131019098
6 Mayıs 2024, Pazartesi

EMEP İl Başkanı Uyar: “Ülkemizin işçisi, üretici köylüsü ‘Yerli ve Milli’ değil midir?”

28 Şubat 2018, Çarşamba 06:13

     


Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 14 şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için açtığı ihaleyi eleştirdi. İl yönetiminden yapılan açıklamada “Şeker Fabrikaları halkındır, satılmamalı!” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Şeker Fabrikası AŞ’ye ait Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikaları ihaleye çıkarılacak olmasına itiraz eden Emek Partisi İzmir İl Örgütü açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar “Satılan ya da kapatılan pek çok kamu işletmesi gibi şeker fabrikaları da ülkenin en temel üretim tesislerinden biri olarak, hem istihdama hem de sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkıları bakımından önemli bir yerde duruyor. Pancarın şekere dönüşmesinden, artığına ve üretildiği toprağa kattığı verim açısından katkıları sayılamayacak kadar çok olan şeker fabrikaları, maalesef Sümerbank, Et Balık Kurumu ve TEKEL’in akıbetiyle karşı karşıya. Türkiye genelinde bugün 25’i kamu, 6’sı pancar ekicisi köylülerin kooperatifi olan Pankobirlik’in olmak üzere toplam 31 şeker fabrikası faaliyetini sürdürüyor. Bugün kamuya ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi sadece bir fabrika satışı değil, asıl olarak ülkenin şeker sektörünün özele devredilmesinin ön adımıdır.” dedi.

‘Şeker üretimi tarım tekellerine bırakılmak isteniyor’

“Yapılmak istenen Türkşeker bünyesinde bulunan şeker ve makine fabrikalarından alkol ve elektromekanik fabrikasına, tohum işleme fabrikasından araştırma enstitüsüne, şeker pancarı üretiminden şekerin pazarlamasına kadar her aşamasını takip, kontrol ve koordine eden mekanizmanın ortadan kaldırılarak şeker üretiminin tarım tekellerine bırakılmasıdır.” diyen Uyar şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile on binlerce işçinin ve milyonlarca pancar üreticisinin işsizliğe sürükleneceğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Yerli ve milli’ sözlerine atıfta bulunan İl Başkanı Emine Uyar “Her konuştuklarında ağzından “yerli ve milli” lafını eksik etmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkilileri, ülkemizin değerlerini ve halkın sağlığını emperyalist bir şirkete devretmeye hazırlanıyor. Mevcut siyasi iradeye soruyoruz, ülkemizin işçisi, üretici köylüsü ve emekçi halkı size göre “yerli ve milli” değil midir?” şeklinde konuşarak herkesi özelleştirmeyi engellemek adında mücadeleye çağırdı.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler