131019098
28 Nisan 2024, Pazar

EMEP İZMİR: 'PETKİM İŞÇİSİ TİS VE GREV HAKKI İÇİN MÜCADELE EDİYOR'

21 Haziran 2017, Çarşamba 06:00

     


Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütü, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) tıkanan ve talepleri için eylemlere başlayan PETKİM işçilerinin mücadelesine dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işverenlere, "OHAL uygulamasında size engel hiçbir şey yok. Neden karşı çıkıyorsunuz? Grev tehdidini de ortadan kaldırdık" sözleri hatırlatılarak, işçilere fiilen toplu sözleşme ve grev hakkı tanınmayacağının ilan edildiği belirtildi. Düzce'deki TEKNOROT fabrikasından, İzmir Kemalpaşa'daki AKG fabrikasına kadar işçilerin haklarını aramakta engel tanımadığının belirtildiği açıklamada, “Fabrikaya kapanarak hak arama mücadelesi veren işçilerin karşısına polis, jandarma, Kaymakam müdahalesi ile devlet gücünün çıkarılması, işçiler için her türlü hak arama mücadelesi ile grev ve toplu sözleşmelerin rafa kaldırılması anlamındadır" denildi.

'İŞÇİLER ADALET ARIYOR'

Anayasal hak olan grev hakkının fiilen gasp edildiği ifade edilerek, dün Şişecam'da, bugün PETKİM'de olduğu gibi yarın da Demir Çelik Fabrikaları'nda işçilerin adalet aramaya devam edeceği belirtildi. Açıklamada, PETKİM’i satın alan SOCAR Holding’in işçilerin en ufak talebi karşısında saldırganlaştığına dikkat çekilerek, "Özelleştirmeden bu yana işçi sayısı da azalan fabrika neredeyse tam kapasite çalışıyor. SOCAR patronu bu sene yüzde 140 kâr ettiğini duyurdu. SOCAR Holding Star Rafinerisini kurmaya başladı ve birkaç seneye kadar üretime başlayacak. SOCAR Holding Türkiye Cumhuriyeti Devletinden 3 milyar dolar isteyerek yeni bir PETKİM daha yapmak istediğini duyurdu" ifadelerine yer verildi.

Böyle bir dönemde grev kapsamı dışındaki PETKİM'de, işçilerin TİS görüşmeleri kapsamında işçilerin aylardır sürdürdüğü uyarı eylemlerinin Pazartesi gününden itibaren süresiz eylem biçimine dönüştürüldüğü hatırlatıldı. Açıklamada, “Bu, yalnızca toplu sözleşme taslaklarında yer alan talepleri ve patronun ücret ve hak kayıplarına yol açacak dayatmalarına karşı değil Türkiye’de OHAL süreciyle birlikte yok edilmek istenen toplu sözleşme hakkının savunulması için de önemli bir mücadeledir” denildi. Bütün sendikalar, örgütlü örgütsüz tüm işkollarından işçiler, emekten yana tüm çevreler, demokrasi ve adalet isteyenler ve PETKİM işçilerinin bu mücadeleyi böyle ele alması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “PETKİM işçileri talepleri kabul edilinceye kadar mücadelelerinde yalnız olmayacaktır. İşçilerin alın teri ile sürekli büyüyen SOCAR Holding’in işçi düşmanlığı yapmasına sessiz kalmayalım. PETKİM işçisinin örgütlülüğü zayıflarsa, PETKİM işçisi düşük ücrete çalıştırılırsa bu bütün Aliağa'nın kaybı olacaktır. PETKİM işçisinin mücadelesi ile dayanışmayı büyütelim” denildi. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler