131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

KOALİSYON MU, ERKEN SEÇİM Mİ?

4 Temmuz 2015, Cumartesi 11:18

     


CHP ve HDP, MHP’nin Meclis Başkanlığı seçiminde izlemiş olduğu politikaya tepkili. CHP ve HDP, MHP’nin bu tavrını AK Parti ile koalisyona yanaşmak olarak yorumlarken, AK Parti kanadı ise MHP’nin bu yaklaşımını oy kaybına uğramamak için atılan bir adım olarak görüyor. Meclis Başkanlığı'na AK Parti adayı İsmet Yılmaz'ın seçilmesi koalisyon iddialarını da yeniden şekillendirdi. CHP ve HDP'ye göre, MHP'nin Meclis Başkanlığı seçiminde takındığı tavır, AK Parti-MHP koalisyonunun habercisi olabilir. AK Parti cephesinde ise açıklamalar Meclis Başkanlığı'na AK Parti adayı İsmet Yılmaz'ın seçilmesinin koalisyonla ilgili olmadığı yönünde.

“MHP’NİN SEÇMENİ İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI”

MHP'nin Meclis Başkanlığı seçimindeki tavrı CHP’de hayal kırıklığı olarak yorumlandı. En büyük hayal kırıklığını MHP’nin AK Parti’den hesap sorması umuduyla kendisine oy veren seçmeninin yaşadığını belirten CHP Aliağa Parti İlçe Başkanı Özcan Durmaz, “Anlaşılıyor ki MHP, AKP ile kuracağı olası bir koalisyon için iş birliği zemini yaratmaya çalışmıştır” şeklinde konuştu. MHP’nin verdiği vaatleri bu tutumuyla yerine getirmediğini söyleyen Durmaz, koalisyon durumunda olabilecekleri dile getirirken, “Eğer MHP seçim sırasında seçmene söz verdiği gibi hesap sorma eğilimi içindeyse ve gerçekten geçmişin muhasebesini yapıp Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıların sorgulanması, yapılan yanlışların soruşturulmasını talep ederse oluşturulan koalisyon çok uzun süreli de olmayacaktır” dedi.

“BU ANCAK BİR SAVAŞ KOALİSYONU OLABİLİR”

HDP Aliağa Parti İlçe Başkanı Veysel Özbay’a göre, MHP'nin AK Parti adayına dolaylı desteği olası koalisyon için de belirleyici olabilir. Özbay seçim sonucu hakkında “Meclis başkanlığı seçiminin MHP tarafından AKP’ye altın tepsi ile sunması koalisyon yapabilme olanağının güçlü sinyalleridir” dedi. 7 Haziran seçimlerinde halkın 3 partiye büyük bir çoğunlukla çoğulcu bir demokrasi oluşsun diye oy verdiğini belirten Özbay, oluşan bu ortamda diğer muhalefet partileri iktidarı kurabilecek yeterliliğe sahipken, MHP’nin meclis başkanlığını iktidar partisine havale etmesini muhalefet partisine yakışmayan bir tutum olarak yorumladı. MHP’nin milliyetçi oylara oynadığını iddia eden Özbay, bu yolla tekrar erken bir genel seçimin dayatmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek, “MHP’nin milliyetçi tavrını çok iyi biliyoruz. Kürtler varsa ben yokum diyen zihniyet bir savaş zihniyetidir. AKP de çözüm sürecini tıkaması ile savaşçı bir politika izlemiştir. Bu ancak bir savaş koalisyonu olabilir” dedi.

“YENİDEN SEÇİM GÖZÜKÜYOR”

MHP'nin bu tavrını olası bir koalisyon için işaret sayan muhalefetin aksine iki parti arasında bir koalisyon zemini oluşmadığını ifade eden AK Parti Aliağa İlçe Parti Başkanı Yaşar Akbulut, “Ben koalisyonun kurulabileceğine artık inanmıyorum. Bunun için Sayın Davutoğlu çok uğraştı. Halkımız koalisyonu ön gördü ama diğer partiler buna yanaşmıyor” dedi. Akbulut, “Meclis başkanlığı konusunda aksi bir sonuç üzerinde diğerlerinin anlaşamayacağı gün gibi ortadaydı açıkçası. Biz kendi partimizden hiç fire vermeden meclis başkanlığını aldık. CHP ve MHP’nin bu ülkede iktidar olmak gibi bir derdi hiçbir zaman olmadı. Yeniden seçim gözüküyor. MHP, HDP ile aynı yerde gözükmekten oy kaybı yaşayacağı endişesiyle HDP’den uzak duruyor. MHP’nin meclis başkanlığı seçimindeki hareketi, oy kaybına uğramamak için atılan bir adımdır. Koalisyonla ilgili olduğuna inanmıyorum” şeklinde konuştu. (EMEL OTURAK)







 
Son Eklenen Haberler