131019098
19 Mart 2024, Salı

ALİAĞALI SİYASETÇİLER ANAYASA GÖRÜŞMELERİNİ DEĞERLENDİRDİ

13 Ocak 2017, Cuma 07:19

     


Aliağalı siyasi parti temsilcileri TBMM'de devam eden anayasa görüşmelerini değerlendirdi. Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, MHP İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir ve HDP İlçe Başkanı Veysel Özbay anayasa görüşmelerine dair düşüncelerini Aliağa Ekspres'e anlattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde devam eden anayasa görüşmeleri beşinci gününe girerken bir çok tartışmaya neden olan görüşmelerde tansiyon gittikçe yükseliyor. AK Parti ile CHP'li vekiller arasındaki gerilim yumruklaşmaya kadar vardı. MHP başkanlık sistemini getiren anayasa değişikliklerini destekliyor. HDP ise Meclis'te yapılan oylamalara katılmayacağını daha önceden duyurmuştu. Anayasa görüşmelerindeki tartışmanın temelinde rejim değişikliği mi, yoksa sistem değişikliği mi fikir ayrılığı yatıyor. AK Parti ve MHP anayasa değişikliğini sistem sorunu olarak değerlendirirken, CHP ve HDP rejim değişikliği olarak görüyor. Devam eden anayasa görüşmelerini ve mecliste yaşanan gerilimi değerlendiren Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, MHP İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir ve HDP İlçe Başkanı Veysel Özbay konuya ilişkin düşüncelerini Aliağa Ekspres'e anlattı.

CHP SALDIRGAN BİR TUTUM SERGİLİYOR

Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut: “Türkiye'de sistemin değişmesi gerektiğini hep söylüyoruz. Parlamenter sistemde işlerin yürümediği görülüyor. Büyük ülkelerin büyümüşlüğünde başkanlık sisteminin önemli bir payı var. Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi birlikte Türkiye'ye başkanlık sistemini getiriyor. Zaten Meclis'te anayasa değişikliğini ön gören maddeler tek tek geçiriliyor. Bu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi saldırgan bir tutum sergiliyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin halkın iradesine karşı aldığı tutum ise dikkatlerden kaçmıyor.”

YENİ BİR SALTANATA İZİN VERMEYECEĞİZ

CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz: “Biz bunun sistem değil rejim değişikliği olduğunu düşünüyoruz. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi değiştiriliyor. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir anlayışı tek kişiye devredilmeye çalışılıyor. TBMM'yi devre dışı bırakan ve egemenliği tek kişiye devreden anayasa değişikliğinin milletvekilleri tarafından yapılıyor olması acı vericidir. Cumhuriyet Halk Partisi, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni sonuna kadar savunacaktır. Meclis'te yürütülen görüşmelerde mücadelesini sürdürecek, referanduma gidilmesi halinde egemenliğin tek kişiye devredilmesinin rejim değişikliği olduğunu halka anlatacağız. Yeni bir saltanata izin vermeyeceğiz.”

AÇIK OY KULLANMAK DOĞRU DEĞİL

MHP İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir: “Anayasa oylamasında Ak Partililerin olması gereken duruma aykırı şekilde açık oy kullanmaları doğru bir davranış şekli değildir. Meclisteki gerilimin bir an önce düşürülmesi gerekiyor. Gidişata göre anayasa değişikliği Meclis’ten referanduma yeterli sayıda oyla gidecek gibi görülüyor. Çıkacak sonuç ne olursa olsun halkın iradesidir. Saygı gösterilmesi gerekir. Ancak mecliste yaşananlar Atatürk'ün meclisine yakışmayan görüntülerdir. Bunları tasvip etmiyoruz. Bütün siyasi partileri aklı selime davet ediyoruz.”

REJİM DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR

HDP İlçe Başkanı Veysel Özbay: “Çoğulcu demokrasinin merkezi olan parlamentonun tek kişinin emrine bağlanması dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Getirilmek istenene Cumhurbaşkanlığı sistemi denmesinin aldatmaca olduğunu düşünüyorum. Parlamento feshedilip Cumhuriyet rejimi değiştirilmek isteniyor.”

(İSMAİL AFACAN) 







 
Son Eklenen Haberler