131019098
3 Mayıs 2024, Cuma

TERMİK SANTRALDE ZAFER ALİAĞA’NIN

1 Kasım 2016, Salı 06:17

     


Çevreci yerel hareketlerin mücadelesi sonucu Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Aliağa’da yapmayı planladığı kömürlü termik santralden vazgeçti.

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR), Aliağa’da yapmayı planladığı kömürlü termik santralden vazgeçtiğini açıkladı. Çevreci yerel hareketler, Aliağa’da yapılması planlanan kömürlü termik santrallere karşı yıllardır mücadele ediyor. 672 megavatlık STEP kömürlü termik santral projesi, 2014 yılında SOCAR tarafından Aliağa’da kuracağı rafinerinin enerji ihtiyacını karşılaması için gündeme gelmişti.

EGEÇEP DAVA AÇMIŞTI

SOCAR STEP enerji santrali projesi 1. Derece SİT alanı olan Kyme Antik Kenti’nin üzerine yapılmak isteniyordu. SOCAR'ın tarihi kalıntılara 50 metre mesafede inşa etmek istediği projeye karşı EGEÇEP dava açmıştı. Halihazırdaki sanayi tesisleri ve kömürlü termik santraller ile önemli çevresel sorunlar ile yüz yüze kalan Aliağa halkı bölgeye SOCAR tarafından yapılacak yeni termik santrallerin yaratacağı kirlilikten büyük endişe duyuyordu.

ÇEVRECİLER MÜCADELE ETTİ

15 Mayıs 2016’da 100’den fazla sivil toplum örgütü ve yerel hareket bir araya gelerek, tüm dünya ile eş zamanlı olarak, Aliağa’da 2000 kişinin katıldığı “Break Free - Fosil Yakıtlardan Kurtul” etkinliği düzenlemişti. Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif üyeleri, ilgili projenin yapılmaması için 2014 yılından bu yana Uluslararası Kuruluşlar (BANKWATCH - RE: COMMON) ile birlikte yoğun faaliyetler yürütüyordu. Çabalar sonuç verdi, projenin finansörleri olan 7 Uluslararası İhracat Kuruluşu, Bankwatch ve Re:common’a gönderdiği resmi mektupta SOCAR’ın, Aliağa’da yapmayı planladığı kömürlü termik santralden vazgeçtiğini açıkladı. SOCAR tarafından konu ile ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.

DOĞUTÜRK, “ÖNEMLİ BİR ZAFER KAZANDIK”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Foça Çevre ve Kültür Platformu’ndan Bahadır Doğutürk “Bugün önemli bir zafer kazandık. SOCAR’ın kararı, verdiğimiz mücadelenin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’de yapılması planlanan 70’in üzerinde kömürlü termik santral projesinden vazgeçilmesi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Bankwatch’tan Loana Ciuta ise “Söz konusu santral fazlasıyla yasal ve ahlaki tutarsızlıklara sahipti. Rafineri projesinin ÇED belgelerinin dışında tutulması, kümülatif çevresel ve sosyal etki değerlendirmelerine tabii olmaması, kamuoyu görüş alım süreçlerinden sıyrılması ve kültürel miras düzenlemelerini yok sayması bunlardan birkaçıydı. Projeden vazgeçmelerinin bu kadar sürmesine şaşırdım” dedi.

ALİAĞA KİRLİLİKLE MÜCADELE EDİYOR

Yıllardır sanayi bölgesi olan ve aşırı kirlilikle mücadele eden Aliağa’da halihazırda bir adet kömürlü termik santral bulunuyor ve 4 tane daha yapılmak isteniyor. Yapılmak için sırada bekleyen 67 GWlık yeni kömürlü termik santral kapasitesiyle Türkiye, dünyanın üçüncü en fazla yeni kömürlü termik santral planı bulunan ülke konumunda. Kömürlü termik santraller bir yandan yapıldığı yerlerde hava kirliliği başta olmak üzere önemli çevresel zararlara yol açarken, yaydıkları sera gazları ile de küresel iklim değişikliğinin en önemli sebepleri arasında gösteriliyor. Bilim insanları, Paris İklim Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını 1.5°C derecede sınırlama hedefine ulaşabilmesi için tüm kömür rezervlerinin yerin altında bırakılması gerektiğini ifade ediyor.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler