131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

Aliağalı Mucitten "Slikozis" Hastalığına Son

28 Eylül 2016, Çarşamba 07:00

     


Aliağa'lı mucit, dental diş laboratuvarlarındaki  taşlama sonucu oluşan ve "Slikozis" olarak bilinen ölümcül meslek hastalığını önleyen bir icata imza attı.

Aliağa'lı mucit Ahmet Kazan diş protezlerinin temizlenmesi sırasında havayla taşlama yapan diş teknisyenlerinin "Slikozis" hastalığına yakalanmasını önlemek için, bu işlemleri suyla yapan bir icatta bulundu. Genellikle kot taşlama işçilerinde ve dental diş laboratuvarlarında, yapılan işlem sırasında ortaya çıkan maddeyi solumaktan doğan, gayet tehlikeli ve tedavisi mümkün olamayan bir meslek hastalığı olarak bilinen "Slikozis" ile karşı karşıya kalınması engellenecek. İcat sayesinde zararlı malzemeler havaya karışmak yerine suda kalmasıyla bu da hastalığın oluşması önlenecek. Daha önce kullanılmayan teknolojiyle, tozu kaynağında yok eden  makine sayesinde, zararlı malzemeler havaya karışmak yerine suda kalıyor. İcat sayesinde "Slikozis" denilen ölümcül meslek hastalığına yakalanma ihtimali ortadan kalkacak.

Bir yılın üzerinde süren çalışmaların ardından diş teknisyenlerinin taşlama işlemlerini hava yerine suyla yapmalarını sağlayan cihaz, tamamlandı. Gerekli onaylar, sızdırmazlık raporu, sertifikalar ve patent aldındı. Makine sayesinde, taşlamada kullanılan alüminyum oksit ve silis kumların havaya karışmadan, su içerisinde kalmaları sağlandı.

Slikozis Hastalığının Oluşumunu Tamamen Engelliyoruz

Buluşu üzerine bilgi veren Aliağalı mucit  Ahmet Kazan, "Taşlama işlemlerinin gerçekleştirildiği tüm alanlarda en önemli meslek hastalığı olan "Slikozis" yüzünden her yıl onlarca kişi yaşamını yitiriyordu. Diş protezlerinin temizlenmesi sırasında oluşan tehlikenin farkına vardık. Yaşanan diş hekimi ölümlerinin ardından böyle bir icat için çalışmalara başladık. 14 aylık bir süreçte icadımızı tamamladık. C sertifikası, patent ve sızdırmazlık raporunu aldık.  İcadımız sayesinde zararlı malzemeler havaya karışmak yerine suda kalıyor. Bu da hastalığın oluşmasını tamamen engelliyor. Bu sistemi zamanla taşlamanın olduğu hemen her sektör için geliştirmeye çalışcağız."dedi

 

ERKUT SERT

 

 



 







 
Son Eklenen Haberler