131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

17 GÜNDÜR İŞİNİ GERİ İSTİYOR!

8 Haziran 2017, Perşembe 06:47

     


Direnişinin 17. Gününde Onur Ulu aldığı destek ziyaretlerini, işçilerden gelen tepkileri ve direnişi nasıl sürdüreceğini anlattı.

PETKİM’den haksız olarak işten çıkarıldığı için “işimi geri istiyorum” diyerek Petrol-iş Aliağa şubesi önünde bir direniş başlatan Onur Ulu, eyleminin 17. gününde aldığı destek ziyaretlerini, işçilerden gelen tepkileri ve direnişi nasıl sürdüreceğini anlattı.

Direnişinin ilerleyen günlerinde aldığın tepkiler nasıl?

Benim direnişim burada sendikaya karar aldıracak noktaya gelir mi bilmiyorum ancak tam da bu yüzden birlikte hareket etmeliyiz ve desteğe ihtiyacım var. Geçtiğimiz günlerde EGDAŞ işçilerinin destek ziyareti oldu. Duyarlılık gösterdiler, kol kola girerek benimle fotoğraf çektirdiler. Bu alışık olmadığımız bir tavır ama çok mutlu oldum destekleri için. Direnişim her gün buradan geçen insanların dikkatini çekiyor. Başka arkadaşlar da hem gelerek hem arayarak desteklerini sunuyorlar. Bu destekler beni güçlendiriyor. Mücadelemi kuvvetlendirip meşru kılıyor. Olumsuz bir tavır gösteren görmedim.

Seninle beraber 24 işçinin işten çıkarıldığını biliyoruz. Diğer işçilere nazaran senin mücadelen ön planda. Sence neden?

Diğer işten çıkarılan işçiler gelmiyor çünkü herkes aynı sebeple işten çıkarılmış değil. Benim işten çıkarılmamdaki en büyük neden ileri bir tavırla PETKİM’de öncü konumda olmamdır. Ben buradaki işçi birliğini ve bilinçlenmesini sağlamamdan kaynaklı işten atıldım. Amaç sadece beni işten çıkarmak değildi. Benimle beraber buradaki mücadeleyi bastırmaktı. İnsanlara korku salmaktı.

Peki, bu korku işçiler üzerinde etkili oldu mu?

PETKİM işçileri söylendiği kadar pasif değil. PETKİM’de çalışan işçiler temsilcilerin de sendikanın da önünde. Bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Star Rafinerisi eylemlerinde yaşanan tepkiler bunun bir göstergesidir. Saatlerce süren protesto ile genel merkez yöneticisinden sorulan hesapta işçiler ileri tutumlarını gösterdiler. Ayrıca PETKİM Genel Müdürlüğü’nün bir haftalık bir programla fabrikada çalışan işçileri eğitime çağırdığı zaman, ilk toplantıda TİS sürecini konuşması ve sendikayı eleştirmesi sonucunda iş yeri temsilcileri ‘salonu boşaltıyoruz’ dediğinde tüm işçiler tam kararlılıkla salonu boşalttılar. Bunlar son bir ayda yaşanan iki olay. Bu yüzden PETKİM işçisi kararlı ve ileridir. Sendikanın aldığı kararlara uymak ve işverene karşı tavır koymak noktasında PETKİM işçisi net davranır.

İşten çıkarılma sürecinden sonra herhangi bir maddi destek aldın mı? Bir fon oluşturulması söz konusu mu? Her gün buradasın, geçimini nasıl sağlıyorsun?

İşten çıkarıldığımdan beri maddi destek için soran arkadaşlar oldu. Hatta sendika başkanımız da böyle bir yardım teklifinde bulundu. İşten çıkarılmadan önce de mülkiyet kaygısı duyan bir insan değildim. Her zaman işten atılabilecek gibi çalıştım. Borç altına girmedim, o yüzden şu an çalışmıyorum her gün burada işe geri alınmak için direniyorum ve maddi bir destek talebi olursa kabul etmiyorum. Benim asıl beklentim iş çıkışlarında servisleri buraya getirmeleri ve diğer arkadaşlarımın mücadelemi sahiplenmelerinin önünü açmaları. İnsanların vicdanlarını rahatlatmak istemiyorum. Benim isteğim mücadeleme destek vermeleri.

Burada bir yandan da ülke gelişmelerini takip edebiliyor musun?

Edebiliyorum tabii. En yakın zamanda ŞişeCam işçilerinin grev yasağına rağmen gerçekleştirdikleri direniş benim umudum oldu. Orada direnişle elde edilecek bir kazanım hepimizin önünü açacak ve ülke genelinde artan baskıyı da kıracaktır. Sınıf mücadelesini de yükseltecektir. Oradan esen rüzgâr hepimizi ilerletecektir.

Direnişini ne kadar daha sürdürmeyi düşünüyorsun?

Önümüzde PETKİM’in toplu iş sözleşme sürecinde arkadaşlarımla buluşma şansım olacaktır. Gerçek bir dayanışmayı o zaman göreceğim. Benim de kendi mücadelemi nasıl ilerleteceğim buna göre şekillenecek. Eylemimi işimi geri alana kadar farklı şekillerde sürdüreceğim.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler