131019098
3 Mayıs 2024, Cuma

İZBAN İÇİN OTOYOL SİSTEMİNİ ÖNERDİ

22 Şubat 2018, Perşembe 06:35

     


İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İZBAN’daki “Artı para” uygulamasının vatandaşları mağdur ettiğini söyledi. Doğan, “Artı Para” sisteminin yerine otoyollarda uygulanan ücret toplama sisteminin getirilmesini önerdi.

Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasındaki 136 kilometrelik hatta işletmecilik yapan İZBAN’da, 15 Şubat'tan bu yana uygulanan 'Artı Para' adı verilen yeni sistem, uygulanmaya başlandığı günden bu yana tartışmalara neden oldu. Artı Para sistemini eleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulundu. Büyükşehir Belediyesi'nin getirdiği bu sistemin, altyapısını düşünmeden, sonuçlarını görmeden, öngörü ve vizyondan yoksun biçimde hayata geçirildiği için İzmir ulaşımını perişan ettiğini söyleyen Doğan, “Daha günler öncesinden gelen bu krize ve tüm uyarılarımıza karşın, istasyonlarda iade makineleri yetersiz kalmış, uzun kuyruklar oluşmuş ve İzmirliler büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmıştır. Burada bir numaralı sorumlu ve bu krizin de suçlusu gereken önlemleri almayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'dır. Tıpkı aktarmalı ulaşımda olduğu gibi bunda da hemşerilerimizi strese, kaosa mahkûm ettiler. Vatandaşlarımız bu muameleyi hak etmiyor.” diye konuştu.

“Kartı ilk okutuşta herhangi bir ücret kesilmesin”

Bu mevcut tıkanmış sistemin yerine, vatandaşı mağdur etmeden, otobanlarda devletin getirdiği sistemin benzeri bir uygulamaya geçilmesini öneren Doğan, “ İZBAN'a binen vatandaşlarımız girerken yine validatörlere kartını okutacak, ilk okutuşta herhangi bir ücret kesilmeyecek. Validatöre okutulan kartta ilk seferde bilgi olarak kişinin tam, öğrenci ya da 65 yaş emeklisi olduğunu belirtir ibare görüntülenecek ve para kesilmeyecek. Vatandaşlarımız çıktığı gişelerde kartını yeniden okuttuğunda gittiği mesafe kadar ödeme gerçekleştirecek. Yani kartını elektronik gişelerine okutacak olan yolcularımızın gittikleri kadar ücreti kartından kesilecek. Böylece elektronik ulaşım kartlarına 10 liralık yükleme zorunluluğu da ortadan kalkacak. Ayrıca kartında an itibari ile bakiyesi kalmayan vatandaşımız da mağdur olmadan yolculuğunu yapmış olacak. Yani kartında acil durumda bakiyesi olmasa bile yolculuğunu yapmış olacak. Sistem bu sayede kartında bakiyesi olmayan İzmirlilere avans vermiş olacak. Vatandaşa tanınan bu avans ile gerçekleşen borcu da kartını ilk dolum yaptığı esnada önceden sistemde yer alan kart bilgilerinden faydalanılarak dolum cihazlarından ücret mahsup edilecek. Sistemde yapılacak ufak teknik değişikliklerle eksi bakiye getirilip 90 dakika uygulaması da sürdürülebilir. İzmirli hemşerilerimiz bu ilgiyi hak ediyor. Ayrıca hemşerilerimiz borçlarına sadıktır. İlk dolumda bu eksik ücretler telafi edilebilir." dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler