131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

SARAYDAKİ BULUŞMAYA MUHALEFET NE DEDİ?

27 Temmuz 2016, Çarşamba 06:29

     


Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbenin girişiminin ardından Saray’da Başbakan Yıldırım, ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli ile bir araya geldi.

HDP’nin çağrılmadığı ve 2 saat 40 dakika süren zirvede Erdoğan, karşıladığı liderlerden paralel yapının devletten temizlenmesi ve süreçle ilgili önerilerini aldı. Sarayda muhalefet ve iktidarı bir araya getiren buluşmayı değerlendiren CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, buluşmayı 'uzlaşmanın ilk adımı' olarak yorumlarken, MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, iktidar partisinin muhalefetle bir araya gelme çabasını sevindirici bulduklarını belirtti. Saraydaki buluşmaya davet edilmeyen HDP'nin Aliağa İlçe Başkanı Veysel Özbay ise, partiye oy veren 6 milyon seçmeni hatırlatarak, "Yapılan milli iradeye saygısızlıktır" dedi.

DURMAZ, UZLAŞMA KÜLTÜRÜNE VURGU YAPTI

Türkiye'de yaşanan darbe girişimini sonrasında kalkışma taraftarlarının gerek ordu gerekse devletin tüm kurumlarına yerleştiklerinin ortaya çıktığını ifade eden CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, mevcut durumda demokrasinin ve Cumhuriyet'in geleceğe yönelik bir tehdit altında olduğunu, bu nedenle de devletin yeniden organizasyonuna ihtiyaç olduğunu belirtti. Bunu gerçekleştirecek olanların ise siyasetçiler olduğunun altını çizen Durmaz, "Ülkemizin yaşadığı darbe musibetinin, siyasetin uzlaşmasına katkıda bulunması açısından sayın Cumhurbaşkanı ve siyasi parti başkanlarımızın bir araya gelmesi çok önemlidir. Türkiye bir uzlaşma kültürüyle devleti yeniden organize etmelidir. Böylelikle hem darbe kültürünü tamamen geride bırakmalı, hem de kurumları ve kurallarıyla işleyen demokratik, laik bir hukuk devleti olmalıdır. Devletin görevlileri sadece devlete ve kurallara bağlı olmalı sadece millete karşı kendini sorumlu hissetmelidir. Bazı kişilerden veya siyasi odaklardan emir alanlar ile devlet yönetilemez. Cumhurbaşkanı ile liderlerin buluşması bu tablonun gerçekleştirilmesi için gerekli olan uzlaşmanın ilk adımıdır" dedi.

AYDEMİR, MUHALEFETİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, iktidarın muhalefete kulak vermesi gerektiğini belirterek, "15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminden sonra iktidar partisinin, muhalefetle bir araya gelme çabası elbette sevindirici. Umuyorum ki görüşme sonrasında muhalefetin fikirlerinin önem verildiğine ilişkin sonuçları görürüz. Muhalefetin zaman zaman yaptığı eleştirileri bundan sonraki süreçte dikkate almalarını temenni ediyoruz. Umarım ülkemiz bir daha böyle kötü süreçleri yaşamaz. Halk günlerdir sokaklarda. Darbe girişimi önlendi ama artık insanların da yavaş yavaş sokaktan çekilmesi lazım. Verilen destek güzeldi ama bundan sonraki süreçte bu kalabalık parti propagandasına dönüşmemeli. Kişilerin sevgisi, vatan sevgisinin önüne geçmemeli" şeklinde konuştu.

ÖZBAY, HDP'NİN DAVET EDİLMEMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

HDP'nin saraydaki zirveye davet edilememesini demokrasi adına yanlış bir tutum olduğunu dile getirirken, " Aliağa İlçe Başkanı Veysel Özbay, Darbelerle ilgili tavrını HDP zaten çok açık olarak ifade etmişti. HDP gibi toplumun asıl sorun yaşayan kesiminin temsilcisi bir partiyi dışlamak ahlaki bir davranış değil. Türkiye'de üçüncü olmuş bir partinin dışlanması doğru değildir. Eğer Türkiye'ye gerçekten demokrasiyi getirmek istiyorlarsa bunun anahtarı HDP'dir. Partinin temsil ettiği toplumsal kesimlerdir. HDP yokmuş gibi davranarak milli bir cephe oluşturmak istiyorlarsa kendileri bilir ama bu anlayış yanlıştır. 6 milyon oy almış bir partiyi dışlamak siyasi ahlaksızlıktır. Milli iradeyi bu kadar anıp, her yerde sözünü edip bu 6 milyonu yok saymak, milli iradeye en büyük saygısızlıktır diye düşünüyorum. Darbe akşamı bütün halk o panzerlerin önüne geçtiler, orada herkes vardı ama onlar hala bizi yok sayıyorlar. Bu da Türkiye'de çözüm sürecinin çok zor başlayacağının göstergesi. Bu anlayış devam ettikçe darbeler de yaşanmaya devam edecektir. Bizler birliğin ve barışın hakim olduğu bir yaşam için mücadeleye kendi içimiz de her zaman devam edeceğiz." diye konuştu. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler