131019098
26 Nisan 2024, Cuma

ALİAĞA’DA KADINLAR GÜVENDE

30 Kasım 2015, Pazartesi 06:24

     


Medyaya yansıyan kadın cinayetlerini temel alarak veri tabanı oluşturmayı amaçlayan kadincinayetleri.org sitesi, Türkiye’de 2010-2015 yılları arasını kapsayan 5 yıllık dönemde işlenen kadın cinayetlerini haritalandırdı. Cinayetlerin il ve ilçelere dağılımının görülebildiği haritaya göre, Türkiye’de son 5 yılda bin 134, İzmir’de 79 kadın erkekler tarafından öldürülürken, Aliağa’da ise kadın cinayetine rastlanmadı.

HİÇ KADIN CİNAYETİ İŞLENMEDİ

Kadın cinayetlerinin önlenmesine ve bu alanda oluşturulacak politikalara katkı sağlamayı amaçlayan çalışmanın verilerine göre, 2010-2015 yılları arasında en az 1134 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü Türkiye’de, cinayetlerin 79’u İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir’de kadın cinayetlerinin en çok görüldüğü ilçeler Karabağlar ve Konak iken, son 5 yılda Urla, Kiraz, Seferihisar, Güzelbahçe Kınık, Foça ve Aliağa’da kadın cinayetine rastlanmadı.

İZMİR’DE 5 YILDA 79 KADIN CİNAYETİ

Bianet.org (Bağımsız İletişim Ağı) tarafından kayda geçirilen Erkek Şiddeti Çetelesi’ndeki cinayet verileri temel alınarak gerçekleştirilen çalışma üzerinden, kadın cinayetlerini faillerine göre, faillerin bahanelerine göre, şiddet ya da boşanma unsurlarına göre sınıflandırmak ve haber kaynağına ulaşmak mümkün.

Buna göre İzmir’de son 5 yılda öldürülen 79 kadının öldürülme sebepleri verilerde, ayrılma isteği, erkeğin barışma isteğinin reddedilmesi, kıskançlık, cinsel saldırı, tartışma/kavga, kadının erkeği şikâyet etmesi, aldatılma şüphesi, töre şeklinde yer alıyor.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler