131019098
26 Nisan 2024, Cuma

NEREYE PARK EDECEKLER?

29 Temmuz 2015, Çarşamba 11:45

     


Aliağa’da araç sayısı gün geçtikçe artıyor. Otopark alanları yeterli değil.

Belediyenin yapmış olduğu bazı yatırım uygulamaları, park sorununu iyice arttırdı.

Trafik ekipleri kuralları uygulamaya kalkıyor, vatandaş ‘Nereye park edeyim’ diyor.

Nüfusu, ülke ortalamasının çok üzerinde artan Aliağa’da sorunlarda aynı oranda artmakta. Çevre ve çarpık kentleşmeyi bir yana koyarsak, sorunların başında trafik ve konut gelmekte. Edindiğimiz bilgilere göre Aliağa’da trafiğe kayıtlı 20 bin civarında motorlu kara taşıtı bulunmakta. Buna iş ilişkileri için günübirlik gelen araçları da katarsak 30 bini aştığını tahmin ediyoruz. Şimdilik İlçede araçların seyir sırasında sorun yok denecek az, ama park etme konusunda sıkıntılar gün geçtikçe artmakta. İlçede en yoğun trafiğin yaşandığı İstiklal Caddesi’nde mesai saatlerinde neredeyse park edecek bir yer bulmak mümkün değil. Bankaların, pasta hanelerin, büyük marketlerin, gsm şirketlerinin temsilciliklerinin ve insan hareketinin çok yaşandığı alışveriş dükkanlarının neredeyse tamamı bu cadde üzerinde yer almakta. Hal böyle olunca bu caddeye aracı ile iş için gelenler geçici de olsa aracını park edememekte. Bu durumda vatandaşlar geçmişte genellikle belediye arkasındaki Halk Meydanı’nı park alanı olarak kullanmaktaydı. Yine eski top sahası olarak bilinen (Şoförler Odası Otoparkı) alan yine ücretsiz park alanı olarak kullanılmaktaydı. Bu iki alan otopark konusunda Aliağa’yı büyük oranda rahatlatmaktaydı.

BELEDİYE ARKASI PARK, TOP SAHASI ÜCRETLİ OTOPARK OLDU

Belediye arkasındaki Halk Meydanı’nın park yapılması, İzmir Caddesi’nin tamamen trafiğe kapatılması, taksi duraklarına alabildiğince geniş yer ayrılması, belediye karşısının minibüslere durak yapılması sonucu merkezde park sorunu had sayfaya vardı. Söz konusu yerlere park eden araçların arka sokaklara park etmeye başladılar. Buralarda uygun park yeri bulamayan sürücüler, son derece uygun ve 15 dakikaya kadar ücretsiz olan Şoförler Odası otoparkına gitmek yerine kaldırımları işgal etmekteler. Bu durum zaman zaman sürücülerle esnaflar arasında hoş olmayan tartışmalara da sebep olmakta. Trafik, şikayetler üzerine zaman zaman uygulama yapmaktaysa da, vatandaşlar ‘park yeri var da ben mi gitmedim’ demekte.

ÇÖZÜM, KATLI VEYA YERALTI OTOPARKTA

Sorunun Migros, Pehlivanoğlu, Tansaş, BİM gibi büyük marketler ile bankaların aynı cadde üzerinde toplanmasından kaynaklandığını belirten vatandaşlar, bilhassa büyük marketlerin şehir dışına çıkarılması gerektiğini belirtiyorlar.

Merkezde otopark olarak eski top sahasından başka yerin kalmadığını belirten yetkililer, sürücülerin burayı tercih etmeleri gerektiği işaret ediyorlar.

YİYİTALP ‘VATANDAŞA HİZMET İÇİN OTOPARK AÇTIK’

İzmir’de ve başka yerlerde otoparka girişlerde 10 dakikada olsa 7-8 Lira para alındığını belirten Aliağa Şoförler Odası Başkanı Salih Yiyitalp, “Biz vatandaşa hizmet olsun diye otopark hazırladık. Son derece korumalı, bekçisi var etrafı tel örgülerle çevrili. Buraya giren araçlar bizim korumamız altında. Bu otoparka gelen araçlara 2 saatte kadar süre kalanlardan 2 TL, 6 saate kadar kalanlardan 5 TL, 12 saate kadar kalanlardan ise 9 TL. almaktayız. Bu parayla ancak hizmeti yürütmekteyiz. Buna Aliağalıların sahip çıkması gerekir. Ücretsiz bile yaptık insanlar aracını kaldırıma park etti buraya girmedi” diyerek, Bazı vatandaşlar ise çözümün ancak trafik ekiplerin ana caddelerde sıkı denetim uygulayarak, araçların ya merkezden uzak yerlerdeki uygun yerlere ya da Şoförler Odası’nın otoparkına bırakmalarını sağlamak olduğunu belirtiyorlar. (ŞAHAP AVCI) 







 
Son Eklenen Haberler