131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

KUİTO EN KÖTÜ ÇEVRE OLAYLARI LİSTESİNDE

1 Ocak 2016, Cuma 14:19

     


TEMA tarafından yayınlanan 2015’in en iyi ve en kötü çevre olayları listesinde, radyoaktif atık yüklü olduğu iddiasıyla uzunca bir süre gündemde kalan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde sökümü yapılan Kuito Petrol Tankeri’de yer aldı.

TEMA Vakfı (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma Ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) 2015 yılının çevre açısından en iyi ve en kötü olaylarını listeledi. Çevre açısından yaşanan en kötü olayları listeleyen TEMA Vakfı'nın listesinde ilk sırada Kuito Petrol Tankeri yer aldı. Listede Kuito ile ilgili yer alan ifadelerde, “Radyoaktif atık yüklü olduğu iddiasıyla gündeme gelen Fpso Kuito isimli petrol tankeri, söküm yapılmak üzere İzmir deki Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi'ne getirildi. Yetkili kurumlarca yapılan ölçümler sonucunda, 'Zararlı bir bulguya rastlanmadığı' raporu verildi. Bu rapor üzerine gemi karaya oturtuldu ve parçalanıp hurda haline getirildi” denildi.

2015’İN EN KÖTÜ ÇEVRE OLAYLARI

En kötü çevre olayları listede ayrıca, Artvin başta olmak üzere, İstanbul, Ankara, Sakarya, Çorum, Antalya, Samsun’da yaşanan sel felaketleri, Karadeniz yaylalarının yüksek rakımdan, denize paralel bir şekilde birbirine bağlanması planlanan Yeşil Yol Projesi, 24 yıldan bu yana Artvin’i yaşanmaz hale getirme tehdidi altına sokan maden faaliyetlerine karşı Temmuz ayında açılan Türkiye’nin en geniş katılımlı çevre davası, 2012’nin “Kömür Yılı '' ilan edilmesi ile Türkiye de 80’e yakın kömür santralinin yapılması, Konya Kapalı Havzası, Trakya gibi önemli tarımsal bölgelerin linyit madenlerine dönüştürülmesinin planlanması, Çölleşme Risk Haritası’na göre Türkiye’nin yaklaşık yüzde 47’sinin orta ve üzeri çok yüksek risk grubunda yer alması, bölgede yapılması planlanan liman, mevsimsel subasar ormanları, bataklıkları, tatlı su gölleri ve kıyı kumullarını bir arada bulunduran ender ekosistemlerden biri olan İğneada bölgesini tehdit etmesi konuları da yer aldı.

2015’İN EN İYİ ÇEVRE OLAYLARI

Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillenmesi, UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine giren damla sakızının Türkiye topraklarında devamlılığını sağlamak üzere yürütülen İzmir Çeşme’deki Sakız Ağacı Klon Parkı Tesisi projesinin başarıya ulaşması, Rize Senoz Vadisi Çataldere Köyü nde yapılmak istenen HES Projesi için iptal kararı, Türkiye deki linyit rezervlerinin değerlendirilmesinin gündeme gelmesiyle beraber Konya Karapınar-Karaman Akçaşehir’deki linyitlerin çıkarılması konusunda TEMA Vakfı ile diğer sivil toplum örgütleri ve yöre halkının açtığı ÇED olumlu kararının iptali davasın kazanılması, 30 Kasım - 12 Aralık arasında Paris te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin (BMİDÇS) 21. Taraflar Konferansının (COP21) düzenlenmesi, konferansın sonunda uzun süredir beklenen ve yeni bir iklim rejiminin temellerini oluşturacak olan Paris Anlaşmasının çıkması, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansının Ekim ayında Ankara'da gerçekleştirilmesi, konferansın sonunda 2030 yılına kadar Arazi Bozunumu Dengelenmesinin kabulüne karar verilmesi konuları da en iyi çevre olayları listesinde yerini aldı. (Volkan Gündüz)







 
Son Eklenen Haberler