131019098
3 Mayıs 2024, Cuma

ŞAKRAN CEZAEVİ’NDE İŞKENCE İDDİASI

1 Ağustos 2016, Pazartesi 06:13

     


Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Hapishane Komisyonu, Aliağa Şakran’daki Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde bulunan Kadın Cezaevi’ni ziyaret ederek burada yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı.

Evrensel Gazetesi’nin haberine göre, 27 Temmuz günü yapılan ziyarette, komisyon hapishanede çok sayıda kadın tutuklunun işkenceye uğradığını tespit etti. Komisyon üyesi tarafından hazırlanan rapora göre, DHKP-C davasından tutuklu 10 kadın, sohbet hakkının uygulanmaması, havalandırma sorunu ve görüşçülere GBT dayatması yapılmasından dolayı, bir süredir hapishanede çeşitli eylemler yapıyordu. Talepleri yerine getirilmeyen kadınlar, 23 Temmuz'da havalandırma ve revirde oturma eylemi başlattı. Eylemi sonlandırmayan kadınlara, 40 kadar gardiyan tarafından saldırıldı. Kadınlar yere yatırılarak tekmelenirken saldırı sonucu kadınlara çeşitli yerlerinden yaralandı. Raporda, tutuklu kadınlardan S.K.'nın revir dönüşü bir kez daha işkence maruz kaldığı da aktarılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan ÇHD Hapishane Komisyonu üyesi Av. Dinçer Çalım, kadınların yaptığı suç duyurusunun takipçisi olacaklarını belirterek "Yapılan işkenceler kabul edilemez. İki gün önce bu hapishaneden birçok gardiyan cemaatçi olduğu iddiasıyla gözaltına alınmıştır. Asıl olarak mahpuslara karşı işlenen suçlar etkin olarak soruşturulmalıdır. İşkence yapan memurlar açığa alınmalı ve görevinden uzaklaştırılmalıdır" dedi. Sohbet hakkının tam olarak uygulanmasını, kitap ve dergi yasaklarının son bulmasını ve görüşçülere GBT uygulamasının son verilmesini isteyen mahpuslara saldırı emrini verdiği ifade edilen 2. Müdür M. D. hakkında soruşturma yapılarak görevden uzaklaştırılmasını istedi. Çalım aksi durumda hapishanede başka işkence vakalarının önüne geçilmeyeceğini dile getirdi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler