131019098
29 Nisan 2024, Pazartesi

ARTAN NÜFUSUN ALİAĞA TİCARETİNE ETKİSİ

4 Aralık 2017, Pazartesi 07:14

     


Aliağa’da her geçen yıl yaklaşık % 7 oranında artan nüfusun Aliağa esnafı ve ticaretine yansımaları hakkında görüştüğümüz Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ile Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, nüfustaki artışın olumlu ve olumsuz yansımalarını aktarırken, ileriye dönük planlamaların sağlıklı yapılabilmesi için kurumlar arası iletişimin önemine dikkat çektiler

Adnan Saka: ‘Plan yapabilmemiz için verilere ihtiyacımız var’

Gelişen sanayi ve buna bağlı olarak yoğun göç dolayısıyla 2016 yılında elde edilen verilere göre 91 bini bulan Aliağa nüfusunun, önümüzdeki yıl 100 bin civarını bulabileceğini belirten Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, bu artışa bir de çalışmak için gelen işçileri de eklediğimizde rakamların endişe yaratabileceğini fakat böyle bir artış konusunda Aliağa’nın yetkili kurum ve kuruluşlarının belli çalışmaları yürütmesi neticesinde, doğru bir planlama ile kaldırılabileceğini belirtti.

Adnan Saka, nüfus artışı nedeniyle kontrolsüzce büyüyen kentin daha planlı bir büyüme içerisinde ilerleyebilmesi ve gerek göç sebebiyle Aliağa’ya gelen gerekse önceden beri ikamet eden vatandaşların daha sağlıklı koşullarda ve refah seviyesinin yükselmesi adına nüfus artışının yalnızca artan insan sayısı üzerinden sayıların açıklandığı değil, bu artış sonucu kaç öğrenci, kaç çalışan gibi ayrıntıların da eklenerek açıklanması gerektiğini vurguladı.

Bu konuda en önemli görevin ise mülki amirlere ve nüfus müdürlüklerine düştüğünü ifade eden Saka “Aliağa’daki okul, hastane, alt yapı ve üst yapı ihtiyaçlarının belirlenmesi ve varsa eksikliklerin giderilmesi, ileriye dönük hazırlıkların yapılabilmesi ve mevcut hizmetlerden de vatandaşların eşit bir şekilde yararlanabilmesi için, Aliağa nüfusunun ayrıntılarını içeren belli çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu tip veriler elimizde olmadığı zaman ve Aliağa’nın mülki amirleri ve ileri gelen meslek odaları ile kurumları olarak iletişim halinde çalışmalar yürütmediğimiz zaman gerekli önlemleri de alamayacağımız için, bu büyüme maalesef kontrolsüz bir büyüme olacaktır. Aliağa’nın nüfusunun nerelerde yoğunlaştığı, bu alanlarda ne tarz hizmetlere ve yatırımlara ihtiyaç duyulduğu noktasında bizlerin de çalışmalarını kolaylaştırılması adına tüm Aliağa yöneticileri ve yetkililerinden düzenli bilgi akışının ve alışverişinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Hüseyin Ekren: ‘Nüfus artışının esnafımıza olumlu etkisi var’

Artan nüfusa esnaf gözüyle bakıldığında Aliağa’ya katkısının çok olduğunu belirten Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, “Nüfus artışı ile birlikte alışveriş oranının da artması sebebiyle gıdadan hizmet sektörüne her alanda esnafın kazancı ve müşteri sayısı arttığı için olumlu diyerek değerlendirebiliriz.” dedi.

Hizmet sektörlerinde esnaf açısından olumlu yönde katkı olduğunu belirten Ekren, aynı zamanda rafineri işçilerinin tatil günlerini dahi kent merkezinde geçirmesi sebebiyle de Aliağa esnafının artıştan olumlu etkilendiğini, bu bağlamda da Türkiye standartlarının üzerinde bir gelir ortalamasının yakalandığını belirtti. Ekren “Aliağa’daki rafineri inşaatının kademeli olarak bitmesinin ardından esnaf açısından kazanç anlamında bir düşüş olabileceği düşünülse de Aliağa her geçen gün yeni yatırımlara ev sahipliği yapan bir ilçe, bunun yanı sıra kayıtlı nüfustaki artış dahi göz önünde bulundurulduğunda Aliağa esnafı açısından olumsuz yorumlanabilecek bir durum yok.” dedi.

Esnafın en önemli sorunlarından birinin ise yüksek kiralar ve emlak alım satımı ile uğraşan esnafın konut sıkıntısı çekmesi olduğunu aktaran Ekren, “Aliağa’daki emlak fiyatlarındaki artış, esnafın da giderlerinin artmasına yol açıyor ve kimi esnafımız bu sebeple işlerini sürdüremeyecek konuma gelebiliyor. Bu konuda bir düzenleme ile esnaf ve vatandaşımızın mağduriyeti giderilebilir. Ayrıca emlak sektöründe alım-satım ve kiralama işi yapan esnafımız ise konut yetersizliği nedeniyle zorluk çekebiliyor. Bunun çözümü ise inşaat sektörünün atılımı ile çözülebilir.” şeklinde konuştu.

Esnafın satışlarındaki artışın kaliteyi düşürmemesi adına oda olarak ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Hüseyin Ekren, özellikle zaman zaman gerçekleştirdikleri esnaf ziyaretlerinde kaliteden taviz vermemeleri konusunda odalarına bağlı bulunan esnaflara çeşitli ikazlarda ve önerilerde bulunduklarını vurguladı.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler