131019098
19 Mart 2024, Salı

MERAKLA BEKLENEN PROJELER BU HABERDE

30 Kasım 2016, Çarşamba 07:00

     


Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, Ankara’da yaptığı görüşmeler sonucunda Aliağalılar tarafından yapımı merakla beklenen projeleri neticeye ulaştırdı. Akbulut, projelerin ne zaman nerede hayata geçirileceği ile ilgili detayları açıkladı.

Aliağa halkının ne zaman hayata geçirileceğini merakla beklediği yeni hastane, çevre yolu, battı-çıktı, TOKİ gibi daha birçok projenin bir an önce hayata geçirilmesi için yoğun mesai harcayan Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, çalışmaların geldiği son durumu ve detaylarını Aliağa Ekspres’e anlattı. Menemen’e kadar gelen ancak, daha sonraki güzergah için çalışmaların beklediği çevre yolu ile ilgili konuşan Akbulut, “Çevre yolu, yıllar önce planlanmıştı ama sıkıntı şuydu; Menemen’de kaldı. Devamı yapılmamıştı. Biz Başbakanımızla bayramda görüştük. Oranın hızlandırılması için kendisinden ricacı olduk. O da bizim hiçbir talebimizi bu güne kadar geri çevirmedi. Ulaştırma Bakanımıza talimat verildi. Çevre yolunun devamını için teklifler alınıyor. En kısa sürede yapacak olan kişiye bu iş verilecek. 15 Şubat’ta otoyolun yapımına devam edilecek. Önümüzdeki yıllarda özellikle limanların da faaliyete geçmesiyle birlikte Aliağa’daki trafik sıkıntısı gitgide artacak. Bunu da bu şekilde çözmüş oluyoruz” dedi.

“BAŞKAN VE YÖNETİMİ SİYASİ ALGI PEŞİNDE”

Çevre yolu ile birlikte, Aliağa’nın girişine yapılacak olan alt-üst geçit ve battı-çıktı ilgili de bilgiler veren Akbulut, “Bu konu polemik konusu olmuştu. Şu anki Başbakanımız Ulaştırma Bakanı iken altgeçit ve üstgeçit ile ilgili projeleri başlatmıştık. Hatta onu da yine bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurmuştuk. Ama maalesef siyasi algı oluşturmaya çalışan Aliağa Belediye Başkanı ve yönetimi, bizim sayemizde Aliağa’dan her gelene yardımcı olan bölge müdürlerine gidip ‘burayı biz yapacağız’ diye protokol imzalamaya kalktılar. Teknik anlamda orayı bir ilçe belediyesinin yapabilme imkanı yok. İlçe belediyesinin kabiliyeti öyle bir projeyi yapmaya yeterli değil. Burada ben art niyet arıyorum. Biz sonuçta Aliağa’nın evladıyız. Aliağa bizim memleketimiz, vatanımız olmuş durumda. Hükümetler, belediye başkanları, başbakanlar gelir geçer ama biz Aliağa’ya ne yapabiliriz onun çabasında olmamız lazım. Bu proje 40 Milyon TL’lik bir proje. Biz 2014 yılında Bakan beyle zaten konuşup, sözünü alıp projeleri başlatmıştık. Bunda bile ‘Ben bunu Aliağa’da yapacağım’ diyerek tamamen siyasi algı oluşturmaya çalıştılar. Vatandaşa ‘Biz de yapacaktık ama hükümet el attı’ diyerek kendilerine fayda edinme gibi bir çabaları oldu. 40 Milyon TL’lik bir proje. Eğer böyle bir paran varsa Aliağa’da birçok yapılması gereken işler var. Senin yapman gereken yollar berbat durumda. Bunları yapabilirsin. Büyükşehir otopark yapmıyor, onu yapabilirsin. 40 Milyon TL’yi biz hükümetten aldık ve burada o projeyi Allah’ın izniyle yapacağız” diye konuştu.

“İZMİR’İN EN BÜYÜK KAVŞAKLARINDAN BİRİ OLACAK”

Geçtiğimiz günlerde İzmir’e bir ziyaret gerçekleştiren Ulaştırma Bakanı’nın, Aliağa’ya yapılacak olan alt-üst geçit ve battı-çıktı ilgili bir takım açıklamalarının olduğunu söyleyen Akbulut, “En son 1 hafta önce Ulaştırma Bakanımız İzmir’e geldiğinde kendisiyle baş başa bir toplantı yaptık. Arkasından ulusal basının önüne çıktı ve proje aşamasının bittiğini, her şeyin hazır olduğunu, 2017 yılında da ihale edip burayı bitireceklerini söyledi. Yapılacak olan proje büyük bir proje. Çanakkale yolu üzerindeki trafik ışıklarına uğramadan, Çanakkale yönüne gidecek olan insanların rahatça geçebileceği, yolun kotunun düşürüleceği bir proje. Yolun üstüne de yine yonca şeklinde İzmir’in en büyük kavşaklarından birini yapıyoruz. Bu da Aliağa’yı hem otoban, arkasından bu yol ile çok rahatlatabilecek bir proje. Ama tabii benim endişelerim de var. Biz hükümet olarak bu projelerin tamamına el attık. Onların hepsini yapıyoruz ama şu an otoban bittiğinde dolum tesislerine, Petkim’e, Tüpraş’a gidecek olan tankerler, tırların kullanacağı, Büyükşehir’in ve ilçe belediyesinin yapması gereken iç yollar var. Bunları yaparlar mı, ne zaman yaparlar bilmiyorum. Ama buradan çağrı yapmak istiyorum. Biz hükümet olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. Daha fazla trafik sıkışıklığına fırsat vermeden siz de üzerinize düşen işleri yapın. Yapmazsanız yine burada sıkıntıyı çekecek olan vatandaş olur.” ifadelerini kullandı.

“MAHALLE YOLLARI REZİL DURUMDA”

İlçedeki kazılmış halde olan yolların, Mayıs- Haziran aylarında yapılacağının konuşulduğunu belirten Akbulut, bu yolların yapımının hızlandırılması gerektiğini, aksi halde vatandaşın çile çekeceğini dile getirdi. Akbulut, “Açıklamaları duyuyorum, Mayıs- Haziran ayında kazılan bu yolları yapacaklarını söylüyorlar. Yalı Mahallesi, Kültür Mahallesi ve Yeni Mahalle şu an rezil durumda. Aliağa Belediyesi çok zengin bir belediye ama maalesef iyi yönetilmediği için böyle rezillikler yaşıyoruz. Ben kendilerine daha önce de söyledim. Büyükşehir Belediyesi bizi ilgilendirmiyor ama diğer kurumlarla ilgili varsa yapılması gereken, hızlandırılması gereken, biz bunları yaptırırız. Yardımcı oluruz. Ama siz bunları bahane ederek işi uzatıyorsunuz. Anladığım kadarıyla 6 ay daha vatandaşa çile çektireceksiniz. Bunun da vebali siz yöneticilerin boynunda.” diye konuştu.

“İZBAN’LA İLGİLİ ÇALIŞMALAR TAMAM”

Akbulut, Bergama’ya kadar uzatılacak olan İZBAN hattı ile ilgili de bilgiler verdi. Bu projeyle ilgili çalışmaların da tamamlanma aşamasında olduğunu ifade eden Akbulut, “Ankara’yı ziyaretimizde TCDD yetkilileri ile yine görüştük. İZBAN ile ilgili çalışmalar da bitmiş durumda. Şu an Kalkınma Bakanlığı’nda son onayını bekliyor. Alt geçit, üst geçit ve İZBAN birlikte yapılacak olan bir proje. 2017’de nasipse ona da başlanacak ve bitecek. Şu an Nemrut Limanı bölgesinde, fabrikaların önlerinden geçen ring hatları da şu an yapım aşamasında, çalışmalara başlandı. Orada bir de Karayolları ile ilgili liman yolları projemiz var. Onu da bu demiryolu bittikten sonra yapacağız. Bunların bir kısmı yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken işler ama yapamadıkları için yapabileceklerimizi biz kendi üzerimize aldık” dedi.

“HASTANE SON AŞAMAYA GELDİ”

Açıklamasında Aliağa’nın en büyük ihtiyaçlarından birisi olan yeni hastane konusuna da değinen Yaşar Akbulut, “Hastane Aliağa için acil bir ihtiyaçtı. Bununla ilgili İzmir’deki çalışmaları birkaç gün itibariyle bitiriyoruz. Sağlık Bakanlığı’na yazılar yazıldı. Aliağa’ya ek hastane yapılması düşünülüyordu. Mecliste teklif edilen de ek hastaneydi. Şimdi o yazıları değiştiriyoruz, yeni hastane olarak oranın bütçeye alınmasını da önümüzdeki hafta Ankara’da hem Başbakanımızla, hem Sağlık Bakanımızla görüşeceğiz. İnşallah Güzelhisar yolu üzerindeki belirlediğimiz o yerin artık son aşamasına gelindi. Arsanın tahsisi noktasında İzmir’deki çalışmaları da bitirmek üzereyiz. Orası da inşallah en kısa zamanda yapılacak.” diye konuştu.

