131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

ALİAĞALI ‘ŞAMPİYON’ ÜLKEMİZİ TEMSİL EDECEK

25 Eylül 2017, Pazartesi 07:17

     


Aliağa’da 20 yıldır vücut geliştirme sporu yapan demir çelik işçisi Turan Ulusoy, İstanbul’da düzenlenen Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası’nda Türkiye şampiyonu oldu. Başarısıyla Aliağa’da bir ilki gerçekleştiren Ulusoy, 11-14 Kasım tarihlerinde de Romanya’da düzenlenecek Dünya Vücut Geliştirme Ve Fitness Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edecek.

Aliağa’da 20 yıldır vücut geliştirme sporu yapan demir çelik işçisi Turan Ulusoy, Türkiye Vücut Geliştirme Ve Fitness Federasyonu’nun 13-17 Eylül tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlendiği Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası’nda Türkiye şampiyonu oldu. Elde ettiği başarı ile ilçede bu alanda bir ilke imza atan Ulusoy, 11-14 Kasım tarihlerinde Romanya’da düzenlenecek Dünya Vücut Geliştirme Ve Fitness Şampiyonası’nda da ülkemizi temsil etmeyi hak kazandı.

‘KENDİ TASARLADIĞIM AĞIRLIKLARLA SPOR YAPMAYA ÇALIŞIYORDUM’

Başarısıyla ailesi, dostları ve Aliağalıları gururlandıran Turan Ulusoy, bugüne dek yaşadığı zorluklar ve başarı hikayesini Aliağa Ekspres’e anlattı. Aliağa’nın Aşağı Şehitkemal köyünde yaşayan, 20 yıldır yaptığı sporun 43 yaşında meyvesini alan Ulusoy, “Benim bu spora ilgim lise çağlarında Arnold Schwarzenegger’in filmlerini izlediğimde başladı. Evde çeşitli kitap ve dergilerde gördüğüm hareketlere bakarak, kendi tasarladığım ağırlıkları kaldırarak spor yapmaya çalışıyordum. Büyük bir merakım vardı, bu sporu seviyordum. Askerlik görevimi yapıp geldikten sonra Aliağa’da bir spor salonuna yazıldım. Ama spor salonunda günümüzdeki gibi imkanlar yoktu. Salondaki hocalar da bize bir şey öğretmiyorlardı zaten. Özellikle nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda hiçbir şey söylemiyorlardı. Ben 7 yıl aynı hareketleri yaptığımı biliyorum. Bizimle hiç ilgilenen olmadı.” diye konuştu.

‘YAPTIĞIM SPORU GEREKSİZ VE BOŞ BİR İŞ OLARAK GÖRÜYORLARDI’

Ulusoy, özellikle spora ilk başladığı yıllarda çevresindeki birçok insan tarafından alay konusu olduğunu, tarımla geçinen bir bölgede yaşadığı için insanların onun bu çabasını gereksiz ve boş bir iş olarak gördüğünü söyledi. Ulusoy, “Ben her gün spor salonuna gidip gelirdim. Bana deli diyorlardı. ‘Boş işlerle uğraşacağına gidip tarlada çapa yap’ diyorlardı. Yaptığım sporu gereksiz ve boş bir iş olarak görüyorlardı. Ama ailem bana her zaman destek oldu. ‘Gitme, yapma’ diyerek engel olmadılar. Şimdi beni gören herkes, ‘Nasıl zayıflayabilirim?’ ‘Seninki gibi bir vücuda sahip olabilmek için ne yapabilirim?’ gibi sorular soruyorlar. Başarıyı gördükten sonra sorular sormaya başladılar. Ama daha önce böyle değildi, ‘Deli yine çantasını almış gidiyor’ diyorlardı. Ama azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Böyle durumlarda kimseye kulak asmayacaksın. Bu tip durumlar her zaman için olur.” dedi.

‘KENDİ KENDİMİ EĞİTEREK PROFESYONELLEŞTİM’

Zamanla, vücut geliştirme sporuyla uğraştıkça neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğini öğrendiğini anlatan Ulusoy, “Teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte internetten araştırarak bazı şeyleri öğrenmeye başladım. Kendi kendimi eğiterek profesyonelleştim. Ama bu profesyonelleşme sürecinde hiçbir zaman ego yapmadım. Şu an günümüzdeki sporcuların çoğunda yüksek bir ego var. Onlara kolay kolay bir şey soramazsın, öğrenemezsin, konuşamazsın. Ama kim benden bu konuda yardım isterse ona yardımcı oldum.” ifadelerini kullandı.

‘İSTEYEN ÇARESİNİ, İSTEMEYEN BAHANESİNİ BULUR’

Hem demir-çelik fabrikasında işçi olup, hem de bu spora vakit ayırmanın zor bir iş olmadığını vurgulayan Turan Ulusoy, “Ben 43 yaşındayım ve bu sporu 20 yıldan bu yana aralıksız yapıyorum. Aynı zamanda demir-çelik işçisiyim. Ağır sanayide çalışıyorum. Ben eğer vakit ayırıp da bu sporu yapabiliyorsam, herkes bunu yapabilir. Hiçbir zaman bahanelere sığınmadım. İsteyen çaresini, istemeyen bahanesini bulur. Ben bu sporu istedim. Fabrikada 12 saat çalıştığım zamanlar oldu, gecenin geç saatleri de olsa salona gelip sporuma devam ettim, antrenmanımı yaptım. Eğer isterseniz her şeyi yapabilirsiniz.” dedi.

‘ALİAĞA’DAN BU GÜNE KADAR ŞAMPİYON ÇIKMADI’

Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası’na katılma kararını nasıl aldığını da açıklayan Ulusoy, “Ben bu spora başladığım günden bu yana beslenmeme ve diyetime çok özen gösteriyordum. Zamanla kendimdeki değişimi fark etmeye başladım. Neden bir yarışmaya katılmayayım diye düşündüm. Yarışmaya katılmam için 5 yıldır antrenmanlarımı yaptığım Spor House’ın sahibi ve arkadaşım Murat Altıner de bana çok büyük destek oldu. Murat destek olmasaydı ben belki de bu yarışmaya katılmayacaktım. Çünkü kafamda ‘Acaba yapabilir miyim?’ endişesi vardı. Ama Sport House’dan da destek çıkınca yarışmaya katılmaya karar verdim. Aliağa’dan bu konuda neden bir yarışmacı çıkmasın dedik. En azından belki bazı şeylerin önünü açarız diye düşündük. Türkiye Vücut Geliştirme Ve Fitness Federasyonu’nun 13-17 Eylül tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlendiği, ülke genelinden 900 yarışmacıyla birlikte Türkiye Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası’na katıldım. Şampiyonada ayrıca Milli Takım seçmeleri de yapılıyordu. Ben 40-44 yaş-70 kg. kategorisinde 7 kişi ile yarıştım ve finale kalarak birinci oldum. Biz bu yarışma için cebimizden yüksek miktarlarda para harcadık ve başardık. Türkiye Şampiyonu olduk. Aliağa’da bu güne kadar bu alanda bir Türkiye Şampiyonu çıkmadı. Çok şükür ki bu bana nasip oldu. Ama benden sonra da niye çıkmasın.” diye konuştu.

‘İLK OLMAK ÇOK AYRI BİR DUYGU’

Yarışma günü yaşadığı heyecanı da anlatan Turan Ulusoy, “Yarışmaya katılmanın yanı sıra o podyuma çıkıp poz vermek bile antrenman yapmaktan daha zordur. İzleyenler tarafından kolay gibi görünebilir ama o sırada kasılabilirsiniz kaslarınızı sıkarken. O heyecan bambaşka bir şey. Ama şampiyon olduğunuzu duyduğunuz anda bütün yorgunluğunuz bitiyor. Benim gururlandığım şey, bu alanda Aliağa’dan çıkan ilk şampiyon olmam. Aliağa’dan daha önce çeşitli dereceler alanlar oldu ama şampiyon hiç çıkmadı ve bunun gururu da var bende. İlk olmak çok ayrı bir duygu.” ifadelerini kullandı.

‘İŞİMİ BIRAKIP KIDEM TAZMİNATIMLA YARIŞMAYA KATILIRIM”

Ulusoy, bu şampiyonanın bu güne kadar katıldığı ilk yarışma olduğunu ve katıldığı ilk yarışmadan da böyle bir derece ile döndüğünü vurguladı. Daha önce bir yarışmaya katılmayı çok istediğini ancak maddi sorunlar nedeniyle katılamadığını belirten Turan Ulusoy, “Bu yarışmalara katılmak maddi külfet. Federasyon sadece milli takıma seçer. Yarışmaya gideceğin zaman gerekli evraklarını ayarlar. Ulaşım ve oradaki harcırahınızı kendi imkanlarınızla karşılarsınız. Ben bu yarışmaya girerken, çalıştığım şirket olan Özkan Demir Çelik’in ve Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar’ın sağ olsunlar sponsorluk anlamında destekleri oldu. Ama benim giderim bu sponsorluk bedellerinin çok daha üzerinde. Bunların hepsini cebimden karşıladım. Eğer sponsor bulamazsam dünya şampiyonasına gidebilmek için işimi bırakmayı bile düşünüyorum. Yarışma masraflarımı alacağım kıdem tazminatıyla karşılarım belki diye. En son çarem bu olur.” dedi.

‘GENÇLERE BU SPORU SEVDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ’

11-14 Kasım tarihlerinde Romanya’da düzenlenecek Dünya Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası’ndan da güzel bir dereceyle dönmeyi hedeflediğini ifade eden Ulusoy, “İnşallah başarıyla döneriz ve Aliağa’da gençleri bu spora yönlendirmek için bir katkımız olur. Bizim bu işten parasal bir beklentimiz hiç olmadı. Biz sadece öncü olmaya çalışıyoruz. Çocuklara ve gençlere bu sporu sevdirmeye çalışıyoruz. Onları alkol, sigara, fast food ve internet bağımlılığından kurtarmaya çalışıyoruz. Niye bizim gençliğimiz diri bir vücuda sahip olmasın.” ifadelerini kullandı.

MURAT ALTINER: ‘TURAN ABİNİN YANINDAYIZ’

Türkiye Şampiyonu Turan Ulusoy ile 5 yıldır çalışan, özellikle Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası’na hazırlanma sürecinde büyük destek sağlayan Sport House Spor Salonu’nun Sahibi ve antrenörlerinden Murat Altıner de, Aliağa’da yaşayan her insan gibi Turan Ulusoy’un başarısından son derece mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti. Bu başarıyı kendi içlerinden bir insanın yakalamasının ekstra mutluluk verici olduğunu kaydeden Altıner, “Biz, Turan abiye hiçbir zaman, spor salonumuza başladığından bu yana müşteri gözüyle bakmadık. Zaten buraya geldiğinde belli bir profesyonelliğe sahipti. Tanıştığımız bu 5 sen içerisinde Aliağa’da sporun gelişmesiyle beraber Turan abi de çok daha hızlı bir ivmeyle gelişti. Sonuç olarak da bu şampiyonluğu Aliağa’ya getirmiş oldu. Herkesin hemen kolaylıkla elde edebileceği bir başarı değil. Yarışma süresince ben Turan Abinin yanındaydım. Neler yaşadığını, neler çektiğini, aç kaldığını, kolunu kaldıracak hali kalmadığını, maddi olarak ne kadar zorlandığını birebir gördüm. Bunları görmem bu başarının değerini benim gözümde çok daha fazla arttırdı. Aynı zamanda bu Aliağamız için de bir reklam oldu. Şu an birçok insan sosyal medyada Türkiye Şampiyonunun kim olduğunu araştırırken Aliağa’dan da haberdar oluyor. Bu kupanın Aliağa’ya geldiğinden haberdar oluyor. O açıdan son derece mutluyuz. Bundan sonraki süreçte de sonuna kadar Turan abinin yanında olacağız. Biz Aliağa’da bu yolu ilk açan insanlar oluyoruz. Hedefimiz bundan sonra arkamızdan başka insanların gelmesini sağlamak. Bununla ilgili de çalışmalarımıza başladık. Bundan sonraki yarışmalara daha fazla yarışmacı ile gitmeyi hedefliyoruz.” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler