131019098
28 Nisan 2024, Pazar

TÜPRAŞ’TA TİS EYLEMİ

6 Nisan 2017, Perşembe 06:51

     


TÜPRAŞ’ta 18 Ocak’ta başlayan TİS görüşmeleri, işverenin sözleşmeyi üç yıla çıkarmak ve çalışma sisteminde köklü değişikliklere gitmek istemesi üzerine tıkandı.

Toplamda üç bin 600 işçiyi ilgilendiren TÜPRAŞ’taki TİS’le ilgili son görüşme 4 Nisan’da tamamlandı. İşveren, sözleşmenin süresinin üç yıla çıkarılması, normal çalışma sisteminin değiştirilmesi gibi talepleri gündeme getirdi. Fazla mesailerde alınan ücretler ile hafta tatilinde ödenen ücretler de aşağı çekilmek istenirken, vardiya ve bakım primi ile ilgili olarak, bakım primini aşağıya çekme ve bakımcılardan alınan bu miktarın işletmedeki personele verilmesi teklif edildi. Bunların yanı sıra hafta tatili çalışması karşılığı ücretli izin kullandırılması ve ücretli mazeret izni hükümlerinde de değişiklikler yapılmak isteniyor.

DÖRT RAFİNERİDE BİRDEN EYLEM

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi, TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi giriş kapısında servislerden inen ve gece vardiyasında çıkan işçilerle birlikte açıklama yaparak, iki saatlik iş bırakma eylemi ile birlikte mücadelenin dört rafineride birden başlatıldığını duyurdu. Şube Başkanı Ahmet Oktay yaptığı açıklamada, taleplerinin insan onuruna yakışır bir ücret ve insan onuruna yakışır bir işçilik hayatı, rafineride çalışan işçiye yakışır bir yaşam düzeni olduğunu belirtti. TÜPRAŞ’ta çalışan 3 bin 600 kişi ile onların eş ve çocuklarından oluşan 10 bin kişilik bir aile olduklarını belirten eden Oktay, “Bu saatten sonra bize düşen görev 10 bin kişilik bir aile olduğumuzu TÜPRAŞ işverenine göstermektir. Bu saatten itibaren 4 bölgede eylemlilik sürecimiz başlamıştır” dedi. Yapılan teklifin ahlaki olmadığını belirten Oktay, “Buna müsaade etmeyeceğimizi kendileri biliyor, buradaki amaçları bizi birbirimize düşürmek. Asla böyle bir oyuna düşmeyeceğiz” dedi.

“DAYATMALAR GERİ ÇEKİLMEDİKÇE ÜCRET KONUŞMAYACAĞIZ”

Özel mazeret izinlerinin de kendileri için büyük önem arz ettiğini dile getiren Oktay, “Daha önceki yıllarda 10 günlük mazeret izni 8’e düştü. Hâlâ kendi aramızda bunun kavgasını yapıyoruz. Şimdi ‘özel mazeret izinleri kullanılmasın, bunun parasını verelim’ diyorlar. Yani parayla bizim sosyal yaşantımızı satın alacaklarını düşünüyorlar.” dedi. Oktay, bu dayatmalar geri çekilmediği sürece ücret konuşmayacaklarını ve bunu da işverene ilettiklerini vurguladı. Bu süreç boyunca işçilerin, işverenin düzenlemiş olduğu, sosyal faaliyet ve eğitim çalışmalarına da katılmayacağını dile getiren Oktay, “2006 yılında TÜPRAŞ özelleşti. O tarihten bu yana buranın yönetiminde bulunan Koç Topluluğu sakın bizi başkaları ile karıştırmasın. 11 yıldır burada görmedikleri zulmü kendilerine yaşatırız” dedi. İşverenin OHAL’e güvenerek, “Bunlar bir şey yapamazlar” şeklinde düşüncelere sahip olduğunu ifade eden Oktay, OHAL de olsa kazanılmış haklarına el uzatılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

“KAVGA, TÜM ÜYELERİMİZLE YAPILACAKTIR”

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “PETKİM ve STAR Rafinerisi’nde de TİS sürecimiz devam ediyor. Oralarda da durum buradan farklı değil. Cuma günü görüşme var. İşverenin tutum ve davranışları gösteriyor ki, o görüşme de TÜPRAŞ’taki gibi olacak. Orada da süreç tıkanırsa bu havzada üç bin işçinin eylemsellik süreci başlayacaktır. Biz de bu süreci sadece TÜPRAŞ çalışanları ile değil, PETKİM, TÜPRAŞ ve Star’da çalışan üyelerimizle birlikte götüreceğiz. Tüm üyelerimizle bu kavga yapılacaktır” dedi. İşverenin binlerce işçinin çalışma biçiminde köklü değişiklikler yapmayı hedeflediğini ifade eden Oktay, “TÜPRAŞ işçisi bu dayatmalara boyun eğmeyecek, haklarına ve kazanımlarına sahip çıkacaktır. Bu eylemlerle ortaya koyacağımız uyarılar dikkate alınmazsa eylemlerimiz artarak sürecektir” dedi. Tüpraş işçileri de Oktay'ın konuşması öncesi ve sonrasında atttıkları sloganlarla işverenin TİS sürecindeki tutumunu protesto etti.. (BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler