131019098
26 Nisan 2024, Cuma

SÖZ MUHTARLARIN: Çaltılıdere Mahallesi Muhtarı Selahattin YILDIZ

19 Aralık 2014, Cuma 11:19

     


Aliağa Ekspres gazetesi olarak başlattığımız köy gezilerimizin dördüncü  durağı, Çaltılıdere köyü  oldu.

Aliağa–Çanakkale  yolu üzerinde, Aliağa İlçe merkezine 9  km. uzaklıktaki Çaltılıdere olarak adlandırılan köy 19. yüzyıl öncesi Çalbahçe adıyla Güzelhisar Kazası’na bağlıydı. Güzelhisar kazasının kaldırılmasıyla Menemen İlçesine bağlanmıştır. 1982 yılında Aliağa’nın İlçe statüsünü kazanmasıyla  Çaltılıdere Köyü Aliağa İlçesi'ne   bağlanmıştır.   Çaltılıdere Köyü Muhtarı Selahattin YILDIZ  ile köy hakkında röportaj yaptık.

 

Kendinizi kısaca tanıtır mısın ?

İsmim Selahattin Yıldız. 01.01.1956 doğumluyum. Evliyim ve iki çocuk sahibiyim. Petrol-iş sendikasından emekli oldum.  2009 yılından bu yana da muhtarım.

Mahalleniz (köyünüz) hakkında bilgi verir misiniz?

Köyümüz İzmir- Çanakkale yolu üzerinde bulunmaktadır. Köyümüzün önünde deniz, arkasında Divriktepe dediğimiz bir tepe vardır. Köyümüzün ortasından dere geçtiği için Çaltılıdere adını almıştır. Güzel bir yerleşkedir. Kışlık 320,  yazlıklarla beraber 556 haneden oluşmaktadır. Nüfusumuz ise; kışın 900 civarı, yazın ise 2000 geçmektedir.

Muhtarlık yaptığınız dönem içerisinde mahallenizde yapılan en önemli yenilikler nelerdir?

Muhtar olduğum zaman köyüme güzel hizmetler vermek için göreve başladım. İlk önce köyün elektrik direkleri çok eskiydi. Elektrik hatlarını ve direklerini TEDAŞ’a müracaat ederek değiştirdik. İki tane trafo vardı, yedi trafoya çıkardık. Elektrik sorunumuzu çözdükten sonra, su hatlarımız çok eskiydi. İki tane pompa vardı su yetiştirmekte zorlanıyordu. 2013 yılı haziran ayında su hatlarımızda  değiştirdik. Şuanda tek pompa belirli aralıklarla çalışarak yeterli su ihtiyacımızı karşılıyor. Bunun haricinde dere ıslahı yaptık. Şu anda da devam ediyor. Bu İzmir Büyükşehir Belediyesi projesiydi. Arıtma tesisimiz kıyı kenarından dolayı 2-3 sefer geri döndü. Şuanda bu ters yöne akıtma şekliyle köyün diğer tarafına 1600 metre karelik bir hatla yapılacak. Arıtma projesi ihaleye verildi. Kanalizasyon projesi de Çevre Bakanlığı'ndan onaylandıktan sonra en kısa zamanda başlanacak.

Mahalleniz halkının isteklerine cevap verdiğinize inanıyor musunuz ?

İnanıyorum. Köyümüze 2012 yılında 1 basket sahası, 2 tane oyun parkı Büyükşehir tarafından yapılmıştı. Daha sonra 2013 yılında köyümüzün bütçesinden spor yapılacak 2 tane park yapıp spor aletleri yerleştirdik. Şuan da köyümüzün 3 yerinde halkımızın spor yapabilecekleri alan var. Ayrıca 4 yerde de oyun parkı var. Bir de halı sahamız var. Futbol sahası yaptırdık. Ama tam faaliyete geçirmedik. 2013 yılında 8000 metrekaresi özel idare tarafından 3000 metre karesi Büyükşehir Belediyesi İzbeton tarafından işçiliğini de köyümüzün halkı tarafından yaptırdık bir kısmını da para ile alarak yaptırdık toplam 18000 metrekare taş döşettik şu anda sadece  havuz başı sahilline giden yolun dışında taş döşenmemiş yolumuz kalmadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Aliağa Belediyesi beklentilerinize cevap verebiliyor mu?

Aliağa Belediyesi'nde yeni bir süreç başladı. Tek sorun diyalog eksikliği idi. Şimdi görüyorum sanki biraz aşıldı. Bugünlerde Belediyeye ulaşmak istediğimizde  ulaşabiliyoruz. Belediye Başkanımız köylerimizi dolaştı 2015 projesinde neler yapılabilir, sorunumuz nelerdir görüşmeler yapıldı. Tabii ki bunu önümüzdeki günlerden göreceğiz. Bizim uçurtma şenliğimiz var orada temizlik yapılması gerekiyordu. Rica ettik, dilekçe verdik geldiler temizliğimizi yaptılar; daha sonraları köy içi temizliğinin yapılması gerekiyordu park ve bahçe müdürlüğüne dilekçe verip temizliğimizin yapılmasını istedik. Yine gelip köy içi temizliğimizi yerine getirdiler. Mezar açılması gerektiğinde telefon ettiğimizde gelip yardımcı oluyorlar bunların dışında çok farklı bir şey beklemedik. Sırayla yapacağız dedikleri için bizde sıramızı  bekliyoruz. Ben de şuna inanıyorum bu bir süreçtir. Yeni seçilmiş başkanımız var. Biz de muhtarlığa yeni seçildiğimizde biraz acemilik dönemimiz olmuştur.

