131019098
29 Nisan 2024, Pazartesi

ALİAĞA ESNAFI BAYRAMI NASIL KARŞILIYOR?

30 Ağustos 2017, Çarşamba 06:56

     


Kurban Bayramı’na için geri sayım başladı. Zafer bayramı dolayısıyla 10 güne çıkarılan resmi tatille birlikte “kentte esnaf bayramı nasıl karşılayacak”, “satışlar beklenildiği gibi mi” sorularını çarşı esnafına sorduk.

Kurban bayramı öncesi Aliağa esnafı satışlardan memnun olduğunu söyleyemiyor. Satışların düşük olma nedenini ise tatilin çok uzun olmasından kaynaklı insanların tatile çıkarak, kenti boşaltmasına bağlıyor. Vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve bayramlara eskisi kadar değer verilmediğini ise ikinci sırada ifade ediyorlar. Herkes gibi Aliağa esnafı da bu bayramdan bol kazanç ama en çok huzur ve sağlık bekliyor.

Erkek kuaförü Behzat Yiğit: Son yıllarda daha yoğun işlerimiz. Star Rafinerisi’nden dolayı yetişemediğimiz için Pazar günleri dâhil çalışıyoruz. Bayram öncesi de gayet hızlı gidiyor. Ramazan ve Kurban öncesi işlerimiz hep iyi gitti. Bayramın herkese huzur ve mutluluk getirmesini diliyoruz. Savaşsız kavgasız bir dünya istiyoruz.

Çay ocağı Şerife Bilgin: İşler bayram tatili dolayısıyla düşüyor. Günde 100 çay veriyorken şimdi 50 çay veriyorum. Bu tatil uzun olduğu için, herkes il dışına tatile gitti. Esnaf kazanamadığı için de kurban kesemiyor. Eskiden eş dost, gelip giden çok oluyordu şimdi herkes bir an evvel tatile çıkmak istediği için bu bayramın pek tadı yok.

Kasap Sebahattin Şenkal: Bu bayram işlerimiz daha zayıf, çünkü piyasa yüksek ve insanların alım gücü düşük. Bizim işlerimiz geçmiş bayramlara göre daha düşük. Et fiyatlarında bizim alımımız yüksek olduğu için satışımız da buna göre yükseliyor. Bu sene sofralara et girebileceğini sanmıyorum. 84’ten beri Aliağa’da esnaflık yapıyoruz. Küçüklükten beri bıçak bileyip kesime gidiyorum. Benim bayramdan beklentim daha huzurlu geçmesi.

Kasap Özkan Şenkal: Eski olarak ne bayram kaldı ne insan… İnsanların maaş düzeyine göre et alabilme gücü de düştü. Ekonomi iyiye gitmiyor. Bunu insanların alım gücünden anlayabiliriz. Çünkü üretim yok. Her şey ithalata döndüğü için hayat daha da pahalılaştı.

Berber Adem Kara: 20 seneye yakın süredir bu işi yapıyorum. Bayramlar eskisi gibi değil. İnsanların yaşam tarzı değişti. Eskiden vatandaş kurbanını keserdi, şimdi tatile gitmek istiyor. İş anlamında benim potansiyelimde bir değişiklik yok ama herkesin bayramlarda mutlu olduğu zamanlar geride kaldı.

Bıçak bileyici Yüksel Haşhaş: Önceki senelere göre işlerimizde %25 oranında düşüş var. 7 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Bu yılki durgunluğun nedeni tatilin çok uzun olması... Bu sene kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasından dolayı kurban kesmek için alan insan da azaldı. Bu azalış bizim bıçak satış ve bileme işlerimizi de etkiliyor. Herkes tatile çıkıyor ama biz en çok kurban bayramında çalışıyoruz. Bu bayram bizim çalışma bayramımız.

Bıçak bileyici Kadir Gülşen: 11 yaşından beri bıçak biliyorum. 2 senedir Aliağa’da yaşıyorum. Bizim işimiz yoğun, ama görünen o ki insanlar taksitle veya borçla kurbanlık alıyorlar. Ben bile taksitle kurban aldım.

Kuruyemişçi Mehmet Yeşil: Ramazan Bayramı satışlar anlamında çok kötü geçmişti. Tüm Aliağa boştu. İlk gün dükkanı açtık ama iş yapmadık. Artık insanlar eskisi kadar şeker ve çikolata almıyorlar. Çocuklar doğru düzgün el öpüp şeker toplamak için bile dolaşmıyorlar. Bayram demek artık tatil demek oldu. Bayramlarımız orijinalliğini yitirdi. Bu bayram ise daha yoğun geçecektir diye düşünüyorum. Kurbanını kesecek olanlar Aliağa’da kalarak ibadetlerini yerine getireceklerdir. Biz bayramda nöbetçiyiz burada hizmet vermeye devam edeceğiz.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler