131019098
3 Mayıs 2024, Cuma

GELDİ KIŞ AYLARI, ZAYIFLADI VÜCUT BAĞIŞIKLIĞI…

27 Eylül 2017, Çarşamba 07:02

     


Kışa doğru bağışıklığımız giderek zayıflayacak. Buna karşın yediğimiz besinlerle, bitki takviyeleri ile vücut savunmamızı güçlendirmemiz gerekiyor.

Sonbaharın ilk ayını tamamladığımız şu günlerde Aliağa’da hava serinlemeye başladı. Her ne kadar günlük sıcaklık 20 derecenin altına düşmüyor olsa da, evlerde ıhlamurlar kaynatılmaya, ilaç takviyeleri alınmaya başlandı. Sonbahar aynı zamanda vücudumuzun bağışıklık açısından kendini kışa hazırladığı bir dönem…

Değişen havalar dolayısıyla oluşabilecek rahatsızlıklara karşı neler yapabiliriz? Sorusunun cevabını Aliağa’da Yeşil Burak Aktar’dan Emine Yeşil ve Aliağa Tıp Merkezi KBB Operatör Doktor Haşim Aydın’dan sizler için aldık.

‘Düzenli uyku, düzenli beslenme önemli!’

Okulların açılması dolayısıyla artan rahatsızlıklara dikkat çeken Opr. Dr. Haşim Aydın, “Okul sezonunun açılması, toplu bulunulan alanların artması ve mevsim değişikliği nedeniyle, grip, soğuk algınlığı gibi şikayetler de artmaya başladı. Bu mevsimlerde vücut direncini arttırmak adına özellikle düzenli beslenme ve uyku düzenine dikkat etmekte fayda var.” dedi.

Toplu taşıma kullanımı dolayısıyla kolayca bulaşabilecek rahatsızlıklara karşı da ellerimizi sık sık yıkamalıyız, kişisel hijyenimize dikkat etmeliyiz diyen Aydın, özellikle 65 yaş üstü, şeker, tansiyon ve kronik bronşit hastaları gibi risk grubunda olan hastaların aşılarını yaptırmaya özen göstermesi gerektiğini vurguladı.

Şu ana kadar bir salgın furyasının başlamadığını, hastaneye yapılan şikayetlerin genel grip ve soğuk algınlığı olduğunu ifade eden Aydın, “rahatsızlık başlangıcında anne ve babaların çocukları en azından bir ve ya iki gün okula göndermeyerek, hem çocukların dinlenmesini sağlamak hem de salgına dönüşmesini engellemek açısından önemli bir tedbir olabilir.” dedi.

‘Ihlamur kaynatılarak tüketilmeli!’

Aliağa’nın havasının kötü olmasından kaynaklı müşterilerinin en çok öksürük ve balgam şikayetleri ile kendisine başvurduğunu dile getiren Yeşil Burak Aktar’dan Emine Yeşil, öksürük ve balgam gibi şikayetleri olanlara en çok zencefil ve zerdaçal macunu öneriyor.

Ayrıca mevsim değişikliğine bağlı olarak hasta olanların veya önlem almak isteyenlerin en çok adaçayı, propolis ve ıhlamur çayı içmelerini öneren Yeşil, “Ihlamuru demleyebilirler ancak kaynattıkları zaman hem anti-depresan hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliklerinden de faydalanmış olurlar. Bu dönemde ayrıca preslenmiş kış çaylarını tüketebilecekleri gibi aktarların karışımlarından da alıp günde 3-4 bardak kış çayı içerek bu mevsime hazırlıklı girebilirler” dedi.

Neler Yemeliyiz?

Havalar soğumaya başlayınca bağışıklık sistemimiz zayıf düşecek ve savunma ihtiyacımız artacak haliyle. Bu yüzden besin değeri yüksek gıdalarla bu savunmaya yardımcı olmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor.

Bunun için bu dönemde, Omega 3 açısından zengin olan balık ve cevizi bol bol tüketmeli. Ayrıca sebze ve meyve, kuruyemiş, karbonhidrat açısından zengin enerji verici gıdalarla bağışıklık sisteminizi güçlendirebiliriz. Özellikle mürdüm eriği ve fındık listelerin başında yer almalı...

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler