellef adına salınan vergi tutarı ile sınırlı kalsa da, Takdir Komisyonu kararı kendilerine tebliğ edilen daire, kurum, teşekkül veya muhtarlıklar en az sokak veya cadde bazında dava açabilme hakkına sahip. Bu kurumlar, kararın kendilerine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde dava açabiliyor. Vergi mahkemelerince verilecek kararlar aleyhine de yine 15 gün içinde Danıştaya başvurulabiliyor. Danıştay ve vergi mahkemelerince bu davalar, dosyanın tekamül ettiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde karara bağlanmak zorunda.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler