131019098
29 Nisan 2024, Pazartesi

CHP'Lİ ALTIOK'TAN ‘MİA'YA ZİYARET

27 Eylül 2017, Çarşamba 07:03

     


CHP Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Aliağa’da geçtiğimiz günlerde tekmeli saldırıya uğrayan 'Mia' isimli köpeği ve sahibini ziyaret etti.

Aliağa’da geçtiğimiz günlerde, Mia isimli bir köpek kaldırımda oturduğu sırada, yoldan geçen bir şahıs tarafından saldırıya uğramış, saldırı görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine ilçedeki hayvanseverler duruma tepki gösterip yürüyüş düzenlemişti. CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Mia’yı ve sahibini ziyaret edip konu ile ilgili bilgi aldı. Zeynep Altıok, ziyarette yaptığı konuşmada, “Mia, saldırı sonrası korkudan kaçmış ve uzun bir süre sahibini bulamamış. Ama şu an mutlu. Bizi de sevgiyle karşıladı. Sahibinden aldığımız bilgiye göre Mia’ya saldıran şâhısa 546 TL idari para cezası kesilmiş, sonrasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış. Kimsenin hayvanları sevme mecburiyeti yok ama zarar vermeye de hakkı yok. Ben hem bir hayvansever, hem de hayvan hakları için çalışan bir siyasetçi olarak, Mia’dan kendi adıma özür diledim. Çünkü onu koruyacak kanunu hala meclisten çıkaramadık. Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifimiz bir buçuk yıldır komisyonda bekliyor. Teklifimiz kanun haline gelmiş olsaydı mevcut haliyle kabahat kabul edilen bu şiddet suçu cezasız kalmaz ve saldırgan Türk Ceza Kanunu kapsamında yargılanırdı. Bunu bekletenler de Mia’ya ve nice şiddet mağduru hayvana özür borçludur" dedi.

‘SESİ OLMAYAN HAYVANLARIN SESİ OLMAK VİCDAN GEREĞİDİR’

Aliağalı hayvan severlere ayrıca teşekkür eden CHP İzmir Milletvekili Altıok, “Hayvanlara yönelik şiddet uygulayanlara toplumsal tepki gösterilmesini, sosyal medya ve basın üzerinden ifşa edilmesini önemsiyorum. Bunun hem caydırıcılık hem de toplumsal farkındalık yaratma açısından değerli olduğunu düşünüyorum. İnsana yönelik haksızlığa, hukuksuzluğa çıkardığımız ses kadar, sesi olmayan hayvanların sesi olmak da vicdan gereğidir. Bu anlamda Mia için yürüyen Aliağalı hayvanseverlere bu hassasiyeti gösterip kamuoyu yarattıkları için ve saldırganın kimliğinin tespit edilerek bulunmasını sağlayan sahibine teşekkür ederim. Bu takip başka hayvanların benzer şekilde saldırı ve tacize uğramaması adına da bir bilinç ve farkındalık için önemli." dedi.

‘HAYVANLARIN HAKLARININ KANUNLARLA BELİRLENMESİNİ İSTİYORUZ’

Mevcut yasa maddelerinde sahipli hayvana zarar verildiğinde 'mala zarar vermekten' dava açılabildiğini, sahipsiz hayvana yapılan kötü muamelelerde ise para cezası verildiğini söyleyen Zeynep Altıok, “Bunun düzeltilmesi için 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi hazırladık. Fakat bir buçuk yıldır komisyondan meclis gündemine getirilmedi. Kendimiz için istemediğimiz davranışları başka hiçbir canlı türü için de istemiyoruz. Uğradıkları kötü muameleye, haksızlığa karşı kendilerini ifade edemeyen hayvanların haklarının kanunlarla belirlenmesini istiyoruz. Bunun için hayvanlara karşı işlenen her türlü suçun Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmasını önerdik. Bu yapılmadığı sürece sahipli veya sahipsiz birçok hayvan, vicdansız insanların şiddet tehdidi altında yaşamaya devam edecek. Maalesef bizlerde öldürülen, işkence edilen ve tecavüz edilen hayvan haberlerini okumaya ve izlemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler