131019098
28 Nisan 2024, Pazar

BELEDİYEYE 180 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ

4 Temmuz 2019, Perşembe 06:30

     


Aliağa Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, yatırımların gerçekleştirilebilmesi için belediyeye 180 Milyon TL’lik borçlanma yetkisi verildi. Millet İttifakı grubundan CHP'li 2 meclis üyesinin mazeret göstererek katılmadığı ve Millet İttifakı grubundaki İYİ Partililerin çekimser kaldığı toplantıda borçlanma yetkisi oy çokluğu ile kabul edildi.

 

Aliağa Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı gergin bir ortamda gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda Salı akşamı saat 18.00’de gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Serkan Acar başkanlık etti. Cumhur İttifakı Belediye Meclis Üyelerinin tam kadro bulunduğu toplantıya Aliağa Belediyesi’ndeki işlerinden çıkarılan işçiler ve çok sayıda vatandaş da izleyici olarak katılım gösterdi. Geçen ayki olağan meclis toplantısında olduğu gibi bu toplantıda da salonda zabıta ekipleri, özel güvenlik görevlileri ve sivil polisler hazır bulundu.

MİLLET İTTİFAKI İLK TOPLANTIYA KATILMADI

Temmuz ayı olağan meclis toplantısına Millet İttifakı Meclis Üyeleri katılmadı. Belediye önünde CHP İlçe Başkanı Gülsen Cirit’in basın açıklamasına katılan Millet İttifakı Belediye Meclis Üyeleri toplantıya katılmadan belediye önünden ayrıldı. Belediye önünde basın açıklamasında bulunan CHP İlçe Başkanı Gülsen Cirit, “Belediye Başkanı geçtiğimiz ay gerçekleştirilen meclis toplantısında ‘Bu yetkiyi halktan aldım. İstediğimi alırım, istediğimi çıkarırım’ diyerek gerek belediye meclis üyeleri gerekse de Aliağa halkına saygısızlık yapmıştır. Bu nedenle bugünkü meclis toplantısına Cumhuriyet Halk Partisi olarak katılamama kararı aldık.” İfadelerini kullandı. Basın açıklamasına İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar da katıldı.

ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAYINCA TOPLANTI ERTELENDİ

Millet İttifakı Belediye Meclis Üyeleri’nin meclise katılmamasının ardından Başkan Serkan Acar salt çoğunluk sağlanamadığı için toplantıyı Çarşamba sabahı 09.00’a erteledi. Çarşamba sabahı yapılan meclis toplantısı salt çoğunluğun sağlanmasıyla başladı. Aliağa Belediyesi’ndeki işlerinden atılan işçiler sabahki toplantıda da hazır bulundu. Başkan Serkan Acar yönetiminde yapılan toplantının gündeminde başkanlıktan gelen önergeler, komisyondan gelen raporlar ve gündem dışı önergeler yer aldı.

MADDELER OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

10 Haziran 2019 tarihli meclis tutanaklarının okunup oylanması ile başlayan toplantı Cumhur İttifakı tarafından 5 adet gündem dışı önergenin oy çokluğuyla meclis gündemine alınması ile devam etti. Millet İttifakı Aliağa Belediye Meclis Üyesi CHP'li Seçil Adalet Işık ve Sami Toydemir’in mazeret göstererek toplantıya katılmaması ve İYİ Partili Meclis Üyelerinden Sedat Sarı ve Gülten Taşbaş'ın çekimser kalmasından dolayı meclisteki oy durumu Millet İttifakı 10 oy ve Cumhur İttifakı 11 oy olarak değişti. Toplantıdaki çoğu madde ile birlikte Cumhur İttifakı tarafından gündem dışı olarak meclise sunulan 5 madde de Başkan Serkan Acar’ın oyu ile birlikte 10’a 12 oy çokluğuyla kabul edildi.

180 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ VERİLDİ

Ardından başkanlıktan gelen önergelerin görüşülmesine geçildi. Başkanlıktan gelen önergeler kapsamında işten çıkarılan 179 işçiden protokol imzalayan 36’sının tazminatlarını ödemek için borçlanma yetkisi istenen madde oy çokluğu ile kabul edildi. Salonda toplantıyı izleyen işçiler bu maddenin okunup oylanmasının ardından salonu terk etti. Cumhur İttifakı’nın önerisiyle gündeme eklenen 5 madde içerisinde; belediye şirketlerinin (Aliağa Petrol Anonim Şirketi için 50 milyon, Jeotermal Anonim Şirketi için 30 milyon) yatırım işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve Aliağa’da yapılacak yatırımlar için toplamda 180 milyon borçlanma yetkisi, belediye şirketlerinin vergi borçlarına karşılık 59 adet gayrimenkulün Hazine ve Sosyal Güvenlik kurumlarına devri ile Petrol Anonim Şirketi’nin sermaye artışı için gayrimenkul devri ve yeni yatırımlar için planlanan için belediyeye ait iki arazinin Aliağa Belediyesi Petrol Anonim Şirketi’ne devredilmesi yer aldı. Gündeme alınan maddeler oy çokluğu ile kabul edildi.

ACAR, DİLEK VE TEMENNİLER BÖLÜMÜNE YER VERMEDİ

Komisyondan gelen raporlar kapsamındaki 26 maddenin okunup oylanmasının ardından Temmuz ayı olağan meclisi oturuma katılmayan Sami Toydemir ile Seçil Adalet Işık’ın mazeretlerinin oylanması ve bir sonraki meclisin 6 Ağustos 2019 Salı günü saat 18.00’da toplanmasına karar verilmesiyle toplantı son buldu. Başkan Acar, her toplantıda yer alan dilek ve temenniler bölümüne bu toplantıda yer vermeyerek birleşimi sonlandırdı. Meclisin ardından belediyedeki işlerinden çıkarılan işçiler belediye önünde slogan atıp, Demokrasi Meydanı’nda kurdukları direniş çadırına geçti.

(ESİN ÇETİN)







 
Son Eklenen Haberler