Mahallenizin ulaşım durumu nasıl?

Ulaşım sorunumuz yok .Köyümüz yol üzeri olduğu için problem yaşamıyoruz. Genelde Şakran Minibüsleri kullanıyoruz.

Mahallenizde kültürel faaliyetler var mı?

Uçurtma şenliğimiz var. Çocukluğumuzda Hıdırellez yemekleri yapılırdı. Köyümüzün  ileri gelenleri yardımda bulunurlardı. Köyün bir yerinde toplanıp eğlenirdi. Biz de bundan esinlendik, böyle bir etkinlik yapalım dedik. Hem yemekler yensin, hem eğlenilsin, hem de köyümüz tanıtılsın istedik. Aliağa'dan okullarla birlikte düzenliyoruz.2009 yılında seçildiğin dönemin mayıs ayında ilk düzenlenmiştik. Her yıl Mayıs ayında devamını getirmeye çalışıyoruz.

Gördüğümüz kadarıyla çocuklar çok eğleniyorlar, çocukların yanı sıra büyükler daha çok eğleniyorlar.

Evet

Mahallenizin geçim kaynakları nelerdir ?

Köyümüz çiftçilik, hayvancılıkla geçiniyor; gençlerimiz de sanayilerde çalışıyorlar.

Mahallenizin eğitim durumu nasıl?

Eğitim konusunda birleşik sınıflarımız var 5-6-7-8 sınıflar Şakran'a taşımalı eğitim olarak gidiyorlar ama birçok aile de Aliağa’ya taşınıp çocukların eğitimini orada  devam etmesini istiyorlar.

Mahallenizin caddeleri ve sokaklarındaki yolların durumu nasıl?

Şu anda bütün sokaklarımız parke döşenmiş taşlarla kaplı; bir tek havuz başı piknik alanına girilen yolun yapılmasını istiyoruz. Aliağa’daki sahil bandı gibi park ve piknik alanını gibi olmasını işitiyoruz seçim çalışmalarında da başkanımızın böyle bir vaadi vardı. Çaltılıdere de denize girilecek bir plaj alanı işitiyoruz .İnşallah 2015 projelerinde yapabileceklerini söylediler. Bizden isteklerimizi aldılar. Bir de 100 metre bir yolumuz var imar yolu olarak açılmamış. 18 uygulaması olarak bulunan arsaların oraya yol açılması lazım biraz çalışmaların yapılması gerekiyor. Bunun dışında Çaltılıdere'de beklentilerimiz günü birlik işlerin yapılması bazı alt yapının iyi olmamasından dolayı çöken yolların onarımı parke taşların yeniden elden geçilmesini istiyoruz.

Mahallenizde kaç tane çocuk parkı var? Belediyeden yapılması için talep ettiniz mi?

Park yeterlidir. Okul bahçesi ile birlikte beş  yerde parkımız var

Sizce mahallenizin en önemli sorunu nedir?

En önemli sorunumuz kanalizasyon ve arıtma sorunudur. Tabii  bunun yanında bazı eksiklerimiz çıkabilir. Yenilenmesi gerekli olabilir. Gün geçtikçe her yerde olduğu gibi bizimde eksiklerimizde olabilir .Ama biz arıtmada çok mağdur durumundayız. Foseptiğimiz denize akıyor. Bir de piknik  yerimizin düzenlenmesi  ve sahil bandının yapılmasının köyümüzü daha da güzelleştireceğini düşünüyorum.

Aliağa ve bölgesine hitap eden Aliağa Ekspres Gazetesi’ni nasıl buluyorsunuz?

Yerel yayıncılık olarak ben  gazetenizi takip ediyorum. Petrol-iş'te çalıştığım zamanlarda her gün okuyordum .Şimdi de gittiğim yerlerde gördüğümde okuyorum. İnternette yayınlandığı için takip edilmesi kolay oluyor. İyi bir habercilik  yaptığınızı söyleyebilirim.

Son olarak Aliağa Ekspres Gazetesi aracılığı ile Aliağa kamuoyuna ve mahalle sakinlerinize iletmek istedikleriniz nelerdir?

Benim görüşüm Belediyemizin hizmetlerini biraz daha bekleyip görmemiz. Bu bir süreç olduğuna inanıyorum. Mahalle sakinlerimizin de bugüne kadar yapılan işlerimize sahip çıkmalarına  ve korumalarını istiyorum. Bu yapılanların  onlar için  yapıldığını bilmelerini istiyorum. Biz idarecilerin gelip geçici, yapılanların kalıcı olduklarını unutmamalarını istiyorum. Bir de şuna değinmek istiyorum Bizim burada yani piknik alanın orada  yer olan   sığ denizi 1228  dönümlük alanı doldurulup  S.S. İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) tarafından büyük bir yat üretim merkezi kurulmasını  köylülerimiz tarafından istemiyoruz

Teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Ben teşekkür ederim. Herkese saygılarımı ve sevgilerimi sunarım







 
Son Eklenen Haberler