131019098
3 Mayıs 2024, Cuma

BEKLENEN DAVA BAŞLIYOR!

29 Kasım 2017, Çarşamba 06:53

     


Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılanacağı ve Reza Zarrab’ın sanık listesinden çıkarıldığı dava Türkiye siyaseti tarafından da yakından takip ediliyor. Aliağa Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut ve CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz’da dava sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

New York'ta tutuklu bulunan Halk Bankası'nın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın duruşması başladı. İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamak gibi 6 ayrı suç atfedilen Reza Zarrab'ın ismiyle anılan davanın adı değişti. Hâkim Richard Berman, jüri heyetine eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın davada "tek başına" yargılanacağını açıkladı. Atilla'nın avukatları erteleme talebinde bulundu, savcılık ise bu talebe itiraz etti.

Davada Jüri seçimi için mahkemeye çağrılan 82 ABD vatandaşından 12 asıl 6 yedek olmak üzere 18 jüri üyesi seçildi. Yargıç Berman, duruşmanın 3 ila 4 hafta süreceği bilgisini de paylaşırken, davanın adı ise, ’ABD Atilla’ya karşı’ olarak değiştirildi.

Ne olmuştu?

İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamak gibi 6 ayrı suç atfedilen Zarrab, geçen yıl mart ayında ABD'de tutuklanmıştı. Halk Bankası Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla ise 27 Mart'ta JFK Havalimanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı. Atilla’nın da ABD dönüşünde uçağa binerken gözaltına alınmasıyla daha da büyüyen iddianame, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank’ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ile diğer yönetici Levent Balkan’ında sanıklara eklenmesiyle daha da uzadı.

Dava devam ederken, siyasilerden açıklamalar geldi

Mehmet Hakan Atilla’nın avukatlarının itirazlarına rağmen dün başlayan dava için tüm gözler, Türkiye siyasetine çevrilirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Zarrab denilen şarlatan bir suç işlediyse yargılansın ve hakettiği cezaya çarptırılsın. Bu kirli şahıs, bu suçlar için Türkiye'ye iade edilmeli, ABD bu konuda elindeki bilgi ve belgeleri Türkiye'ye vermelidir. Yargılanmalı, cezasını çektikten sonra da Türk vatandaşlığından çıkarılmalıdır.” dedi.

New York’ta duruşmayı takip eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, davanın Türkiye ekonomisini olumsuz etkilemesi durumunda bedelin halka ödetilmeye çalışılacağını söyledi. Aksünger, “Bu davanın milli davaya dönüştürülmesi ve gerçekten kumpas davası gibi görülmesinin Türkiye’ye çok büyük bir zarar vereceğini düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, “Reza Zarrab dosyası Türkiye'ye tartışmasız bir kumpastır. Zarrab davası üzerinden Türkiye'ye birtakım yaptırımlar getirmek istiyorlar. İran ile Türkiye ticareti bizim hukukumuza ve uluslararası hukuka uygundur.” şeklinde konuştu.

Akbulut ve Durmaz davayı yorumladılar

Önemli tanıların dinleneceği davanın Aliağa’daki yansımalarıyla ilgili Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut ve CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz’ın görüşlerine yer verdik.

‘Bu kumpasa karşı birlik olacağız!’

Reza Zarrab üzerinden Türkiye’nin üzerine gelinmek istediğini belirten Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, “Bizim bu dava sonucunda boynumuzu bükmemizi istiyorlar, Reza Zarrab üzerinden Türkiye'ye karşı siyasal bir operasyon yürütülüyor. Zarrab ile ilgili ellerinde yeterli bir delil olup olmadığını bile bilmiyoruz. Burada yapılmak istenen 17 Aralık’ta FETÖ’nün yargıyı yönetmek istediği hamlenin aynısını şimdi ABD’de gerçekleştirme çabasıdır. Türkiye’yi hedefe koyarak bir dava yürütmektir. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar milletimiz ve hükümetimiz bu kumpasa karşı birlik olarak hareket edecektir.” dedi.

‘Bu meseleyi kendi içimizde çözmeliydik’

“17-25 Aralık sürecinde ortaya çıkan tartışmalar ve dört bakanın istifasına neden olan sürecin Türkiye’de yargı tarafından incelenmesi gerçekleşseydi Reza Zarrab’ın işleri ortaya çıkarılmış ve konuyla ilgisi olanlar yargılansaydı, Türkiye bu süreç ile ilgili yargı konusunu kendi içinde çözmüş olsaydı, bugün endişe etmesine gerek kalmazdı.” diyen CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz ise, Reza Zarrab’ın ambargoyu delerken Türkiye’deki bankaları ve bazı siyasileri de kullandığının görüldüğünü ve bu sebeple dün üzeri kapatılan pek çok ilişkinin Amerika’da ortaya çıkmak durumunda kalacağını vurguladı. Türkiye’nin kendi ortaya çıkaramadığı şeylerin yurtdışında konuşulması sıkıntılı bir tabloyu gözler önüne sereceğine değinen Durmaz, “ Öte yandan ambargonun delinmesine ilişkin Halk Bankasının 4 defa uyarılmasına rağmen bu uyarıları dikkate almadığına ilişkin iddialar söyleniyor. Bu iddialar doğruysa Türkiye’de bulunan bu bankalara kesilen cezalar Türkiye ekonomisini de olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla bu davanın hem siyasal hem de ekonomik sonuçları olacak.” Şeklinde konuştu.

Oluşan bu tabloyu değerlendiren Özcan Durmaz, Türkiye’nin bu dava üzerinden esir alınmasını kabul etmeyeceklerini, ülkenin sadece mevcut hükümetten ve yanlışa bulaştığı iddia edilen yetkililerden ibaret olmadığını ifade ettiği açıklamasında “Dünya artık küçük bir dünya, kendi içimizde hesabını görmediğimiz her sorun, bir başkaları tarafından tekrar önümüze konabiliyor. Türkiye’nin bu gibi konularda çok dikkatli olması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler