131019098
19 Mart 2024, Salı

BAŞKANLIK TARTIŞMALARI SOKAĞA NASIL YANSIYOR?

16 Ocak 2017, Pazartesi 07:20

     


Cumhurbaşkanlık sistemini ön gören anayasa değişiklikleri Meclis'ten geçmek üzere. Bir süre sonra anayasa değişikliklerini oylamak için büyük ihtimalle referanduma gidilecek. Getirilmek istenen Cumhurbaşkanlık sistemi hakkında Aliağalı vatandaşlarla konuştuk.

BAŞKANLIK TARTIŞMALARI SOKAĞA NASIL YANSIYOR?

Anayasa değişikliğini ön gören maddeler Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerinin oylarıyla meclisten tek tek geçiyor. Anayasa değişikliği görüşmelerinde ilk hafta geride kalırken, hararetli bir atmosferde yapılan görüşmelerde kimi zaman yumruklaşmaya varan gerginlikler de yaşanıyor. Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhurbaşkanlık sistemini öngören anayasa değişikliklerine karşı mecliste muhalefetini sürdürüyor. Halkların Demokratik Partisi ise Meclis'te yürütülen anayasa değişikliği oylamalarını boykot edeceğini duyurmuştu. Görünen o ki Cumhurbaşkanlık sistemini getiren Anayasa değişiklikleri referandum için gerekli 330 oyu alacak ve halkın oyuna sunulacak. Meclis'teki görüşmelerde devam ederken, referanduma az bir sürece kalmışken Aliağalı vatandaşlar yaşanan son gelişmeler hakkında neler düşünüyor, Meclis'te yaşanan gerilim halka nasıl yansıyor, Cumhurbaşkanlık sistemini getiren anayasa değişikliklerinin içeriği ne kadar biliniyor? Getirilmek istenen Cumhurbaşkanlık sistemi hakkında Aliağalı vatandaşlarla konuştuk.

SOKAKTA GERİLİM YOK

Şöyle başlayalım. Meclis'te yaşanan gerilimli atmosfer sokaklara yansımış değil. Ülkede son iki yılda yaşanan olağanüstü koşullar vatandaşın gardını düşürmüş durumda. Yaşanan terör saldırılarının etkisini hala hisseden vatandaşlar meclisteki tartışmalarda yaşanan şiddetin pek de önemli olmadığı söylüyor.

İÇERİĞİNİ BİLENLER HAYIR DİYOR

Görüştüğümüz Aliağalı vatandaşların çoğu anayasa değişikliğinin içeriğini bilmiyor. Değişikliklerin içeriğini bilenler Cumhurbaşkanlık sistemini karşı çıkan vatandaşlar olduğunu söyleyebiliriz. Karşı çıkanların Cumhurbaşkanlık sistemiyle meclisin saf dışı bırakılacağını ve bütün yetkilerin tek elde toplanacağını belirtiyor.

EVETÇİLER SESSİZ

Cumhurbaşkanlık sistemini destekleyenler ise sessizliğini koruyor. Pek görüş bildirmek istemiyor ve çoğu, ülkenin geleceği için hangisi hayırlıysa o olsun temennisinde bulunuyor. Evetçilerin çoğunluğu sandıktan çıkan sonuca saygı duyulması gerektiğini belirtiyor. Evetçiler, Cumhurbaşkanlık sistemini istediği için değil, AK Parti'nin önerisi olduğu için destekliyor.

MHP TABANININ KAFASI KARIŞIK

Yaşanan gelişmeler karşısında kafası en karışık olan seçmen MHP seçmeni. Genel başkanlarının uzun süre Cumhurbaşkanlık sistemine karşı yürüttüğü muhalefetten sonra anayasa değişiklerini desteklemesi tabanında şaşkınlık yaratmış durumda. MHP tabanının referandumda nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu. Ama görüştüğümüz MHP'lilerin çoğunluğu hayırdan yana tercih kullanacak gibi.

BAŞKANLIK HAYATIMIZDAKİ NEYİ DEĞİŞTİRECEK!

Eski Garaj'da sohbet ettiğimiz işçilerin gündeminde Cumhurbaşkanlık sistemi yok. Anayasa değişiklikleri hakkındaki bilgilerinin daha çok televizyondan izledikleri ve gazetelerden duydukları olduğu söylüyor. Birçok işçi "başkanlık gelse de, gelmese de çalışmaya devam edeceğiz" düşüncesinde. Yaşam koşullarının ağırlığından yakınan işçiler "başkanlık sitemi gelse hayatımızda ne değişecek?" diye soruyor.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler