131019098
29 Nisan 2024, Pazartesi

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNDE ÇEVRECİLERDEN EYLEM

11 Kasım 2017, Cumartesi 06:32

     


Aliağa-Yeni Foça Karayolu üzerinde bulunan, daha önce iptal edilen İzdemir Enerji’ye ait termik santralin ikinci ünitesinin ÇED raporu için dün yeniden bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi incelemesi sırasında Aliağa ve Foça’dan çevreciler termik santral önünde eylem yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Aliağa-Yeni Foça arasında yapılması planlanan İzdemir Enerji Santrali’nin 2. Ünite projesi için verdiği ÇED olumlu kararına karşı, sivil toplum örgütleri, bazı meslek odaları ve çevreciler tarafından dava açılmıştı. Açılan davada; santralin yapılması planlanan ikinci ünitesinin birinci ünite ile birlikte entegre olarak planlanması gerektiği, planlama hukukuna aykırılığın mevcut olduğu, kültür varlıklarına etki incelemesinin parsel bazlı yapıldığı, kullanılacak kömürün belirsizlik taşıdığı, toprak hukukuna aykırılığı iptal sebepleri olarak ileri sürülerek ÇED olumlu kararının iptali talep edilmişti. Dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda ikinci ünitenin ÇED olumlu kararının iptalinin yanı sıra birinci ünitenin faaliyetinin de durdurulması gerektiğine dikkat çekilmişti.

ÇED olumlu kararı iptal edilen termik santralin ikinci ünitesi için yeniden yapılan ÇED başvurusu kapsamında dün bilirkişi incelemesi yapıldı. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen bilirkişi incelemesi sırasında Aliağa ve Foça’dan çevrecilerin oluşturduğu yaklaşık 50 kişilik grup duruma tepki göstermek için termik santral önünde eylem yaptı. Çevreciler ellerindeki ‘Termik Santral İstemiyoruz’, ‘Bile Bile Zehirlenmeyin, ‘Termik Santral Öldürür’ yazılı dövizlerle hava kirliliği ile boğuşan bölge insanının bölgedeki kirliliği arttıracak yeni bir termik santrali istemediğini vurguladılar. Bilirkişi incelemesinden bir gün önce bölgede ciddi bir çevre temizliği yapılması da dikkatlerden kaçmadı.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler