131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

%40’LIK ZAMMA ALİAĞA’DAN TEPKİ!

29 Eylül 2017, Cuma 06:39

     


Önceki gün Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni yılda devreye girecek vergi artışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ağbal’ın açıklamasında binek otomobilden alınan motorlu taşıtlar vergisinin 2018’de yüzde 40 artacağını duyurmasının ardından yapılan zamma ilişkin Aliağalılardan da tepkiler gelmeye başladı

Maliye Bakanı Ağbal, binek otomobilden alınan motorlu taşıtlar vergisinin 2018’de yüzde 40 artacağını açıkladı. Açıklamada şans oyunlarında ikramiyeden alınan vergi iki kat artarak yüzde 20'ye çıkarılırken, sigara kağıdından da ÖTV alınacağı duyuruldu.

Şu anki motorlu taşıtlar vergisi sisteminde sadece motor hacmi ve araç yaşı belirleyiciyken, yeni sistemle birlikte aracın ülkeye giriş fiyatı da vergilemede etkili olacak. Bu da lüks araçların MTV'sinde önemli artışa neden olacak. Yapılan yeni düzenlemeyle motorlu taşıtlara 2018 yılından itibaren 258 TL ile 9 bin 434 TL arasında MTV zammı gelmiş oldu.

‘Vergiler belimizi büktü!’

Vergi düzenlemelerini içeren torba tasarı Meclis'e sunulmasının ardından Aliağalı vatandaşlardan da tepkiler gelmeye başladı. Vatandaşlar, ülkede gelir dağılımdan adalet olmadığını belirtirken art arda gelen vergi zamları ile vatandaşın belinin büküldüğünü söyledi.

Yüzde 40 zam oranının çok yüksek olduğunu söyleyen bir vatandaş, “aracı olan herkesi etkileyecek olan bu zammın dışında, başka giderlere de zam yapılıyor. Vatandaşın kazandığı ortada, o kadar çok kazanmıyoruz ki bizden bu derece yüksek oranlarda vergi alınıyor!” dedi.

‘Kendi aracımıza binemez olduk!’

Yapılan zammın kendisi de dahil herkesi olumsuz etkilediğinden bahseden bir diğer vatandaş ise, “Hükümetin tek bildiği yoksulun sırtından gelirini artırmak, zar zor aldığımız bir aracımız var onu da kullanamaz hale geldik” diyerek binek aracını satmayı düşündüğünü söyledi.

Hükümetin vatandaşa yapılan son zamlarla, ‘ne halin varsa gör’ dediğini belirten araç sahibi bir Aliağalı ise, “Benim kazancım ortada. MTV’yi geçen sene 500 lira ödüyorsam, bu sene 700 küsur ödeyeceğim ama maaşıma o kadar zam yapılmıyor ki” dedi.

‘Zammı duyunca, işe yürüyerek gittim’

PETKİM’de çalıştığını ifade eden bir vatandaş sabah zam haberini duyduktan sonra kontağı kapatıp işe yürüyerek gittiğini belirtirken, mevcut vergilerin işçileri zaten darboğaza soktuğunu ancak insanların artık bu duruma tepki verecek hallerinin kalmadığını ifade etti.

‘Geleceğe yatırım yok, sadece günü kurtarıyoruz!’

Son olarak binek araçlara gelen MTV zammının kendilerine şimdilik yansımasının olmayacağını belirten taksiciler ise 5 yılı aşkın süredir, akaryakıta yapılan zamların zaten kendilerini yorduğunu, kazandıklarından fazlasını vergiye vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Aliağalı taksicilerden biri konuyla ilgili öfkesini dile getirerek, “Ben bu zammın ülke savunması için değil keyfe keder yapıldığını düşünüyorum. Kazancım ile vergiler arasında müthiş bir fark var. Son 2yılda bile mazot ve akaryakıta gelen zam uçuk, bizim taksimetrelerimize gelen zam ise komik oranlarda oluyor. Ben 2 sene önce depomu 160 liraya doldurabilirken bu sene 250 liraya dolduruyorum. Ben bu işi yaparak ailemi geçindiriyorum ama sadece günü kurtarabiliyorum.” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler