131019098
26 Nisan 2024, Cuma

NE ZAMAN PSİKOLOĞA GİTMELİYİM?

11 Ocak 2021, Pazartesi 06:01

     


İzmir Karşıyaka'da psikolog hizmeti sunan Ege Pozitif Psikoloji'nin, Aliağa, Bergama Alsancak ve Gaziemir’de de şubeleri vardır. Ege Pozitif Psikoloji merkezinde yetişkin psikoterapisi ve cinsel terapi yapan Gökçe Sümekçi psikolog ihtiyacı üzerine bilgi verdi.

Fiziksel bir acı ve ağrı hissettiğimde doktora gitmem ne kadar normalse ruhsal olarak kendimi iyi hissetmediğimde, duygularımla başa çıkamadığımda, kendimi günlük hayatın içerisinde kaybettiğimde de psikoloğa başvurmam o kadar normaldir. Psikoloğa gitmem için psikiyatrik teşhisimin olmasına gerek yoktur. Kendimi ve duygularımı anlamak, partnerimi ve ilişkilerimi anlamak, çevremdeki insanları anlamak için de psikoloğa başvurabilirim. Yaşamsal sorunların içinde kendinizi kaybolmuş hissederken psikoloğa gitmenin tam vakti gelmiş olabilir. Bazen kendimizi günlük hayatın akışı içinde kaybolmuş hissedebiliriz özellikle böyle zamanlarda da psikoloğa başvurmak bizim için kurtarıcı olabilir.

Psikoloğumu Nasıl Seçmeliyim?

Alanı çok geniş olan olan psikoloji bölümü lisans eğitimi sonrasında da oldukça kapsamlı eğitim süreçleriyle devam eden bir daldır. Peki, psikolog seçerken neye dikkat etmeliyim? Bu çok merak edilen bir konudur. Terapi yapabilme becerisi için lisans eğitimi üzerine alınan eğitimler önem arz etmektedir. Bunlardan bazıları klinik yüksek lisans, kapsamlı psikoterapi eğitimi, şema terapi eğitimi ve bilişsel davranışçı terapi eğitimi sayılabilir. Siz terapistinizi seçerken eğitimini ne üzerine ve ne kadar süreyle almış olduğuna bakmanız size kuşkusuz bir avantaj sağlayacaktır.

Neden Bir Psikoloğa Gitmeliyim?

psikoloğa gitmenin birçok avantajı vardır. Bunlardan en önemlisi hedeflerinize ulaşmadaki kolaylıktır. Siz bir hedef belirlediğinizde önünüzdeki engellerle yalnız başınıza baş etmek zorunda değilsiniz. Psikolog sizin yerinize tercih yapmaz fakat sizin tercihlerinizi değerlendirmede size farklı bir bakış sunabilir. Danışanlarımızdan en çok duyduğumuz şeylerden biridir ‘bunu bu açıdan düşünmemiştim’ cümlesi, bu sebeple de terapi hayatınızda yeni bakış açıları oluşturmanız için önemli bir kaynaktır diyebiliriz.

Terapi sizin kendinizi düşünmeniz açısından sizi zorlaryabilir Siz kendinize döndükçe sorunların aslında kendi davranışlarınızdan oluştuğunu anlamanıza yardımcı olur. Seçimlerinizin size ait olduğu konusunda size farkındalıklar kazandırır.

 Terapi sürecinde psikolog sizi yargılamaz ki bu özellik sanıldığından daha çok önemlidir. Çünkü bizler çoğunlukla yaptığımız şeyler konusunda kendimizi savunmaya hazır halde buluruz. Kendimizi savunmamıza gerek olmayan bir ortamda anlatabilmek bize ekstra bir rahatlık ve güven verir ayrıca sansürsüz anlatım da bizi oldukça rahatlatır. Terapi odası herkesin pandora kutusunun açıldığı bir odadır. Bu odada her şey rahatlıkla konuşulabilir, anlatılabilir.

Psikologlar size arkadaşlarınız gibi tepki vermezler ‘ aman takma kafana’, ‘geçer gider bunlar’ gibi sözler kullanmazlar. Bu özellikte uzman görüşünün önemini vurgulamış olur.

Hepimizin çocuklukta yaşadığı kötü olaylar vardır bu olaylar günümüzde bizim davranışlarımıza çeşitli şekillerde yansıyabilirler. Bu sebeple de psikoloğa gitmekte davranışlarımızı anlamamız konusunda bize yardımcı olacaktır. Düşüncesel ve davranışsal olarak dalgalanmalarımız olduğunda bu değişikliklerin nedenleri konusunda bize aydınlatıcı olabilir. Terapi odası bazen kendimize bile itiraf edemediğimiz şeylerin ortaya çıkmasına sebebiyet vereceği için acılı olabilir.

Sebebi ne olursa olsun bir psikoloğa gitmek kendimizi ve çevremizi anlamakta bize çok faydası olacak bir yoldur. Bu yol bazen rahat bazen rahatsız bazen acılı, kaygılı bazen çok keyifli olabilir. İzmir en iyi psikolog ilgili listeye ulaşmak için tıklayınız. https://www.bayramsimsek.com/izmir-psikolog

 







 
Son Eklenen Haberler