131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

ALİAĞA'NIN 64 BİN 232 SEÇMENİ VAR

15 Nisan 2017, Cumartesi 06:41

     


Aliağa İlçe Seçim Kurulu, 16 Nisan'da yapılacak Anayasa Referandumu için tüm hazırlıkları tamamlandı. Pazar günü yapılacak referandumda 64 bin 232 seçmen 177 sandıkta oy kullanacak. Aliağa'da en az seçmenin bulunduğu mahalle 46 seçmen ile Çoraklar olurken, en çok seçmenin bulunduğu mahalle ise 12 bin 737 ile Yeni Mahalle oldu.

7 sandığın kurulduğu Yenişakran Cezaevi Kampusunda ise 2 bin383 Tutuklu ve Taksirli Suçtan Hükümlü seçmen oy kullanacak. Pazar günü yapılacak olan Anayasa Referandumu için tüm yurtta olduğu gibi Aliağa'da da her türlü hazırlıklar tamamlandı. 10 Mart tarihinde mahallelerde kesinleşen seçmen listelerine göre; Aliağa'nın 29 mahallesinde bulunan 61 bin 849 seçmen 170 sandıkta oy kullanacak. Mahalle bazında ortalama 400 seçmene bir sandık tahsis edilirken, bazı sandıkların seçmen sayısı 415'e kadar çıkabiliyor. Cezaevinde ise bu rakamlar istisna olarak değişerek 460'a kadar yükseldi.

En az seçmen (46 kişi) Çoraklar Mahallesi'nde bulunurken, en çok seçmen (12 bin 737 kişi) Yeni Mahalle'de bulunmakta. Diğer yandan yalnızca Tutuklu ve Taksirli Suçtan Hükümlünün bulunduğu Yenişakran Cezaevi Yerleşkesi'nde 2 bin 382 kişi oy kullanacak. Bu rakamın bugüne kadar en yüksek seçmen sayı olduğu belirtildi.

SEÇMEN SAYISI 5 BİN 291 ARTTI

Aliağa'nın seçmen sayısı 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan milletvekili seçimlerine göre toplamda 5 bin 291 arttı. Bu artışın neredeyse yüzde 50'si çok sayıda FETÖ davasından Ege Bölgesi'ndeki tutukluların toplandığı Yenişakran'daki cezaevinden kaynaklanmakta. Dün akşam saatlerde yapılan son sayıma göre 7 sandıkta 2 bin 383 seçmen oy kullanacak. Bu sayı daha önceki yıllarda yapılan seçimlerde 400 ile 600 arasında değişmekteydi. Diğer yandan Star Rafinerisinin montajının başlaması nedeniyle yoğun bir işçi göçünün yaşaması seçmen artışının bir başka sebebi olarak gözükmekte.

622 ENGELLİ SEÇMENİMİZ VAR

Aliağa İlçe Seçim Kurulu kayıtlarına göre; ilçe genelinde 622 engelli, 2 bin 173 de 75 yaş üzeri seçmen bulunmakta. İlçe Seçim Kurulu'nun almış olduğu karara göre engelli ve 75 yaş üzeri seçmenler, her mahallenin ilk seçmen listesinde ve ilk sandıklarında oy kullanmakta. Sandıklar ise binaların zemin katlarında yer almakta.

SANDIK BAŞKANLARINA EĞİTİM VERİLDİ

Halkoylamasının yapılacağı gün görev yapacak sandık kurulu başkanlarına Aliağa İlçe Seçim Kurulu tarafından Çarşamba ve Perşembe günleri eğitim verildi. İki gün süren Tüpraş Halk Eğitim Merkezi'ndeki eğitim seminerinde sandık başkanlarına seçim öncesi, seçim zamanı ve oyların sayım dökümünde dikkat edilecek konular hakkında bilgiler verildi.

Sandık başkanlarına seçim torbası, önceki seçimlerde olduğu gibi seminer günü verilmedi. İçerisinde; oy pusulaları, seçmen listeleri, mühür ve tutanakların o bulunduğu seçim torbaların seçim günü sabaha kaşı 05.00'den itibaren verilmeye başlanacağı belirtildi.

40 BİNADA 2 BİN 500 KİŞİ GÖREV ALACAK

Toplam 177 sandıkta, 64 bin 250 seçmenin oy kullanacağı Aliağa’da seçim günü bin 100 yedek görevli olmak üzere, toplam 2 bin 340 sandık kurulu üyesi görev alacak. Seçim günü okullarda sandık başkanının ihtiyaç duyduğu masa, sandalye gibi fiziki ihtiyaçlar için 22 bina sorumlusu çalışacak. Seçimde sandık alanlarına sandık başkanlarının ve üyelerinin, özellikle uzak mahallelere getirilip götürülmesinde hizmet edecek olan yaklaşık 50 araç şoförü de görev yapacak. Karar alınabilmesi için en az 4 kişinin sandık başında bulunması gerektiğini belirten Aliağa İlçe Seçim Müdürü Doğan Aktaş yaptığı açıklamada, “Her sandıkta bir başkan ve 6 üye bulunuyor. Her sandık için yedekleri ile birlikte 13 kişiye görev belgesi gönderiyoruz. Seçim günü ani bir değişiklik durumunda, bir rahatsızlık geçiren ya da ani bir şekilde şehir dışına çıkması gerektiği için göreve gelemeyenler için 6 da yedek üye görevlendiriyoruz. Sandık başkanları, Sandık kurulunun üyeleri, siyasi partili üyeler, bina sorumlularını da dâhil ettiğimizde Aliağa’da seçim günü yaklaşık 2 bin 500 kişi görev alacak diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Aktaş ayrıca, Sandık kurulu üyelerinin belirlenmesi ile ilgili 298. Sayılı seçim yasasının 22. Maddesine göre Aliağa’da son seçimlerde en çok oyu almış 5 partinin parti müşahidi olmak üzere birer isim verebileceğini açıklayarak, “Sandık kuruluna en fazla 5 parti üye ismi verebiliyor. Önümüzdeki seçimde bu beş parti CHP, AKP, HDP, MHP ve SP olarak görülüyor. Sandık başkanına bir asil bir yedek olmak üzere her partinin partili üye olmak üzere iki isim verecek. 

 

HANGİ HAHALLEDE KAÇ SANDIK VE SAÇMAN VAR, SANDIKLAR HANGİ BİNADA HEPSİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

http://gazete.aliagaekspres.com/sandiksecmen.pdf

 

SANDIKLARDAKİ ENGELLİ ve 75 YAŞ ÜZERİ SEKMENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN:

http://gazete.aliagaekspres.com/oncelikli.pdf

 

(ŞAHAP AVCI







 
Son Eklenen Haberler