131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

ALTO Başkanı Saka: “ÜLKEMİZE SANAYİ DE GEREKLİ”

27 Haziran 2016, Pazartesi 06:25

     


Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi tarafından, Kyme arkeolojik SİT alanı sınırları içindeki Nemport Şirketi’nin idari binası önündeki üzeri asfaltla kapatılan arkeolojik kazı çalışmalarının bulunduğu alanda yapılan basın açıklamasının ardından ALTO Başkanı Saka da konuyla ilgili görüşlerini bildirdi.

Nemport Liman İşletmeleri tarafından asfaltla kapanan kazı alanı için çevreciler tarafından bölgede gerçekleştirilen eylem üzerine, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın konuyla ilgili görüşlerini Aliağa Ekspres ile paylaştı.

“YATIRIMCILARI KAÇIRMAYALIM”

Anadolu’nun pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve dolayısıyla ülkemizdeki sit alanlarının fazlalığına dikkat çeken Saka, tarihe sahip çıkmanın önemli olduğunu, ancak bunu yaparken yatırımcıyı da ürkütüp kaçırmamak gerektiğine vurgu yaptı. Adnan saka şunları söyledi:

“Herkes tarafından bilindiği gibi sit alanları pek çok yerde bulunduğu gibi sanayi alanları içerisinde de bulunmaktadır. Arkeolojik sit alanında bulunan Kyme Antik kenti de İzmir II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün yetki alanında bulunmaktadır. Sit alanlarında yetkili olan kurullar; alan içerisinde ticari faaliyette bulunan işletmelere, kurul kararlarında o bölgede neleri yapabileceklerini ve neleri yapamayacaklarını bildirirler. Yasalara uygun olarak kurul tarafından onaylanan plan projesine uygun olmak şartıyla işletmeler taşınmazda uygulamada bulunabilmektedirler. Edindiğimiz bilgiye göre Nemport Liman İşletmeleri de bahse konu alan ile ilgili İzmir II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvuru yaparak ve gerekli onayı alarak alana; araç manevra alanı olmak üzere dolgu yapmıştır. Kurul tarafından da plan doğrultusunda dolgu yapılmasında 2863 sayılı yasa açısından sakınca olmadığına, bu uygulamalar dışında taşınmazda Kurul izni olmaksızın herhangi bir inşaat ve fiziki uygulamada bulunulmamasına karar verildiği bilinmektedir.

Tüm bunlarla birlikte Anadolu coğrafyasının pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı ülkemizde çok sayıda sit alanı bulunmaktadır. Aynı zamanda ülkemiz için planlı bir şekilde istihdam, iş gücü ve sanayide gerekli. Bu sebeple 1. derece sit alanlarının dışında kalan sit alanlarının planlı ve kontrollü olarak ülke ve toplum refahı için kullanılmasında da fayda vardır.” (BÜLENT PINARBAŞI)







 
Son Eklenen Haberler