“HASTANE OTOBANIN GİRİŞİNDE OLACAK”

Hastane için yıllardır uğraşıldığını, eski hastanenin yanına yeni bir hastane yapılmasının bütçeye alındığını, ancak buna karşı çıktığını vurgulayan Akbulut, “Bir Aliağalı olarak, Aliağa’nın geleceğini düşünen bir başkan olarak benim amacım şuydu; hastane öyle bir yere yapılsın ki Aliağa, Bakırçay Havzası’nın ortasında yer alan bir ilçe, Bergama, Dikili, Kınık, Menemen ve Foça’da yaşayan vatandaşlar otobana çıktığı an 15-20 dakika içinde Aliağa’daki hastaneye gelebilsinler. Aynı zamanda hastanedeki doktorlar Aliağa’da oturmak istemiyorlar. Genelde, Mavişehir, Bostanlı, Karşıyaka tarafında ikamet ediyorlar. Aliağa’da her zaman böyle sıkıntılar oluyor. Onun içinde, Bostanlı’dan, Mavişehir’den, Karşıyaka’dan bir doktor arabasına bindiği zaman 20 dakikada Aliağa’daki hastanede olabilecek şekilde, yani birçok şeyi düşünerek, üst üste koyarak orada öyle bir hastane düşündük. Şu anki planlanan 200-250 yataklı bir hastane. Önümüzdeki 10-15 yılın ihtiyacını görebilecek bir hastane. Ama arazi çok büyük, 215 dönümlük bir arazi. Dolayısıyla ileriye dönük ek bina yapılıp, nüfus arttıkça da Aliağa’nın 50 yılını, belki 70-80 yılını düşünerek yapılacak. Bu anlamda da bölge hastanesi olmuş olacak. İçinde yanık üniteleri, meslek hastalıkları üniteleri, belki bir de diş hastanesi olma durumu var. Ama bunların hepsinin bir anda yapılması için Bakanlığa baskı kurmuyoruz. İlk başlangıcını yapalım, yavaş yavaş diğerlerini de yapacağız. Çünkü arazi çok büyük. Otobanın Aliağa’ya giriş gişelerinde olacak bir hastane düşündük.” dedi.

“TOKİ YENİ HASTANENİN YANINA YAPILACAK”

Geçtiğimiz haftalarda açıkladığı TOKİ Projesi’nde gelinen son durum ile ilgili de değerlendirmede bulunan Akbulut, TOKİ Projesi’nin Aliağa’daki konut ve kira sorununa çözüm olacağını vurguladı. Akbulut, “Yapılacak olan hastanenin yanında hazine arazileri var. TOKİ ile geçtiğimiz günlerde görüşmelerde bulunduk. TOKİ Aliağa’da büyük bir ihtiyaçtı. Şehrin Güzelhisar tarafına doğru büyümesi noktasında, oralarda planlamalar yapılması lazımdı. Aliağa’da, maalesef yerel yönetimler imar değişikliklerini yapmadığı için kiralar aldı başını gitti. Daire fiyatları, arsa fiyatları fahiş boyutlara ulaştı. Onun için bir nebze olsun halka umut verebilecek, hükümet olarak bizim yapabileceğimiz nedir diye düşündük. TOKİ gibi bir enstrümanımız var elimizde. Onu da değerlendirelim dedik ve hastanenin yanında yine bir arazide ilk başlangıcını yapıyoruz TOKİ’nin. 2019’da, önümüzdeki ilk yerel seçimlerde Aliağa’yı aldığımızda da bu TOKİ’lere devam ettireceğiz. Şu an ilk etapta 600-700 konutluk bir projeye başlayacağız. Oradaki amacımız da rant oluşmadan bu projeye başlamak. Zenginler zaten zengin, onlar bu güne kadar zaten gerekeni yapmışlar. Biz, dar gelirli insanların bu evlerde oturmasını istiyoruz” diye konuştu.

“TOKİ ÖNÜMÜZDEKİ İKİ YIL İÇİNDE BİTECEK”

Yeni hastanenin yapılacağı alanın Aliağa’nın yeni yüzü olacağını ifade eden Akbulut, “Burası Aliağa’nın yeni çehresini oluşturacak. İzmir’in yapılaşmasını ben kesinlikle beğenmiyorum. Mavişehir bölgesi modern şehirleşme anlamında güzel bir yer örneğin. Geniş yollarıyla birlikte, siteler halinde konutlar yapıldı. Şimdi Aliağa’nın da o bölgesi inşallah çağdaş, modern yapıların olduğu bir yer olacak. TOKİ’nin şöyle bir bakış açısı da var. Mevcut yapılacak olan parselin yüzde 40’ı sosyal alanlar olarak değerlendirilecek. O şehrin, o beldenin, o yerleşim yerinin kültürüne uygun binalar yapılacak. Çeşme örneğinde olduğu gibi, Çeşme’de TOKİ’ler şu an teslim edilmek üzere ve birkaç aya kadar resmi prosedürleri bitirmiş olacağız. Arkasından 1-1,5 yıl içerisinde de bu konutları sahiplerine teslim edeceğiz. Yani ünümüzdeki 2 yıl içinde inşaatlar, başlamış bitmiş ve yerel seçimler öncesinde de bunları teslim ediyor olacağız” ifadelerini kullandı.

“HİZMETİN DEVAMI İÇİN AK BELEDİYECİLİK”

İmar ve araziler konusundaki çalışmaları belediye ile birlikte yapmanın kendilerini çok daha rahatlatacağını, ama maalesef mevcut belediye yönetimi ile bunu yapamadıklarını kaydeden Akbulut, “Bütün Aliağa halkından isteğimiz var. Yapılan hizmetlerin daha ileriye gitmesi için, Aliağa’nın daha iyi planlanabilmesi için, kiraların daha uygun hale getirilebilmesi, konut fiyatlarının düşmesi için bizim Aliağa’da yerel yönetimi almamız lazım. Hatta İzmir’i almamız lazım. Aliağa Türkiye’deki diğer ilçelerin hiçbirine benzemiyor. Karadeniz Ereğli gibi, Gebze gibi büyüyen belirli ilçelerden. Dolayısıyla Aliağa’nın doğru planlanması lazım. Bugün 1300 TL’den başlayan kiralar, 3000 TL’ye kadar ulaşmış durumda ve bu artarak devam ediyor. İşçi şehri olan Aliağa maalesef çok zor duruma düşecek. İşçiler de zor duruma düşecekler. Onun için bunun bir an önce çözülmesi lazım. Bunun tek kurtuluş yolu var, o da AK Parti belediyeciliği. Bunu da inşallah 2019’da halkımızın göreceğine inanıyorum. Bizim hükümet olarak Aliağa’da yapabileceklerimiz belli. Okul yapabiliriz ki, onların bu ay 3 tanesinin ihalesini yaptık. Her mahallede, ihtiyacı olan lise, okul ve ilkokul, ne varsa o mahallelere göre ihalelerin 3 tanesi yapıldı. Yine ileriye dönük olarak bunlar devam edecek. Hastane yine hükümetin yapması gereken, hatta bunu belediyeler de yapar ama biz bunu da yapıyoruz” diye konuştu.

“ALİAĞA İHMAL EDİLMİŞ BİR YER OLMAYACAK”

Aliağa için planladıkları bir kaç projenin daha olduğunu, ama henüz tam onayı alınmadığından, inceleme aşamasında olduğundan dolayı bunları şu an açıklamanın erken olduğunu belirten Yaşar Akbulut, “Bunlar da yine Aliağa’nın önemli olan problemlerinin birkaç tanesi. Bunların şu an buradan müjdesini vermeyeceğim. Biraz daha bunu netleştirelim. Bütçeye aldırabilirsek arkasından onları da yine kamuoyuna açıklayacağız. Aliağa artık ihmal edilmiş bir yer olmayacak. Aliağa halkının her şeyin en iyisini hak ettiğini düşünüyoruz. Aliağa bu kirliliği, fabrikaların dumanını çekiyorsa en iyi hizmeti de alması lazım. Bu noktada da bize düşen ne varsa yapıyoruz. Ben iktidarın ilçe başkanı olarak, gecemi, gündüzümü birbirine kattım. En son bakan beyle görüşmemiz gece saat 00.30’da meclisteydi. Dolayısıyla bizde zaman mefhumu, saat mefhumu yok. İnşallah Aliağa’da da bunu ispatladığımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler