131019098
29 Nisan 2024, Pazartesi

FETÖ SANIĞI BİNBAŞI: 'KEŞKE DOĞRU SÖYLEDİĞİMİ GÖSTEREBİLSEM'

11 Nisan 2017, Salı 06:46

     


İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında görülen davada bazı tutuklu sanıklar savunma yaptı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu ve 270 kişinin yargılandığı davaya Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları katıldı. Tutuklu sanık eski üsteğmen pilot Mehmet Ali Bardakçı, darbe girişimi akşamı tutuklu sanık eski 125. filo komutanı Beşir Kanat'ın emriyle filoya geldiğini söyledi. Bardakçı, darbe girişimine yönelik haberleri sordukları Kanat'ın "Bilmiyorum ben de sizin gibi televizyonda görüyorum" dediğini ileri sürdü. Gece yarısı uçak başına giderek filoya gelen tutuklu sanık eski Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan'ın Eskişehir'e götürülmesi yönünde emir aldıklarını aktaran Bardakçı, bu görevin ilk başta iptal olduğunu ancak aynı emirle söz konusu kişileri saat 03.15'te Eskişehir'e götürdüklerini dile getirdi. Telsiz konuşmalarında İstanbul'daki uçaklar için "illegal uçuş, üssünüze dönün" anonsları geçtiğini belirten Bardakçı, kendi uçuşlarının ise Birleşik Hava Harekat Merkezi (BHM) emriyle olduğunu savundu.

Darbe girişimi gecesi cep telefonundan emniyeti aradığını anlatan Bardakçı, "Kaçma şüphemin olmadığının göstergesidir. Kaçmak istesem uçağımla İspanya'ya gidecek kadar yakıtım vardı. Hain FETÖ/PDY ile bağlantısı olan hiçbir okula gitmedim." dedi. Mahkeme Başkanı'nın "Sence o akşam bir anormallik yok muydu? Geldiğinizde Terörle Mücadele Harekatı kapsamında görev verildi. Bu çağrının yapıldığı vakitte Türkiye'de hareketlilik yoktu. Bu durumda hareketliliğin olmadığı bir mizansenle üsse çağrılıyorsun. Sonra televizyonda Türk Silahlı Kuvvetlerinin içindeki bir cuntanın kalkışma yaptığı söyleniyor. O saatte çağıranlar hakkında şüphe duymadın mı?" şeklindeki sorusu üzerine Bardakçı, şöyle konuştu: "Daha önce de alakasız saatlerde çağrıldık. O saatlerde çağrıldığımızda 'güvenlik personeli nakli' denildi. Filoda otururken çok sorguladım. Bizi önlem amaçlı çağırdıklarını düşünüyoruz. Komutanımızı götürüyorum. Havada uçan uçakları birinin indirmesi gerekiyor. Bu kapsamda üsse çağrıldığımızı düşünüyorum."

Tutuklu sanık eski üsteğmen Enes Levent ise darbe girişimi akşamı tutuklu sanık Beşir Kanat'ın emriyle filoya gittiklerini ve o gece Demiraslan'ı Eskişehir'e götüren uçakta 2. pilot olarak görev yaptığını söyledi. Hakkındaki suçlamaları reddeden Levent, "FETÖ ile hiçbir bağlantım olmadı. Pilotluk mesleğimin 24. ayında tutuklandım. Suçlamalara bakılırsa askerlikle suçlanıyorum. Mesai saatleri dışında çağrılmak olağandır. 'Sağlıklı emir-komuta zincirindeyiz' denildi. Neyi yanlış yaptığımı bilmiyorum. Televizyonda gördüğümde lanetledim. Mesai içerisinde darbe girişimine dair bir söz olmadı. Darbe girişiminin sonlandırılmasında dolaylı olarak katkım olduğu için gurur duyuyorum." dedi.

Tutuklu sanık eski binbaşı Kadir Serbülent Ercan ise kendini, mahkeme heyetinin yerine koyarak en acımasız soruları kendisine yönelttiğini belirtti. Darbe girişimi akşamı Karaburun'da abisinin yazlığında olduğunu ve saat 23.00'te eski Misafir Askeri Personel Kol Komutanı Hava Binbaşı Pilot Nihat Kafes tarafından aranıp üsse çağrıldığını ifade eden Ercan, şunları anlattı: "9 ay geçti bir tane delil bulunamadı. Sıkıyönetim listesinde veya darbeyle alakalı bir listede adım yok. 'Niye özellikle seni çağırdılar' derseniz İzmir'de olan herkes aranmış. Darbeye katılacak insanlar önceden bellidir. Darbe karşıtları plansız olur. Bize 'Silahınızı alıp gelin' denmedi. Keşke bir teknoloji olsa, sensörü kalbime taksam doğru söyleyebildiğimi gösterebilsem, anlatabilsem... O gece benim için önemli olan Demiraslan'ın pozisyonuydu. Demiraslan darbe karşıtı görüntü çizerken altındaki personel ona biat ediyorsa 'darbeci' diye düşünemiyorsun üssü. Yemin ederim Çiğli'nin ana üs olarak kullanıldığını pazartesi öğrendim."

Tutuklu sanık Ercan, annesinin rahatsızlığından sonra 2007 yılından beri ibadet listesi yaptığını belirterek, "FETÖ ile bağlantılı tuttuğumu düşünüyorsanız, onların ibadetlerini ne kadar gizlediği bilinir. 'Niye liste tutuyorsun' derseniz her şeyin tam olma hayali. Böyle bir listeyi ancak tutanlar bilir." dedi. Savunmasının bir bölümünde ağlayan Ercan, "İlk gözaltına alındık. Fotoğraflar çekilirken, sağa-sola döndüğünüzde Türk bayrağı var. Polis, 'Bayrağıma bak' diyerek bağırdı. Herkese hakkımı helal ediyorum ama ona etmiyorum." şeklinde konuştu. (AA) 







 
Son Eklenen Haberler