131019098
19 Mart 2024, Salı

ARKEOLOJİ MÜZESİ İÇİN BULUŞACAKLAR

5 Eylül 2015, Cumartesi 11:04

     


Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi ile Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesini Koruma ve Yaşatma Girişimi işbirliğiyle düzenlenecek olan “Aliağa Arkeoloji Müzemiz Açılsın” etkinliği 12 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

Aliağa Belediyesi tarafından, yapısal dayanıksızlığı gerekçesiyle yıkımı gerçekleştirilmek istenen Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi’nin hizmete açılması yönündeki Aliağalı çevrecilerin çabaları sürüyor. Müzenin Aliağa halkının hizmetine açılması yönünde gerekli çalışmaların yapılması için duyarlılık oluşturma ve dayanışma amacıyla düzenlenecek etkinlik kapsamında meydan söyleşileri, sahne gösterileri, müzik dinletileri ve çocuklarla arkeolojik seramik çalışmaları gerçekleştirilecek. 09.00 ile 17.00 saatleri arasında düzenlenecek olan etkinlik için arkeoloji ve eğitim gönüllüleri Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi’nde buluşacak.

ÇABALAR MÜZENİN HİZMETE AÇILMASI İÇİN

Başta Aliağa halkı olmak üzere Ege bölgemizdeki tüm arkeoloji ve eğitim gönüllülerinin davetli olduğu etkinlik ile müzede gerekli incelemelerin yapılması, görevli ve sorumluların görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmesi, müzenin önümüzdeki eğitim ve öğretim dönemine yetiştirilerek, tüm ekip ve mekân donanımlarıyla hizmete açılması yönünde çağrıda bulunulacak. "Aliağa Arkeoloji Müzemiz Açılsın!" adıyla gerçekleştirilecek etkinliğin müzenin açılması yolunda önemli bir adım olacağını ifade eden Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Aliağa Belediyesi tarafından gerçekleştirilmek istenen bu yıkım girişimine gerekçe olarak gösterilen müzenin yapısal dayanıksızlığı, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce yapılan incelemeler sonucu asılsız bulunmuş, bununla birlikte; daha önce bu amaçla belediyece hazırlatılan incelemenin ve raporun geçersiz ve gerçekleri yansıtmadığı da ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik ekiplerince yapılan bir başka incelemede de belediyenin ve bilimsel gerçekleri yansıtmayan raporu hazırlayan ilgili şirketin müze binasının taşıyıcı yapılarını tahrip ettikleri ortaya çıkmıştır. Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik ekiplerince yapılan inceleme raporunda belirtilen bir başka vurgu da, arkeoloji müzesinin taşıyıcı düzeninin çok dayanıklı olduğu ve kuvvetli bir yapısal özelliğe sahip olduğudur. Ancak tüm bu süreçlerin sonucunda belediyenin ve ilgili inşaat şirketinin verdiği hasarların hızla onarılacağına ilişkin Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce verilen bilginin gereği olan hiçbir karar ve uygulama hayata geçmemiştir. Binanın bu anlamda tekrar bakımsızlığa terk edilmiş olmasına tepkimizi ortaya koyacağımız etkinliğimize tüm arkeoloji ve eğitim gönüllülerini bekliyoruz” dedi. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler