131019098
28 Nisan 2024, Pazar

AHMET OKTAY: ‘PETKİM’DE İŞVEREN BASKISI ARTIYOR!’

18 Ağustos 2017, Cuma 07:04

     


PETKİM’de artan iş yeri baskısı ve işten çıkarmalar üzerine görüşlerini aldığımız Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, toplu sözleşme sürecinden bugüne SOCAR yönetimi ve PETKİM işçileri arasında yaşananları değerlendirdi.

PETKİM yönetimi SOCAR ile TİS sürecinde yaşanan sıkıntıları aşıp çözüme yönelik belli bir noktaya getiremeden, akabinde devam eden işveren saldırılarının olduğunu belirten Oktay, “Geçtiğimiz hafta PETKİM önünde ve içerisinde olmak üzere iki açıklama yaparak hem işvereni uyardık hem de kamuoyu ve çalışan arkadaşlarımızı bilgilendirdik. Bazı ünitelerdeki yöneticilerin pervasız tutum ve davranışları, her konuda bizim dediğimiz olacak diyerek baskıcı bir yönetim anlayışı yürütmeleri üzerine uyarılarda bulunduk. Bunun adı mobbingdir ve yasaya göre de bu suçtur.” dedi.

Yöneticilerin bu tavırlarının iş barışını bozduğunu ifade eden Ahmet Oktay, ayrıca 15 Temmuz sürecinin sonrasında PETKİM ve Star Rafinerisi’nde çıkarılan işçilerin herhangi bir tutuklama kararının olmamasına rağmen iş akitlerinin fesih edildiğine vurgu yaptı. Gerçek suçluların cezalarını çekmeleri yönünde bir itirazları olmadığını söyleyen Oktay, devletin yetkilileri tarafından gözaltına alınan ancak serbest bırakılmış ve ya bilgilerine başvurulan her işçinin sorgusuz sualsiz iş akdini fesheden SOCAR yönetiminin niyetini Petrol-İş’e yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi.

‘SOCAR’da kapsam-dışına ayrı işçilere ayrı uygulama var!’

25 Temmuz’da PETKİM’den 6, Star Rafinerisi’nden ise 3 çalışanın gözaltına alınması ve 3’ü dışında geri kalanların serbest bırakılmasına rağmen işten çıkarılmasını eleştiren Oktay, “SOCAR’da denetimli serbestlikle bırakıldığı halde yönetici ve ya uzman pozisyonunda çalışanlar varken, söz konusu sendikalı işçiler olduğunda işveren farklı tutum içerisine giriyor. Arkadaşlarımızın işe geri iadelerini talep ediyoruz.” açıklamalarında bulundu.

’Cumhurbaşkanı PETKİM işverenini cesaretlendirdi’

Oktay, yaşanan sürecin PETKİM yönetimi tarafından iktidara şirin gözükme çabasından kaynaklandığını, aynı zamanda Petrol-İş sendikasının gücünü azaltma amacında olduklarını belirtirken, Cumhurbaşkanı’nın son OHAL açıklamasından sonra PETKİM işvereninin de iştahının kabarıp, daha hukuksuz davranabildiğini vurguladı.

İşten çıkarmaların TİS’in ihlali anlamına geldiğini hatırlatan Oktay, “Daha önce iş akdi feshedildiği halde devletin herhangi bir kurumu tarafından sorgulanmamış arkadaşlarımız da var. Bunlardan birisi de Onur Ulu’dur. Bu arkadaşımız hakkında hiçbir soruşturma olmamasına rağmen 87 gündür işsiz. Onun gibi evlerinde tekrar işine geri dönmeyi bekleyen arkadaşlarımız da var. Bu uygulama resmen hukuksuzluktur.” dedi.

‘Türk-İş ve Petrol-İş Genel Merkezi yanımızda olmalı!’

PETKİM’de artan işveren baskısına ilişkin Petrol-İş Genel Merkezi’ne ve Türk-İş yönetimine de bilgilendirmelerde bulunduklarını söyleyen Ahmet Oktay, bundan sonraki süreçte sendika genel merkezi ve konfederasyon olarak birlikte hareket ederek bir eylemlilik sürecine girerlerse kazanım sağlayacaklarını belirtti. İşten çıkarılmalar sonucu aldıkları tutum noktasında sendika ve konfederasyon olarak zayıf kaldıklarını ifade eden Oktay, bundan sonraki süreçte daha kararlı olmaları gerektiğini ifade etti.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler