131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

24 Kasım 2016, Perşembe 06:37

     


Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Yurt çapında olduğu gibi Aliağa'da da Öğretmenler Günü bir dizi etkinlikle kutlanıyor. Aliağa'daki kutlama programı Cumhuriyet Meydanı'ndaki çelenk koyma töreniyle başlayacak. 09.20'de başlayacak törende Atatürk Anıtı’na İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çelengini Ogün Derse koyacak. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve bayrağın göndere çekilmesiyle kutlamaların ilk etap programı sona erecek. Kutlamalar daha sonra saat 14:00'da TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi'nde devam edecek. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalardan sonra görevine yeni başlayan öğretmenler meslek yeminini edecekler. Sinevizyon gösterimi ve Oratoryo dinletilerinden sonra emekliye ayrılan öğretmenlere "Hizmet Şeref Belgeleri" takdim edilecek. Ayrıca öğretmenler arasında yapılan spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri verilecek. 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinliklerinin finali 19:30'da HABAŞ Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nde yapılacak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenler Günü Resepsiyonu’yla sona erecek. Resepsiyonda mini bir konser de verilecek.

30 BİN ÖĞRETMEN İHRAÇ EDİLDİ

Eğitim emekçileri birçok sıkıntıyla karşı karşıya. Ekonomik sorunların yanı sıra ihraç, soruşturma ve açığa almalar öğretmenlerin karşılaştığı sıkıntıların başında geliyor. Bu yılki öğretmenler gününde on binlerce öğretmen görevinin başında olmayacak. Son dönemde 30 bine yakın öğretmenin Milli Bakanlığı’yla ilişiği kesildi. 20 bine yakın öğretmen de açığa alınmış durumda. 15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında 2635 öğretmen ise tutuklandı.

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLER

Şuan Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre 126 bin öğretmen açığı olduğu söyleniyor. Çeşitli branşlardan eğitim fakültesi mezunu ve formasyonla mesleğini yapma hakkı kazanan öğretmenler atamam bekliyor. Atama bekleyen öğretmenlerin sayısı 500 bine ulaşmış durumda. Ataması yapılmayan öğretmenler mağduriyetlerinin biran önce giderilmesini istiyor.

24 KASIM NEREDEN GELİYOR?

24 Kasım, Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. 100. doğum yıl dönümü olan 1981'den itibaren 24 Kasım tarihi Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşir.

ANKETLER FARKLI SONUÇLAR ORTAK

Türk Eğitim-Sen, 02-15 Kasım 2016 tarihleri arasında öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumları, mesleki sorunları ve güncel olaylara bakışını tespit etmek için bir anket çalışması gerçekleştirdi. 25 bin 288 öğretmenin katıldığı anketin sonuçları öğretmenlerin yaşam koşullarından mesleki sorunlarına kadar geniş bir yelpazede önemli veriler sunuyor.

***

Öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıların başında ekonomik sıkıntınlar geliyor. Ankete katılanların yüzde 83’ünün bankalara borcu bulunuyor. Borcu olanların yüzde 27.6’sı bankaların yapılandırmasından faydalanmış ya da faydalanacak. Ankete katılanların yüzde 13.3’ü icra takibine düşmüş durumda. Öğretmenlerin sadece yüzde 8.8’i kredi kartı kullanmıyor. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 25.7’sinin ek iş yapması eğitim emekçilerinin durumunu gözler önüne seriyor.

***

Ankete katılanların yüzde 92.2’si toplumda öğretmenlik mesleğinin saygın bir konumda olduğunu düşünmüyor. Öğretmenlerin 91.6’sı iş güvencesinin tehdit altında olduğunu söylüyor. 23.4’ü öğretmenlik mesleğinin en zor yönünün yandaş kayırmacılığı ve kadrolaşma olduğunu belirtiyor. Ankete katılanlar öğretmenlik mesleğinin en itibarlı olduğu dönemin Atatürk dönemi olduğunu düşünüyor.

***

Ankete katılanların çok büyük kısmı hem sözleşmeli öğretmenliğe hem de mülakata karşı. Yüzde 98’i mülakat komisyonlarının şeffaf olmadığını söylüyor. Ankete katılanların yüzde 83.6’sı performans sistemine tepki gösteriyor. Öğretmenlerin yüzde 60’ı ise rotasyon istemiyor.

EĞİTİM-İŞ'İN ANKETİ

Öğretmenler Günü kapsamında Eğitim-İş Genel Merkezi tarafından “Öğretmenlerin borç durumlarına ilişkin öğretmen görüşleri” başlıklı anketin sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Aliağa İlçe Temsilcisi Mustafa Gök'ün paylaştığı anket sonuçları Türk Eğitim Sen'in anketiyle paralellik gösteriyor. 43 ilde 837 öğretmenle görüşerek yaptığı adlı araştırma sonuçları öğretmenlerin ekonomik açıdan yaşadığı sıkıntıları ortaya koydu. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 52’si kredi kartına, yüzde 52’si bankaya, yüzde 22’si esnafa, yüzde 25’i ise şahıslara borcu olduğunu belirtirken, yüzde 32’si annesinden ve babasından maddi destek alıyor. Borçla geçinmek zorunda kalan öğretmenlerin yüzde 25’i ek iş yapıyor, sinemaya, tiyatroya, tatile gidemiyor, yüzde 8’i maaşına en az bir kez icra geldiğini kaydediyor. Araştırma sonuçları öğretmenlerin yüzde 60’ının gelecekten ümitli olmadığını ortaya koyarken, yüzde 64’ü özgürce fikirlerini açıklayamadığını söylüyor.(İSMAİL AFACAN) 







 
Son Eklenen Haberler