131019098
1 Mayıs 2024, Çarşamba

BAĞIMLILIKLARA KARŞI KAPASİTE GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI

15 Ekim 2016, Cumartesi 06:17

     


Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Yeşilay Cemiyeti tarafından İzmir'de "Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi" düzenlendi.

Anemon Fuar Otel’de düzenlenen eğitime İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Muğla, Balıkesir ve Çanakkale'den gazeteciler, basın ve kamu kuruluşu çalışanları ile Yeşilay Cemiyeti gönüllüleri katıldı. BYEGM İzmir İl Müdürü Deniz Dev, açılışta yaptığı konuşmada, medya mensuplarının alkol, madde, tütün ve teknoloji bağımlığını konu alan haberler konusunda duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini söyleyen Deniz Dev “Bilindiği üzere Türkiye’de ve dünyada tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları her geçen gün hızla artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır.

Bağımlılıklarla mücadelede eğitim, sağlık, güvenlik teşkilatlarının yanı sıra, bütün kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve de bilhassa medyanın katkıları büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle başta uyuşturucu olmak üzere alkol ve tütün bağımlılıklarını da kapsayacak şekilde kitle iletişim araçlarının bilgilendirme ve özellikle gençleri yönlendirme fonksiyonu ortadadır. Günlük iletişim dilinde bağımlılıkla ilgili hataların azaltılması, yanlış ifadelerden veya iletişim dilinden kaçınılması, özendirici içerik veya görsel kullanımının önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu noktadan hareketle toplumu başlıca yönlendirme aracı olan yerel ve bölgesel medyanın bağımlılık iletişiminde kapasitesinin ve etkinliğinin artırılması bağımlılıkla mücadelede katma değer yaratacaktır.” dedi.

İlk olarak İzmir'de başladıkları programla, ülke genelinde 700 yerel ve ulusal basın mensubu, 400'e yakın kamu kurumu temsilcisi ve çok sayıda Yeşilay Cemiyeti gönüllüsüne ulaşmak istediklerini belirten Dev, “2016-2018 Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı’nın iletişim bölümünde, uyuşturucu ile mücadele konusunda kamuoyunu en etkin şekilde bilgilendirecek, farkındalık yaratacak ve kamuoyunun mücadele sürecine dâhil olmasını sağlayacak profesyonel iletişim stratejilerini oluşturmak ve hayata geçirmek amaçlanmıştır. Eylem planındaki bu amacın medya boyutunda; yerel ve ulusal medya kuruluşları ile çalışanlarına yönelik eğitimlerin gerçekleştirilmesi, uyuşturucu ile mücadele kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin ulusal basının bilgilendirilmesi gibi faaliyetlere yer verilmiştir.

Bu amaçla; Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında 28 Eylül 2016 tarihinde imzalanan protokol doğrultusunda ‘Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitim Programı’ hayata geçirilmiştir. Program kapsamında kapasite geliştirme etkinliklerinin ilki öncülerin şehri İzmir’de başlatılmıştır. İzmir’i Erzurum, Samsun, Antalya, Gaziantep, İstanbul ve Ankara illerimiz izleyecektir.” diye söyledi. Bağımlılığın önlenmesinde eğitim, sağlık, güvenlik çalışanlarının yanı sıra medyaya büyük görev düştüğünü dile getiren Dev, Yeşilay Cemiyeti ve BYEGM arasında yapılan protokol çerçevesinde, basın mensuplarının konuyla ilgili bilgi dağarcığını genişletmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Medyanın eğitme ve yönlendirme özelliği bulunduğuna dikkati çeken Dev, “Bağımlılık iletişiminde özellikle medya aracılığı ile bilgi eksikliği sebebiyle gerçekleştirilen özendirici içerik ve anlatım, madde veya alkol, tütün vb. gösterimi anlatım dili gibi hataların yapılacak eğitim faaliyeti ile en aza indirilmesi sağlanacaktır. Bu sayede başta gençler olmak üzere topluma yönelik yapılan özendirici içerik veya iletişim hatalarının önüne geçilebilecektir. Son derece önemli olan böyle bir projede işbirliğinden dolayı Türkiye Yeşilay Cemiyetine, maddi desteklerini esirgemeyen İzmir Büyükşehir Belediyesine, sosyal sorumluluk bilinci ile eğitim programımıza kayıt yaptıran siz değerli katılımcılara, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi ederim” diyerek konuşmasını bitirdi.

Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İzlem Vural, eğitime katılanlara, uyuşturucu kullananlara ilişkin tasvirlerin, bu kişilerin çevrelerine yönelik betimlemelerin ve uyuşturucunun metinde veriliş biçimleri konusunda; yi uygulama örnekleri, medya ve sağlık iletişimi üzerine ise Sağlık İletişimcisi Ayşenur Asuman Uğur açıklamalarda bulunuldu. Eğitim kapsamında uzmanlar, bağımlılık farkındalığı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler