131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

ZEYTİNLİ PARK’TA SON SABAH KAHVALTISI!

14 Nisan 2017, Cuma 06:52

     


Zeytinli Park’taki asırlık zeytin ağaçlarının bir bölümünün Aliağa Belediyesi tarafından parkın içerisinden yol geçirileceği gerekçesiyle katledilmesine tepkiler sürüyor. Dün sabah saatlerinde duyarlı vatandaşlar parktaki yeşil alanda kahvaltılarını yaparken CHP İlçe Başkanlığı da öğleden sonra basın açıklamasında bulundu.

Aliağa Belediyesi’ne ait iş makineleri önceki gün sabah erken saatlerde Zeytinli Park’a gelerek, imar planlarında yol olarak görünen bölümdeki zeytin ağaçlarını katledercesine sökmüştü. Yapılması planlanan yolun güzergahında bulunan yaklaşık 300 yıllık zeytin ağaçlarının yanı sıra çam ve palmiyelerde sökülerek kamyonlarla başka bir alana taşınmıştı. Yapılan ağaç katliamının duyulmasının ardından Zeytinli Park’a gelen bir grup çevreci duruma sert bir dille tepki göstermiş, vatandaşlar, Belediyeye ait iş makinelerinin ağaçları sökmesini engellenmeye çalışsa da başarılı olamamıştı.

KAHVALTILI PROTESTO

Zeytinli Park’taki asırlık zeytin ağaçlarının bir bölümünün, Belediye tarafından parkın içerisinden yol geçirileceği gerekçesiyle katledilmesine tepkiler dün de devam etti. Sabah saatlerinde Emekli-Sen Aliağa Şube yönetimi ve üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkan ve yönetimi, CHP Belediye eski Başkan Adayı Barış Eroğlu ve bir grup duyarlı Aliağalı, parktaki yeşil alanda oturarak sabah kahvaltılarını yaptı. Protesto amaçlı kahvaltının ardından yolun geçirileceği alanda çalışmalara devam eden iş makinelerini engellemeye çalışan grup, çalışmaların bir süre durdurulmasını başardı. Alanda bulunan Aliağa Belediyesi yetkilileri, parkın bütünlüğünün bozulmasına tepki gösteren vatandaşları yaptıkları açıklamalarla sakinleştirmeye çalıştı.

“YEŞİLLİK İLE KARŞILAŞMAK İSTERDİK, CESETLE KARŞILIYORUZ”

Öğleden sonra yol çalışmasının yapıldığı alana gelen CHP Aliağa İlçe Başkanlığı yönetimi ve partililer, basın açıklaması yaparak çalışmalara tepkilerini dile getirdi. Basın açıklamasında Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, CHP Foça İlçe Başkanı ve yönetimi, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Utku Gümrükçü, Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Gürol Türkmentepe, HDP Aliağa İlçe Başkanı Veysel Özbay ve ilçe yönetimi de hazır bulundu. CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, yaptığı açıklamada, “Hepiniz hoş geldiniz ama biz çok üzüntülüyüz. Sizi burada baharın yeşilliği ve coşkusu içinde karşılama isterdik. Ama bugün cesetlerle karşılıyoruz. Aliağa’nın bağrına hançer sokuldu. Aliağa’nın en büyük yeşil alanı, Aliağa’nın en büyük parkı, Aliağa Belediyesi’nin parktan yol geçirme sevdası yüzünden makinalarla yarıldı, burada bulunan, bazılarının üç asırlık olduğu söylenen asırlık zeytin ağaçları ortadan kaldırıldı. Bunu kınıyoruz. Sanayinin biz alabildiğini boğduğu bir Aliağa’da, yeşilin her zerresinin önemli olduğu Aliağa’da her ağacın sonuna kadar korunması gerektiği Aliağa’da, tarihimizden bize miras kalmış, bizim de çocuklarımıza miras bırakmamız gereken bu büyük değer Aliağa Belediyesi’nin saldırısıyla, hala devam eden çalışmalarıyla ortadan ikiye bölündü. Aliağa halkı adına kınıyoruz.” diye konuştu.

“PARK ALANI KÜÇÜLTÜLDÜ”

Günümüz dünyasının, doğaya saygının öne çıktığı bir dünya olduğunu vurgulayan Özcan Durmaz, “Çağdaşlığın ölçüsü bizim çevremizi ne kadar koruduğumuzla belirlenir. Dünyada birçok örneği vardır. Ağaçlar için yolların güzergahı değiştirilir. Bugün burada, Aliağa’nın göbeğinde, Aliağa’nın en güzel yeşil alanı, asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu yeşil alan, Aliağa tarihinde herkesin anılarının olduğu park Aliağa Belediyesi’nin buradan yol geçirme sevdasıyla yok edildi. Parkın alanı küçültüldü. Park ikiye bölündüğü için, park içinde oynayan çocukların, parkta dolaşan insanların güvenliği, gezi emniyeti sıkıntıya düştü. Üzülerek görüyoruz ki ‘Ben meydan yapacağım’ diye belediye binasını yıkmaya kalkan kafa, bugün halihazırda bulunan ve Aliağa’nın en yeşil meydanı olan Zeytinli Park’ı ikiyi bölüyor. Bu nasıl bir belediyeciliktir. Aliağa hayatına yapılan bir müdahalenin, Aliağa hayatı için atılan önemli bir adımın, halkın görüşü alınmadan yapılması kabul edilebilir mi? Kabul edilemez, etmiyoruz. Bu yol imar planlarında olabilir. 30 yıl önce yapılan imar planlarında bu yol varmış. Bu parkın güzelliğine, dönemin belediye başkanları ve sonrasında gelen belediye başkanları bu yolu açmayarak, müdahale etmemişlerdir. Parkı korumuşlardır. Bu parkın ortasından yol geçirme sevdasını anlayan beri gelsin. Soruyorum, hangi rant hesabına hizmet ediyorsunuz. Şurada, 40 metre ötede Sebastiana Logana Caddesi var. Bu cadde, buranın trafik yükünü taşıyor. Bu yolu açmakla, buradaki trafik yükünün kaldırılmasına nasıl bir katkıda bulunacaksınız.” dedi.

“HİÇBİR KAMU YARARI YOK”

Bu parktan geçen yolun açılmasında hiçbir kamu yararının olmadığını ifade eden Durmaz, “Burada tam tersine, Aliağa halkının duyarlılığıyla, Aliağa halkının hassasiyetiyle, Aliağa halkının yeşile olan sevgisiyle dalga geçilmektedir. Aliağa halkına ‘Ben sizi tanımıyorum, istediğimi yaparım’ denilmektedir. Bu kadar önemli bir çalışmanın Aliağa halkına sorulmadan yapılması kabul edilemez. Aliağa halkının duyarlılığı adına bu kararı tanımıyoruz ve bu kararı kınıyoruz. Yanlıştır, yazıktır. Bu karardan vazgeçilmesini istiyoruz. Eğer bu karardan geriye dönmezlerse Aliağa’nın kalbine, Aliağa’nın yeşiline hançeri saplayan, Aliağa’nın simgesini yok eden belediye başkanı ve yönetimi olarak tarihe geçecektir.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARDAN CHP’YE TEPKİ

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz’ın basın açıklamasını okumasının ardından, alanda bulunan bazı Aliağalı vatandaşlar, CHP’nin parktaki ağaçların katledilmesinden bir gün sonra gelerek basın açıklamasında bulunmasına tepki gösterdi. Vatandaşlar, “Keşke bu basın açıklamasını dün çalışmalar başladığında gelip yapsaydınız. Referandum çalışmalarınıza ara verip buraya gelseydiniz, bugün toplanan kalabalığı dün toplasaydınız, iş makinelerine ve yolun yapılmasına engel olabilirdik. Ama siz iş işten geçtikten sonra gelip tepki gösteriyorsunuz. Bu kalabalık dün burada olsaydı, Zeytinli Park’ın katledilmesine engel olabilirdik. Dün burada bir avuç duyarlı insan dışında kimse yoktu. Bu tepkiyi göstermekte geç kaldınız. Umarız bundan sonraki eylemlerde geç kalmazsınız” diyerek CHP İlçe Başkanı Durmaz ve partililere sitem ettiler.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler