131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

12 EYLÜL’ÜN 37. YILDÖNÜMÜNDE SİYASİLER NE DEDİ?

12 Eylül 2017, Salı 06:46

     


12 Eylül 1980 askeri darbesinin 37. yıldönümünde Aliağalı siyasiler darbenin sonuçlarına ilişkin görüşlerini aktardı.

12 Eylül 1980 yılında TSK’nın ülke yönetimine el koyarak, ilan ettiği sıkıyönetimin üzerinden 37 yıl geçti. Darbe sonrası ülkede bugün de tartışmalara yol açan çok sayıda tutuklama, ev baskını, idam ve işkenceler gerçekleştirildi. Sendika, dernek ve siyasi oluşumların kapatılıp, OHAL’in ilan edildiği darbenin üzerinden 37 yıl geçmesine rağmen izlerinin halen devam ettiğini düşünen siyasi partilerin Aliağa ilçe yönetimleri görüşlerini Aliağa Ekspres’e aktardı.

‘Ak Parti iktidarında darbe yapılamaz’

15 Temmuz Darbe girişimini yaşayan Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, Türkiye’nin artık farklı bir boyutta yer aldığını, darbeleri geçiştiren bir hükümet ile yönetildiğini vurguladı. Tüm sivil darbe girişimlerinin sonuçsuz kaldığını aktaran Akbulut, “Hala daha bazı grupların darbe girişimlerini görüyoruz ancak her seçimden başarıyla çıkan AK Parti gibi istikrarlı ve düzgün bir partinin gidişatında, ne sivil ne askeri ne de yargı tarafından yapılacak darbe söz konusu değildir. Bütün girişimler boşa çıkmıştır. 17 Aralıkta yapılan operasyonlar gibi, 15 Temmuz darbe girişimi gibi sivil darbe hareketlerini başarıyla atlattık.” dedi.

Akbulut, Türkiye’de her zaman özgürlükleri kısıtlayıp, ülkeyi ekonomik ve siyasi açıdan geriye götürdüğünü söyleyerek, baskıların ülke üzerine çöken kara bulutlar gibi olduğunu, hiçbir darbenin yaşanmaması adına hükümet ve Türkiye vatandaşları olarak mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

’12 Eylül karanlığını unutturmayacağız!’

12 Eylül 1980’de gerçekleşen darbeyi, Türkiye demokrasi ve insan hakları tarihinde kara bir gün olarak nitelendiren CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, “37 yıl önce bugün askeri darbeyle asker cunta iktidara el koymuş, Türk siyasi hayatının doğal akışını kesmişti. 12 Eylül cuntası döneminde; 650 bin kişi tutuklandı, 171 kişi işkencede öldü, 50 kişi idam edildi, 1 milyon 638 bin kişi fişlendi, 30 bin kişi yurt dışına kaçmak zorunda kaldı, on binlerce kişi en güzel yaşlarında uzun yıllar haksız yere cezaevinde yatırıldı.” bilgilerini aktardı.

Durmaz, “12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde bir kez daha demokrasiyi ve siyasi hayatı hedef alan her türlü askeri ve sivil darbeyi lanetliyoruz.” diyerek, ilçe örgütü adına 12 Eylül karanlığını unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını ifade etti.

‘AKP 12 Eylül darbesini aratmıyor!’

Hükümetin OHAL politikalarının 37 yıl öncesinin darbesini aratmadığının altını çizen Halkların Demokratik Partisi Aliağa İlçe Başkanı Hüseyin Özcan, “37 yıl önce Türkiye’nin üzerinden silindir gibi geçen bu darbenin izleri halen silinmiş değil. Özellikle ülkenin sol, sosyalist, ilerici kesimlerine yönelik yapılan 12 Eylül faşist darbesi, suçsuz yüzlerce insanın cezaevlerinde, darağaçlarında can vermesine neden oldu. Aileler perişan oldu. Faili meçhuller ve tutuklamalar yüzünden insanların hayatları karartıldı.” dedi.

AKP iktidarının OHAL uygulamalarının 12 Eylül darbesi sonrası yaşananları aratmadığını ifade eden Özcan, akademisyenlerin işlerinden edilmesini ve partili vekillerinin tutuklanmasını hükümetin kendisine muhalif görünen her sesi susturma çabası olarak değerlendirdi. Görüşlerine yer vermek adına kendilerine ulaştığımız MHP Aliağa İlçe Teşkilatı ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemediklerini aktardı.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler