131019098
26 Nisan 2024, Cuma

ROMANLARDAN PURÇU’YA SEVGİ SELİ

26 Mayıs 2015, Salı 09:53

     


CHP’nin Roman kökenli İzmir 1.Bölge 5. Sıra Milletvekili Adayı Özcan Purçu, Aliağa’nın Helvacı Mahallesi’nde Roman vatandaşların yaşadığı sokakları ziyaret etti.

Hükümeti Roman açılımı konusunda samimi bulmadıklarını söyleyen Purçu, Helvacı’daki Romanlardan kendisine destek olmalarını istedi. Purçu, Roman vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve partililer ile birlikte Helvacı’ya gelen Özcan Purçu, Roman vatandaşların yoğunlukta yaşadığı mahalleleri ziyaret etti. Gittiği yerlerde Romanlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan Purçu, gördüğü ilgi karşısında memnuniyetini dile getirdi. Romanları kendisine destek olmaya çağıran Purçu; “Bu meseleye sahip çıkalım. Yolumuz açılıyor artık arkadaşlar. Bu meseleyi sadece benim milletvekilliğim olarak değerlendirmeyin. Herkesin gözü Roman sandıklarında. Acaba Roman çocuğuna sahip çıkacaklar mı, yoksa çıkmayacaklar mı diye.Bundan önce gacolara (roman dilinde yabancı) oy attık ne oldu? Yoksuluz. Artık kendi çocuğunuza oy atacaksınız. CHP’ye oy atacaksınız” dedi. Roman vatandaşlar da yaşadıkları sıkıntıları Özcan Purçu’ya ileterek; “Biz ikinci sınıf insan muamelesi görmekten bıktık, birinci sınıf insan muamelesi görmek istiyoruz. Siz bizim onurumuz ve gururumuz olacaksınız. Her gelen parti bize iş vaadinde bulunuyor ama yapılan hiçbir şey yok. Romanları kimse insan yerine koymuyor” dediler.

“ROMAN ÇOCUĞUNA SAHİP ÇIKIN”

Ziyaret ettiği yerlerde Romanların yaşadığı sıkıntıları çok iyi bildiğini vurgulayan Purçu, seçilmesi halinde bu sıkıntıların tümünü meclise taşıyacağını belirtti. Bundan böyle kimsenin Romanlara karşı ayrımcılık yapamayacağını dile getiren Purçu; “Artık devir değişti. Romanlar üçüncü sınıf vatandaş, yoksul, gariban, ayrımcılığa uğramış bir toplum olmaktan çıkıyor. Birbirimize sahip çıkarsak, CHP’nin çatısı altında çok şeyler yapacağız. Yaşanacak bir Türkiye’de roman kardeşlerim de olacak artık. CHP sadece beni milletvekili adayı yapmadı. Birbirimizi mahcup etmeyelim. Seçimden sonra demesinler ‘Roman çocuğuna 100 oy vardı da 50 tanesi çıktı’ diye. 100 tane oydan 100’ü de çıktı desinler. Bu bizim birlikteliğimizi gösteriyor. Bir dahaki dönem belki sizin çocuğunuz, torununuz benim gibi milletvekili adayı olacak. Onun için bu çok önemli, önümüzü kapatmayalım” ifadelerini kullandı.

“KİMSEYE KENDİMİZİ GÜLDÜRMEYELİM”

Devlet tarafından dar gelirlilere destek amaçlı yapılan ödemelerin AK Parti ile bir ilgisi olmadığını, o paraları AK Parti’nin değil, devletin ödediğini, yapılan ödemelerin kendilerinden toplanan vergilerden elde edildiğini ifade eden Özcan Purçu; “Kim size ne verirse versin, alın ananızın ak sütü gibi helal olsun. Onların verdiği para devletin parası. Sizin vergilerinizle elde edilmiş paralar. Onun için size verilen o paraları alın ama CHP’yi, bu roman kardeşinizi unutmayın. Bizler sizleri orada temsil edeceğiz. Ben devletle sizin aranızdaarabulucuyum. Sorunlarınızın çözümü için her şey yapılacak. Ben size yanlış yapamam, ben size farklı bir şey söyleyemem. Çünkü sizin yaşantınızla benim yaşantım aynı. Ayın kanız, aynı canız. Ben buraya siyaset yapmaya gelmedim. Ben buraya sizlerin gönlünü almaya geldim. Hedefimizi anlatmaya geldim, birlikte olmamız gerektiğini belirtmek için buraya geldim. Onurumuz, şerefimiz bu. Kimseye kendimizi bundan sonra güldürmeyelim” dedi.

“ROMAN AÇILIMINDA HÜSRANA UĞRADIK”

Hükümetin Roman açılımı konusundaki düşüncelerini de açıklayan Purçu, Roman Açılımı konusunda hükümetin tavrını samimi bulmadıklarını söyledi. Purçu; “Hükümetin Roman Açılımında ben danışmandım. Bakanlığın 8 kişilik danışman kurulundaydım. Biz 5 seneden beri toplantılar yaptık ama maalesef toplantı salonlarından dışarı çıkamadık. Uygulama sahasına inin. Benim Roman kardeşimin eğitim sorunu var, iş sorunu var, barınma sorunu var. Bunların hiçbirine eğilinmedi. Avrupa Konseyi’nde ben 10 yıldan bu yana görev yapıyorum. Avrupa Konseyi ülkeleri içerisinde Roman Eylem Planı olmayan, Roman Stratejisi olmayan tek ülke Türkiye. Bunun ayıbıyla yaşadık. Yapmaya çalıştık, öneri sunduk. Bir türlü yapılmadı. Biz CHP çatısı altında, Genel Başkanımıza 8 başlık altında İstanbul’da bir günde Roman Eylem Planını hazırladık. Bu kadar kolay bir şeyi, 8-9 sayfalık bir şeyi 5 yıldan beri hazırlayamadılar. Bu da ciddiyetsizliği, Roman Açılımındaki meselede samimi olunmadığını gösteriyor. Roman kardeşlerimizin yaşamsal sıkıntıları nelerdir, bunlar çözülmeli. Bu devletin gücü her şeye yetiyor. Samimi olunsaydı bunlar yapılırdı. Hüsrana uğradık açıkçası. Ama CHP çatısı altında inşallah bunları samimi bir şekilde gerçekleştireceğiz” dedi.

Helvacı’da Romanların yaşadığı tüm mahalleri tek tek ziyaret eden Özcan Purçu, romanların yaşadığı sıkıntıları da dinledi. Purçu, yaşanan tüm bu sorunları çok iyi bildiğini, çözüm üretmek için mücadele edeceklerini vurguladı. (Volkan Gündüz)







 
Son Eklenen Haberler