131019098
3 Mayıs 2024, Cuma

CUMHURBAŞKANI MAAŞINA ZAM!

27 Ekim 2017, Cuma 06:39

     


Cumhurbaşkanı, emekli cumhurbaşkanları, emekli başbakanlar ve emekli milletvekillerinin maaş ve aylıklarına ocak ayından itibaren yüzde 10,7 zam yapılırken, memur ve memur emeklilerinin toplamda yüzde 7,6 zam alması tepkilere yol açtı. Emekli-Sen ve Eğitim-Sen Aliağa temsilcilikleri yapılan zamma ilişkin tepkilerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı'nın 2018 yılı bütçe tasarısına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a önümüzdeki yıl için tahsis edilen brüt ödenek tutarı yüzde 10,7 oranında artırılarak 639 bin 600 liradan 708 bin liraya yükseltilirken, yeni planlanan bütçede eski cumhurbaşkanlarına da, cumhurbaşkanı brüt ödeneğinin yüzde 40'ı ödenecek. 1 Ocak itibari ile geçerli olacak düzenleme ile eski Cumhurbaşkanlarının emekli maaşı 2 bin 300 lira zamlanacak.

Önümüzdeki yılın ikinci yarısında en düşük dereceli memurun maaşı toplamda 185 lira, en düşük memur emeklisinin aylığı da 138 lira zamlanacak. İşçi emeklilerinin Ocak ayında alacağı zam son 6 aylık enflasyondaki artışa göre netleşecek. Asgari ücretlilerin bin 404 liralık maaşının ne düzeyde artacağını ise Asgari Ücret Komisyonu belirleyecek.

Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, hükümetin, cumhurbaşkanlığı maaşlarına zam yaparken devletin bütçesini hoyratça kullandığını ancak söz konusu emekliye, memura zam yapmak olduğu zaman, komik rakamlardan bahsedildiğini ifade etti. Yeşiltepe, “Türkiye’deki emeklilerin durumları belli. Emeklilerin bağlı olduğu kurumların yönetimi tek adamın elinde toparlanmış durumda. Bu tek adam ülkeyi nasıl yönetiyorsa, emeklilere ve çalışanlara ne kadar maaş verileceğine o karar veriyor. Bu karardan bizlere onların kırıntıları düşüyor. Bu zammı bizlerin kabul etmesi mümkün değil. Bizler vergilerimizi hiç kaçırmadan, ülkeye hizmet vermiş emekliler olarak ezileni daha çok ezen yönetime karşı biat etmeden mücadele etmeliyiz.” dedi.

Eğitim-Sen Aliağa Şube Başkanı Alp Kuyumcu ise, “Emek ve alın teriyle çalışan işçi ve memurları yandaş sendikalar marifetiyle kayba uğratan hükümet, AKP'li Cumhurbaşkanı'na yüzde yirmilere varan bir zam yapmıştır. Bu toplumsal tepkilere de sebep olan durum, Sendikamızca kabul edilemez.” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler